08.8 20:00ч
Созопол
Ловни Дол
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 BOBBIE PEERS
 MARIA EKERHOVD, GLENN GARDNER
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Норвегия       година    2006      времетраене    9мин
жанр    Фантастика Дистопия       технология    Игрално кино      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Константин Мравов
публикувано на 7 Септември 2013
О божавам дистопии. Сигурно защото виждам достатъчно реални причини някой почти-апокалиптичен или ала-1984 сценарии да вземе да се сбъдне, докато все още физически населявам планетата Земя. Затова черпя идеи от филми като Noon, тип „почти-се-свършихме-но-май-по-добре-да-бяхме-успяли” или Sight, тип „технологиите-са-супер-ама-вървим-към-Матрицата” (силно ви го препоръчвам), за да съм подготвен при различни кофти развръзки на бъдещето. Примерно – никога няма да сложа скапаните очила на Google, пък ако ще и да инкорпорират триста вида порно в тях.
И изведнъж ето ти и „Sniffer”, който спокойно може да обуслови и трети тип – сюрреалистични дистопии.

Ще излъжа ако кажа, че точно този тип са ми любимите, но и не аз съм част от целевата аудитория. Ако кажем, че се търси по-изискан (например като на хм ... фестивалните журита) вкус от моя няма да е лъжа. Но дори такива филми да не генерират толкова гледания, колкото наблъскани с ефекти, драматичен диалог, научна фантастика и ядене на пуканки, като горните два примера, не мисля пък и че трябва да ги пренебрегваме, само защото ни се струват високопарни.

Леко авангардният подход – липсата на диалог, замяната на смляни образи със символи и метафори – провокира въображението, полета на мисълта и онова меланхолично състояние, в което повече ти се лежи и мисли и по-малко ти се яде. Нещо повече – Sniffer не е просто дистопичен сценарий, той очевидно е и критика на масовото роботско живуркане в Западната цивилизация, което си е факт и днес. А от подобни послания не може да има пренасищане. Лично за мен е под въпрос дали човешкият порив към свобода е дотолкова силен, че да не е изключение, което само потвърждава едно много тъжно правило.

Толкова разбрах. Ако някой ми каже защо по-точно мъртвият гълъб изчезна от ръцете на протагониста, ще се почувствам още малко по-възвисен. Освен това ще представям заключението като мое пред разни артистични хора.
#sniffer #дистопия #утопия #фантастика #сюреализъм #бъдеще #настояще #роботи #сиво #grey #монотон #sci #fi #live #action #norway #fantastika #сай #фай #норвегия

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018