14.12 19:30ч
—амоков
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 BOBBIE PEERS
 MARIA EKERHOVD, GLENN GARDNER
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Ќорвеги€       година    2006      времетраене    9мин
жанр    ‘антастика ƒистопи€       технологи€    »грално кино      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
 онстантин ћравов
публикувано на 7 —ептември 2013
ќ божавам дистопии. —игурно защото виждам достатъчно реални причини н€кой почти-апокалиптичен или ала-1984 сценарии да вземе да се сбъдне, докато все още физически насел€вам планетата «ем€. «атова черп€ идеи от филми като Noon, тип „почти-се-свършихме-но-май-по-добре-да-б€хме-усп€ли” или Sight, тип „технологиите-са-супер-ама-вървим-към-ћатрицата” (силно ви го препоръчвам), за да съм подготвен при различни кофти развръзки на бъдещето. ѕримерно – никога н€ма да сложа скапаните очила на Google, пък ако ще и да инкорпорират триста вида порно в т€х.
» изведнъж ето ти и „Sniffer”, който спокойно може да обуслови и трети тип – сюрреалистични дистопии.

ўе излъжа ако кажа, че точно този тип са ми любимите, но и не аз съм част от целевата аудитори€. јко кажем, че се търси по-изискан (например като на хм ... фестивалните журита) вкус от мо€ н€ма да е лъжа. Ќо дори такива филми да не генерират толкова гледани€, колкото наблъскани с ефекти, драматичен диалог, научна фантастика и €дене на пуканки, като горните два примера, не мисл€ пък и че тр€бва да ги пренебрегваме, само защото ни се струват високопарни.

Ћеко авангардни€т подход – липсата на диалог, зам€ната на смл€ни образи със символи и метафори – провокира въображението, полета на мисълта и онова меланхолично състо€ние, в което повече ти се лежи и мисли и по-малко ти се €де. Ќещо повече – Sniffer не е просто дистопичен сценарий, той очевидно е и критика на масовото роботско живуркане в «ападната цивилизаци€, което си е факт и днес. ј от подобни послани€ не може да има пренасищане. Ћично за мен е под въпрос дали човешки€т порив към свобода е дотолкова силен, че да не е изключение, което само потвърждава едно много тъжно правило.

“олкова разбрах. јко н€кой ми каже защо по-точно мъртви€т гълъб изчезна от ръцете на протагониста, ще се почувствам още малко по-възвисен. ќсвен това ще представ€м заключението като мое пред разни артистични хора.
#sniffer #дистопи€ #утопи€ #фантастика #сюреализъм #бъдеще #насто€ще #роботи #сиво #grey #монотон #sci #fi #live #action #norway #fantastika #сай #фай #норвеги€

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018