25.4 19:30ч
Велико Търново
РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  

държава    България       година    2013      времетраене    32мин
жанр    Документален       технология    Музика      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Константин Мравов
публикувано на 19 Април 2014
П реди около една седмица прозвъних Юлиан Спасов, създателят на Кинематограф, и наред с други неща, навлязох в преентусиазирани бъртвежи относно един български филм, който най-накрая е излязъл в нета и логично пътя му трябва да премине през сайта ни. И докато Юли май вече се чудеше какво толкова съм се разкудкудякал, аз все пак успях да дефинирам: „Става въпрос за реге сцената в България”. Искрено учудено „Реге сцена в България?!”, ме посрещна от другата страна, и аз се почувствах като в интродукция на образователен комикс.

Понякога попадам в едни такива балони на невежеството, що се отнася до определени теми, и в ей такива моменти ми ги пукат и падам по гъз. В случая, повлиян от част от обкръжението си и противно на всякаква логика, живеех с мисълта, че съществуващите български реге артисти, макар и с ограничена реална фен база, отдавна са част от популярния субкултурен пейзаж. Разговорът с Юли ми показа, че за пореден път си витаех някъде.

Българската реге сцена, като сбор от немалко автори, като налични полета за изява и като източник на висококачествена музика, е недостатъчно дефинирана като явление. Словосъчетанието „българска реге сцена” все още звучи като „българска сцена на любителите на кубчето на Рубик” (без да ги обиждам) и направените стъпки това да се промени са много малко. Наред с работата на самите артисти, този филм е една от съществените и необходими времеви котви за това явление.

Преди него, от моя гледна точка, за „българска реге сцена” се говореше в блог постове, фейсбук статуси, в радио предаванията Jamaica Air Force и Центрофуга в ефира на радио „Реакция”, и в още сигурно пет медийни присъствия на кръст. Вероятно хората, които горят повече от мене в българското реге ще цитират още нещо, но като цяло едно немалко (за България) поле от творци, хубава музика и positive vibrations не беше (а и още не е) докрай легитимирано в умовете на страничната аудитория. Е, от една година за това помага и Sofia-Kingston-Babylon.

“Става въпрос за една снимка на реге сцената тук. Целта на филма е користна. Тези хора трябва да се занимават с музика, а не да работят в кол-център”, споделят в едно интервю основните виновници за филма – режисьорът Кирил Беспалов и идеологът Лазар „Selector Lazy Face” Ангелов. То беше взето при първите прожекции миналия март. Естествено, и тогава стоеше въпроса, че много от партита на музикантите, които вече видяхте във филма, а и като цяло реге събитията в България, често са незаслужено слабо посетени.
Днес чудната снимка на Киро, Лазо и всички други замесени, вече е налична за безплатно гледане в нета. Сигурно най-ценното в нея е, че показва собствения свят на реге артистите, разбиранията им за живота, поне отчасти що за личности са и защо свирят точно такава музика. И още по-хубавото – снимката и нюансите в нея ги легитимират именно като едно субкултурно звено, което е повод за гордост и заслужава много много внимание.

Защото простата истина е, че голяма част от хората, които видяхте във филма, свирят доста често в чужбина пред тройни аудитории, на тези които ги посещават тук. Това не е така, защото „българите сме тъпи”, а защото свитият медиен пазар не може да надгради над жизненоважната му доза злободневие и простотия и да осигури повече време именно за такъв тип позивитет. Babylon. И след него е само ъндърграунда, който ако някъде другаде може безпроблемно да си съществува, само защото е стойностен, тук е постоянно притиснат от липса на средства и достатъчно аудитория. В тези условия представените ви изпълнители и деятели правят всичките тези парчета, албуми, клипове, партита и т.н. За име, чест и слава, но и за да се чувстват добре.

Тук идва едно изказване от филма на Ерол от „Уикеда”, които са може би най-познатото име в целия каст. „Не винаги асфалтираните улици и плочките означават чистота”.

И след като в настоящия текст не успях да се въздържа от едно жално опяване на това колко незаслужено неопознати са всички тия артисти, като логичен контрапункт идва въпроса пука ли им на тях? Вероятно им пука. Сигурен съм, че всичките или поне повечето, много искат да се издържат с музика, а не заедно с нея да работят в кол-център. Но извън периодичните появявания на някои от тях в парчета на Графа и Мария Илиева, някак си съм убеден, че на първо място за тях е опазването на мелодиите, посланията и настроението  чисти от лъскави примеси. Запазването им  толкова стойностни и истински, колкото ги виждаме в „Sofia – Kingston – Babylon”. Просто регето е такова.

Хубавото на филмa е точно това – той не е някаква благотворителна кауза (както може би сте си помислили), а един весел и цветен портрет. Силно се надявам да сте го усетили именно така, ( и ако преди това не сте) сега да сте наясно с реге сцената в България и че това не е само музика за „парти и плаж”. Ще е голяма победа.

Сега докато писах, реших и звъннах на Киро Беспалов, та да вкарам мнението на режисьора, година след излизането и дни след онлайн публикуването. „Аз съм популист”, вика ми той, „Сцената не бива да остава ювелирен продукт само за участващите в нея. Присъствах на открити прожекции, където наред с обичайните реге фенове, много други изгледаха филма и се запознаха с темата му. В крайна сметка, тези изпълнители наистина трябва да стигнат до повече хора. Сега това продължава и в нета.” И на него, и на мен ни се ще да не спира.  
#sofia #kingston #babylon #реге #документален #филм #сцена #България #Rebelites #Roots #Rocket #Souljah #Rockashock #bgz #документалка #Кирил #Беспалов #Лазар #Ангелов #Lazy #Face #Samity #Wickeda #Уикеда #Ерол #ска #дъб #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
Долна Малина Фест Балкана
Wake Up Festival Wake Up
Лятно кино в парка Пловдив
Fun Навън Трявна
хижа Амбарица Централен Балкан
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018