15.11 16:00ч
ѕловдив
–≈∆»—№ќ–  
—÷≈Ќј–»—“  

държава    Ѕългари€       година    2013      времетраене    32мин
жанр    ƒокументален       технологи€    ћузика      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
 онстантин ћравов
публикувано на 19 јприл 2014
ѕ реди около една седмица прозвъних ёлиан —пасов, създател€т на  инематограф, и наред с други неща, навл€зох в преентусиазирани бъртвежи относно един български филм, който най-накра€ е изл€зъл в нета и логично път€ му тр€бва да премине през сайта ни. » докато ёли май вече се чудеше какво толкова съм се разкудкуд€кал, аз все пак усп€х да дефинирам: „—тава въпрос за реге сцената в Ѕългари€”. »скрено учудено „–еге сцена в Ѕългари€?!”, ме посрещна от другата страна, и аз се почувствах като в интродукци€ на образователен комикс.

ѕон€кога попадам в едни такива балони на невежеството, що се отнас€ до определени теми, и в ей такива моменти ми ги пукат и падам по гъз. ¬ случа€, повли€н от част от обкръжението си и противно на вс€каква логика, живеех с мисълта, че съществуващите български реге артисти, макар и с ограничена реална фен база, отдавна са част от попул€рни€ субкултурен пейзаж. –азговорът с ёли ми показа, че за пореден път си витаех н€къде.

Ѕългарската реге сцена, като сбор от немалко автори, като налични полета за из€ва и като източник на висококачествена музика, е недостатъчно дефинирана като €вление. —ловосъчетанието „българска реге сцена” все още звучи като „българска сцена на любителите на кубчето на –убик” (без да ги обиждам) и направените стъпки това да се промени са много малко. Ќаред с работата на самите артисти, този филм е една от съществените и необходими времеви котви за това €вление.

ѕреди него, от мо€ гледна точка, за „българска реге сцена” се говореше в блог постове, фейсбук статуси, в радио предавани€та Jamaica Air Force и ÷ентрофуга в ефира на радио „–еакци€”, и в още сигурно пет медийни присъстви€ на кръст. ¬еро€тно хората, които гор€т повече от мене в българското реге ще цитират още нещо, но като ц€ло едно немалко (за Ѕългари€) поле от творци, хубава музика и positive vibrations не беше (а и още не е) докрай легитимирано в умовете на страничната аудитори€. ≈, от една година за това помага и Sofia-Kingston-Babylon.

“—тава въпрос за една снимка на реге сцената тук. ÷елта на филма е користна. “ези хора тр€бва да се занимават с музика, а не да работ€т в кол-център”, сподел€т в едно интервю основните виновници за филма – режисьорът  ирил Ѕеспалов и идеологът Ћазар „Selector Lazy Face” јнгелов. “о беше взето при първите прожекции минали€ март. ≈стествено, и тогава стоеше въпроса, че много от партита на музикантите, които вече вид€хте във филма, а и като ц€ло реге събити€та в Ѕългари€, често са незаслужено слабо посетени.
ƒнес чудната снимка на  иро, Ћазо и всички други замесени, вече е налична за безплатно гледане в нета. —игурно най-ценното в не€ е, че показва собствени€ св€т на реге артистите, разбирани€та им за живота, поне отчасти що за личности са и защо свир€т точно такава музика. » още по-хубавото – снимката и нюансите в не€ ги легитимират именно като едно субкултурно звено, което е повод за гордост и заслужава много много внимание.

«ащото простата истина е, че гол€ма част от хората, които вид€хте във филма, свир€т доста често в чужбина пред тройни аудитории, на тези които ги посещават тук. “ова не е така, защото „българите сме тъпи”, а защото свити€т медиен пазар не може да надгради над жизненоважната му доза злободневие и простоти€ и да осигури повече време именно за такъв тип позивитет. Babylon. » след него е само ъндърграунда, който ако н€къде другаде може безпроблемно да си съществува, само защото е стойностен, тук е посто€нно притиснат от липса на средства и достатъчно аудитори€. ¬ тези услови€ представените ви изпълнители и де€тели прав€т всичките тези парчета, албуми, клипове, партита и т.н. «а име, чест и слава, но и за да се чувстват добре.

“ук идва едно изказване от филма на ≈рол от „”икеда”, които са може би най-познатото име в цели€ каст. „Ќе винаги асфалтираните улици и плочките означават чистота”.

» след като в насто€щи€ текст не усп€х да се въздържа от едно жално оп€ване на това колко незаслужено неопознати са всички ти€ артисти, като логичен контрапункт идва въпроса пука ли им на т€х? ¬еро€тно им пука. —игурен съм, че всичките или поне повечето, много искат да се издържат с музика, а не заедно с не€ да работ€т в кол-център. Ќо извън периодичните по€в€вани€ на н€кои от т€х в парчета на √рафа и ћари€ »лиева, н€как си съм убеден, че на първо м€сто за т€х е опазването на мелодиите, послани€та и настроението  чисти от лъскави примеси. «апазването им  толкова стойностни и истински, колкото ги виждаме в „Sofia – Kingston – Babylon”. ѕросто регето е такова.

’убавото на филмa е точно това – той не е н€каква благотворителна кауза (както може би сте си помислили), а един весел и цветен портрет. —илно се над€вам да сте го усетили именно така, ( и ако преди това не сте) сега да сте на€сно с реге сцената в Ѕългари€ и че това не е само музика за „парти и плаж”. ўе е гол€ма победа.

—ега докато писах, реших и звъннах на  иро Ѕеспалов, та да вкарам мнението на режисьора, година след излизането и дни след онлайн публикуването. „јз съм популист”, вика ми той, „—цената не бива да остава ювелирен продукт само за участващите в не€. ѕрисъствах на открити прожекции, където наред с обичайните реге фенове, много други изгледаха филма и се запознаха с темата му. ¬ крайна сметка, тези изпълнители наистина тр€бва да стигнат до повече хора. —ега това продължава и в нета.” » на него, и на мен ни се ще да не спира.  
#sofia #kingston #babylon #реге #документален #филм #сцена #Ѕългари€ #Rebelites #Roots #Rocket #Souljah #Rockashock #bgz #документалка # ирил #Ѕеспалов #Ћазар #јнгелов #Lazy #Face #Samity #Wickeda #”икеда #≈рол #ска #дъб #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018