16.11 16:00ч
ѕловдив
режисьор и сценарист  
продуцент  
сценарист  

държава    Ѕългари€       година    2017      времетраене    24мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    »зрастване —ложни взаимоотношени€
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
јнгел »ванов
публикувано на 13 ћай 2019
трах и —рам – две мотивационни колони на човешкото поведение.  огато се срамуваме, гледаме да се укрием в нежелани, но нужни убежища-бездни в себе си. ј как тогава се прави филм, който да покаже, да експонира художествено, именно това криене на срама? ƒа освети заровеното.“—рам“ на ѕетър  румов обаче прави точно това.
 
√лавни€т герой ћарио (ћачо) се срамува от собствената си майка, а оттам и от себе си.  азва ѝ, докато сърба чорба: “ћомичетата не ме харесват, защото си проста перачка!“. “очно толкова просто и връхлитащо. ѕоради недоимък и житейска/пространствена оскъдица двамата сп€т в един креват. “¬рагът в моето легло“, е удачен джумбуш в случа€. ¬сички имаме поводи за срамуване, комплекси и малоценности – ето защо филмът ни е близък и ни говори. —трува ни се автентичен и правдоподобен. —рам от родителите и бедността. ≈динственото, което имаш, е срамът, че н€маш. » социалната катастрофа на геро€ е тотална, защото т€ се реализира пред очите на непосредственото му обкръжение – майка му бърше пода в училището. ¬ сцената тип “горе-долу“ има усещане за овъзмезд€ване. “€ чисти, а той € наблюдава от високите етажи с все пак неполитнала снежна топка в ръка.
 
¬изуалната среда на филма е преекспонирана – натрапва се нищета, кишава провинциалност, разкал€ни бразди от гуми и изобщо – некинематографичност на външните кадри. ќтказът от естетика е естетика: голо б€ло поле, изоставена индустриална постройка, стърчаща грозно кула.
 
»ма интересно развитие в интериора, особено в дома. Ќ€каква странна еклектика и дори тайна. ќтново отказ от стил, поради натрупана множественост от сечива заради, парадоксално, н€мането. »ма дори приказност, костюмност, дори само заради особената €ка на ћачо. »ма и н€каква отсъстваща светлина, ко€то все пак може да се предузнае, и това се подчертава от ц€лостни€ ноар.
 
Ќ€колко думи за заплюването. √еро€т понас€ плюнката от момчето, отнело любовта му, и символично € препраща към сво€та майка, отнела правото му на щастие. »ма един атонски монах – старецът …осиф »сихаст – който казва, че “плюнката на кръв тр€бва да стане, но да замълчиш и не отвърнеш със зла дума“. ≈, тук има зло на мълчанието и ћачо, който буквално “плюе на този живот”. ѕо „ехов, пушката (снежната топка) от първо действие все пак гръмва (плюе) в трето.
 
» разбира се – финалът, който “прави“ филма. √еро€т отлита с кулата-ракета, ко€то съзерцава още в първи€ кадър, докато пуши. Ќ€ма мотор, но има ракета. “ози финал може би има две функции: да подчертае условността/ “приказността“ и да отведе до универсалност (над делник и бит) на проблематиката и послани€та. ћачо е „ужденец във и за този св€т и инопланет€нин. “ази другост присъства в цели€ му образ: глас, лице и дори в несързмерните му дрехи.
 
–ежисьорът ѕетър  румов е р€дко талантлив и разностранен творец, който освен в киното, жъне успехи и в литературата, и то отново с дебютната си творба. –оманът му “ атафалка, два носорога“ (»зд. “Colibri”) печели награда “ѕерото“ за дебют през 2017 г. Ћюбопитното е, че по н€какъв особен начин основни€т му персонаж ƒоч има общо с ћачо. » двамата опитват да бор€т неуспешно неудовлетворението си от жизнената среда, в ко€то са положени.
 
“—рам“ е участник в престижни международни фестивали като  лермон-‘еран и —ан —ебастиан. Ќоминиран е и за наградата на ≈вропейската ‘илмова јкадеми€ (≈‘ј) 2018. ѕървата му официална  по€ва в Ѕългари€ с възможност да бъде изц€ло гледан онлайн е именно тук и сега в нашата платформа  инематограф.бг, за което горещо благодарим на ѕетър  румов.
#ћачо #е #бедно #момче, #което #б€га #от #училище, #за #да #работи #по #строежи. #≈динствената #му #радост #е #при€телката #му #ƒона. #“€ #обаче #се #срамува #от #майка #му, #ко€то #е #училищната #чистачка. #ћачо #тр€бва #да #избира #между #майка #си #и #любовта #си #и #намира #свой #изход #от #тази #ситуаци€.

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018