31.5 20:30ч
Пловдив
Самоков
2017
номиниран
режисьор  
продуцент  
сценарист  

държава    Великобритания       година    2017      времетраене    6мин
жанр    Комедия       технология    Игрално кино      тема    Свързаност Човечност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивайло Дончев
публикувано на 23 Декември 2017
Р ежисьорският дебют на младата Шарлот Регън, Standby, разказва историята на Гари и Джени – партньори в британската полиция – и без таймлапс побира повече от година в… пет минути.
 
В интервю за monologueblogger.com Шарлот споделя, че онова, което я е вдъхновило за филма са отношенията ѝ с втория ѝ баща. Твърде често той предпочитал да показва любовта си с ежедневни жестове, вместо с думи, и не е трудно да го открием в героя на Andrew Paul.
 
Силата на Standby не е в някаква уникалност на посланието, колкото в концептуалната чистота и липсата на дори кадър баластра. Шарлот Регън може спокойно да изнесе лекция на мнозина от холивудските си колеги за това как да заснемат филм без да се чудят с какво да пълнят сценариите си. Не случайно работата ѝ е оценена с номинация на БАФТА за най-добър британски късометражен филм.
 
Чувството, което остава след края на Standby е, че вече сме гледали десетки подобни филми, само че всеки от тях по поне деветдесет минути. Тук историята е разказана в рамките на пет. И това се постига със стегнат монтаж, отличната игра на Alexa Morden и споменатият вече Andrew Paul и непромененият през целия филм ъгъл на камерата. За него Шарлот споделя, че целта на похвата била да спести пари и да се фокусира върху сценария. С първата задача се е справила впечатляващо, свивайки бюджета си до 2500 паунда и показвайки ни как може да се направи добър филм без да се строши един вагон пари. В това отношение творбата ѝ слага в малкия си джоб редица мултимилионни продукции, които хранят очите с взривове и каскади, но никога не достигат душата. Не че си го поставят за цел, де.
 
Standby се докосва до живия живот и едва ли има зрител, който да не може да припознае себе си в някой от героите – в техните хумор, радост, тъга; когато празнуват и премълчават, притесняват се и са нетърпеливи... Той е филм за човечността и вниманието към дребните жестове. За разликата между едното и двете захарчета.
#комедия #полицаи #ежедневие #драма #приятелство #comedy #police #everyday #life #drama #friendship #Ивайло #Дончев #Ivaylo #Donchev #Ivailo #Donchev

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018