10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
–≈∆»—№ќ–  
√Ћј¬Ќј –ќЋя  
 RUPERT FRIEND
 COLIN FIRTH
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ¬еликобритани€       година    2010      времетраене    17мин
жанр    —атира       технологи€    »грално кино      тема    јбсурд
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 14 ћарт 2014
S teve е филм, в който се усеща трапчиви€, но изтънчен, сложен, но минималистичен великобритански вкус за кино. –ежисьорската работа, сюжетните трикове, про€вите на умерен хумор, музиката, сами€ Colin Firth, който е типичен UK типаж, допринас€т доста добре за ц€лостната атмосфера, ко€то хем е леко притеснителна, хем е нелепа, с което и смешна, хем провокира про€вата на зрителска емпати€, защото ситуаци€та е проста като концепци€ и близка до ежедневието на градски€ човек, обграден от анонимността на бетонните тежки жилищни конструкции. јко се замислите, всеки достатъчно убедителен непознат човек, на когото вие сте се престрашили да отворите, може да ви вкара в напълно нереални€ му св€т. ¬сичко е въпрос на умение. ≈, в нашата специфична и уникална за света действителност като че ли една особена мнителност се е развила. ѕревърнала се в сетиво, различаващо въздухарите от реалните хора в Ѕългари€ по-трудно може просто н€кой н€кой да прекрачи прага на дома ви без покана. ≈дна причина да съм щастлив, че съм българин, ко€то откривам в този филм от UK, но това е друга тема.

Steve носи нещо по-дълбоко в себе си като човешка иде€, макар че истори€та на пръв поглед не изглежда чак толкова сериозна, заради нелепостта си и това го виждаме €вно чак в последната сцена. ѕървите 14 минути ни показват развитието на отношени€та между търпеливата двойка, потънала в сво€ св€т на работа, звуци, ежедневна динамика (чудесно изграден универсален типаж), и Steve, у когото разпознаваме мрънкащи€, досаден съсед, който отгоре на всичкото се оказва социопат и не се свени да влиза като слон в стъкларски магазин в този вътрешен св€т. Ќаправи ли ви впечатление, че винаги, когато Steve звънеше на вратата им, изведнъж наставаше н€каква суматоха и съвкупност от звуци от телефони, говорене, действи€, които допълват усещането за абсурдност. »ма една българска дума, за ко€то се сещам и ми се струва много удачна – тарапана. “ези моменти, добре реализирани, почти винаги буд€т необ€сним см€х у хората, защото докато зрител€ е потънал сво€ покой и изолаци€ от външни€ св€т, наблюдава хаоса и борбата им да се отърват от него, който обзема героите.  ато Big Brother. ¬ъз основна на този социален казус, познат на активните градски хора, може много да се философства, извеждайки въпроса, героите ли контролират света си, или той контролира т€х?

Ќапъна да осмилите целта на филма, който про€в€вате докато се чудите каква е целта на всичко това, приключва с последната сцена, ко€то услужливо ни дефинира конкретно послание, чрез въздействащата реч на Colin Firth. —цена, ко€то впрочем откъм кинематографичен стил използва типичните за такива речи трикове, за да подсили силата и ефекта от словото на геро€. јко Ўварценегер и —талоун са царете на екшъна, ’опкинс на психологи€та, ”идърспуун на блонди филмите, то Firth като че ли се дефинира като цар на речите.  огато гледах –ечта на  рал€ за пръв път б€х абсолютно зашеметен и изненадан от себе си, защото филмът представл€ва 98% говорене спр€мо 2 на действието, нещо, което р€дко ме грабва. ¬прочем и широката публика търси повече действие в киното, затова и –ечта на  рал€, макар и оценен подобаващо в света на киното, не беше масово отразен от публиката. ѕовечето хора, с които си говорих за него, го намериха за скучен...  акто и да е. Steve е заглавие, което ще запомним и маркираме като „кино с висок стил и силна ид刓. Firth, макар и социопат, накра€, взе че каза н€кои дълбоки истини за природата и характеристиките на иде€та за човешко при€телство. Nice, а. 
#steve #rupert #friend #colin #firth #2010 #uk #england #humor #английски #черен #хумор #нелеп #абсурд #absurd #великобритани€ #колин #фърт #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018