21.2 19:00ч
София
режисьор  
сценарист  

държава    Украйна       година    2015      времетраене    3мин
жанр    Фантастика       технология    FX ефекти      тема    Технологии Човечност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Иван Стамболийски
публикувано на 26 Май 2018
С ветът винаги се нуждае от още едно добро сърце. Както се пее в една стара песен - "ако до всяко добро същество застaне поне още едно", това е историята на едно такива създание. Създадено от човека, но взело само най-доброто от него. R32 е робот, стар и вече забравен модел, който изживява последните си мигове в самота. Режисьора Владимир Власенко създава сърцераздирателна история, развиваща се в близкото бъдеще, но много актуална в отношението на човешките персонажи - от незаинтересоваността до детската невинност. В техническо отношение филмът е красив, анимацията на R32 e интегрирана в реалния свят, което я прави като жива. Музиката, която звучи през цялата триминутна приказка, не е натрапчива, тя спомага да се изпита цялата нежност и симпатия към главния герой.

Специално за сайта, Владимир Власенко даде интервю, в което сподели за своя филм "Story of R32". Ето и разговорът ни:

 Каква е причината за заснемането на филма?

Идеята за филма ми дойде много отдавна, още в дните, когато бях студент в университета. Тогава си представих как огромни антропоидни насекоми се скитат из града, опитвайки се да оцелеят, и хората не обръщат внимание на тях, пренебрегвайки ги, като ги смятат за боклук. Това е една алегория за хората, които са принудени да съществуват без покрив над главите си, оцеляващи в суровите условия на града. Но, преди време, видях филма на Нийл Бломкамп "Сектор 9" и осъзнах, че тази идея вече е реализирана. Ето защо я отхвърлих, а само няколко години по-късно я преработих - чрез главен герой робот. Това е история не само за бездомни хора, но и за безмилостното желание да се консумират стоки, когато в преследването на новост хората се отърват от напълно работещите неща. По този начин и с този филм исках да покажа някои от социалните проблеми на нашето общество, които ме засягат. 

Кажете ни повече за кастинга.

Всичко е просто - повиках моите приятели и те на свой ред призоваха собствените си и от тези хора избрах подходящите персонажи. Във филма заснех само приятели. 

Какви нови неща научихте по време на заснемането?

По принцип се подготвях за снимки, проучих всички необходими инструменти и изпробвах техниката, така че нямаше изненади по време на продукцията. Този опит обаче потвърждава идеята, че крайният резултат на филма винаги е различен от първоначалната идея. Сега това е аксиома за мен - не се страхувам да донеса промени в сценария направо на снимачната площадка. Сега виждам, че мога да направя сюжета много по-интересен и по-добър. Но се уча от грешките си, така че не се разстройвам. 

Какво означава да бъдеш независим артист?

О, това е много готино. Това е, когато не се ограничавате до обхвата на задачата, което ви дава пълна свобода на творчеството. Освен собствените си късометражни, правя и много комерсиални проекти, но клиентите се обръщат към мен най-често след като разглеждат историята на R32 и други творби, които съм направил "за себе си". 

Какви техники използвахте по време на процеса на заснемане?

Тъй като отдавна правя 3D графика, за мен беше лесно да се разработи пилоплан за продуциране на филм. Първо направих сториборд, а след това с моя оператор Игор Гурев заснех демота на сцените в студиото със себе си, вместо актьори, и незабавно направихме предварителен монтаж, за да можем да нагласим графиката спрямо реалните кадри. По този начин, по време на заснемането, можехме да кажем на актьорите къде да стоят и как да ги играят. 

​Кажете нещо на българските читатели?

Радвам се, че филмът ми се гледа не само в родната ми земя в Украйна, но и извън моята страна. Надявам се, че ще се хареса на българската аудитория. Искам да им пожелая да останат винаги хора, да се третират взаимно с уважение, защото това е основната идея, която исках да предам в късометражния си филм.
#Story, #love, #robot, #human, #heart, #big #heart, #life

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018