режисьор  
 Terry Gilliam
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


Великобритания     •     1979     •     8мин
жанр
Комедия
технология
Анимация
тема
Абсурд
автор
Мария Димова
публикувано на 15 Януари 2018
Т ери Гилиъм, когото познаваме от „Монти Пайтън“, а също и култови филми като 12 маймуни” и Страх и отвращение в Лас Вегас”, всъщост започва като създател на комикси в списанието Help!. Storytime е дебютният му филм, в който използва същия метод, както и в популярните Пайтъни - cut out анимацията.

В интервю Гилиъм казва, че това е най-лесният и бърз начин за правене на анимация. А техниката няма кой знае какво значение, за него важното е да разкаже история, шега, да изрази идея. Този вид анимация е един от най-елементарните и всъщност налага доста ограничения. Например, не може да се пресъздаде плавно, красиво движение, нито пък нещата да изглеждат реалистично. За да пръвърне този дефект в ефект, Гилиъм прилага прости сюжети с бързи, неочаквани поврати и разбира се, посипва това с обилни дози от своя невероятен (пайтънски) хумор.

Storytime e късометражен филм, включващ три отделни истории - Хлебарката Дон”, Историята на Алберт Айнщайн” и Коледната картичка”. Филмът е с обща продължителност от около 9 минути и започва с нещо като въведение от анимирана версия на самия Гилиъм.

Първата история е за жизнерадостната хлебарка Дон, обитаваща стая от някакъв замък, която, като всички хлебарки, обича да се промъква между дъските на паркета, в тъмните хухненски долапи и да върши онези неща, които вършат хлебарките. Всъщност, за мен най-забавното в тази част, е озвучаването – трополене от стъпки, сумтене, мляскане, и какво ли още не. И както всичко тече някак плавно, като плъзване по бананова кора, изведнъж Дон е стъпкан от голям лош крак и следват редица от персонажи, навързани по някакъв безумен начин с човечеца, стъпкал веселата хлебарка. Тази част е много бързо развиваща се и наистина смешна.

Историята за Алберт Айнщайн разказва за англичанин с името на известния учен, като се концентрира върху ръцете му, които водят свой собствен живот. Те не само се отделят от тялото му и го изоставят, но и му изневеряват. Истинският скандал обаче настъпва, когато се оказва, че една от ръцете му има връзка с крак. Обществото е възмутено, пресата избухва, защото те са от различни социални касти. Та краката живеят на такива мръсни места, каквито са обувките.

Последната история e създадена от Гилиъм като част от ангажимент за детско телевизионно шоу. За Коледната картичка” режисьорът използва снимки на коледни картички от галерия Тейт", и както сам казва, просто импровизирал с тях, раздвижвайки ги по най-бързия и лесен начин. Резултатът е доста комичен и за щастие не прекалено свързан с традиционните Коледни мотиви.

Tрите истории не са смислово свързани и всъщност, ако се опитвате да схванете някаква грандиозна идея, вероятно намя да стигнете до никъде. Но пък можете да се посмеете от сърце.
#пародия #комедия #Тери #Гилиъм #Коледа #хлебарка #parody #comedy #Terry #Gilliam #Christmas #cockroach #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
team members who have visited this page or watched film
ПРЕСЦЕНТЪР ЗА ПРОЕКТА НАШИЯТ ЕКИП ИЗПРАТИ ФИЛМ ОТВОРЕНИ ПОЗИЦИИ КОНТАКТ С НАС


project lead by Kinematograf Media Foundation
with love from Sofia, Bulgaria

site engineered by uli.space
some rights reserved © 2012-2017