09.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 ANTONIO ORENA-BARLIN
 RICHARD HALSTED
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Австралия       година    2010      времетраене    14мин
жанр    Трилър Дистопия       технология    Игрално кино      тема    Страх
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Милен Николов
публикувано на 14 Октомври 2014
С мущаващ и непретенциозен, Suburbia ще ви остави с горчив вкус в устата и леко разклатени нерви. Сценаристът и режисьор Антонио Орена–Барлин съумява успешно да създаде малък филм, носещ голямо послание.Темата за неконтролируемото насилие в киното не е от вчера. Минала е през ръцете на много различни режисьори, ала малцина са съумявали да изваят от тази иначе често използвана материя, нещо ново и оригинално. Барлин е един от успелите в това начинание. Сюжетът е почерпен от действителността. На 17 април 1990 г. в малко предградие на крайбрежния австралийски курорт Бърлей Хедс, 27-годишният Родни Дейл изстрелва над 40 куршума от терасата си срещу всеки преминаващ и нищо неподозиращ човек. Резултатът е един убит и седем ранени, както и доживотна присъда за Дейл. Впоследствие се разбира, че убиецът от години е поклонник на Сатанински култ, а по време на ужасяващото си деяние е бил и под въздействието на наркотици и алкохол. Най–смущаващо от всичко е, че полицията намира кратка бележка в дома му, адресирана към неговата приятелка. Тя гласи: “Деб, излизам да ловувам. С любов, Родни‘‘.

С помощта на обхождащата квартала камера на оператора Лаклън Милн, както и ненатрапчивия саундтрак на Хилтън Моудей, режисьорът Борлин успява да съгради малък кинематографичен шедьовър, който остава за дълго в съзнанието на всеки дръзнал се да го изгледа зрител. Операторското майсторство е наистина на високо ниво, и заради начина, по който Милн решава да заснеме Suburbia  - с минимална смяна на кадъра, а от момента на възникналата тревога, и до края, той е само един! Не бива да забравяме и играта на актьора Дон Хени. Неговият герой Джоел не изговаря почти нито една дума, ала въпреки това силата му се предава в начина, по който разнообразната гама от емоции преминава през лицето му.

Друго оригинално решение във филма е, че злото не присъства физически. Не виждаме убиеца. Не виждаме как той покушава жертвите си. Чуваме изстрелите и виждаме емоционалната разруха след тях. Пукотевицата зачестява, напрежението расте, а оттам и ужасът в зрителя.

Признанието към Suburbia не  закъснява – 4 награди от фестивали и присъствие в още 15 официални селекции на други престижни киносъбития. Филмът е номиниран в категорията и за най–добър късометражен филм от Австралийския филмов институт. Австралия е място, където късометражното кино очевидно процъфтява (култовия Spider на Наш Еджертън също идва от там).

Suburbia няма да ви даде отговори, но пък ще ви накара сами да потърсите въпросите и заедно с тях - очевидните отговори. Филм, който всеки би могъл да оцени подобаващо, заради вечната борба и тематика, която засяга: добро – зло и ненасилие – насилие. Вярно е твърдението, че всяко едно общество трябва да се бори непрестанно срещу недъзите си. Ала също така е вярно и твърдението, че човек рядко може да предвиди откъде може да избие коренът на злото и как то може да повлияе върху човешкия живот – на насилника и на жертвите. Suburbia застава някъде между тези две твърдения, оставящ зрителя замислен, смутен и изпълнен с гняв.
#предградие #suburbia #австралия #australia #antonio #orena #barlin #антонио #орена #барлин #drama #драма #short #късометражен # #мъж #тича #градче #предградие #квартал #става #нещо #хора #бягат #ранена #жена #2010

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018