05.7 20:30ч
Пловдив
director  
producers  
writers  

държава    България       година    2020      времетраене    19мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Приятелство
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 15 Април 2020
Е дно телефонно обаждане е достатъчно, за да се промени всичко завинаги. Филмът на Димитрис Георгиев е драма, но не и „поредната драма“. Това е тежка драма с дъх на живот, а не на тягост. История за приятели, чиито свят ще бъде разбит заради едно спонтанно среднощно позвъняване. „Това лято през зимата“ ни напомня болезнено колко много имаме да губим във всеки един миг.
Няма нищо случайно vs. всичко е случайно.

Ако трябваше да пиша това ревю преди месец и половина щях да теоретизирам надълго и на широко дали случайностите предопределят света, но сега, в контекста на пандемията, осъзнавам колко крехко е всичко. Независимо дали говорим за смъртта на приятелката им, вината за която те необратимо ще носят в съзнанието си, или  за катастрофата, която човечеството изживява, накрая всичко опира до „обаждането“, което ни вади от еуфорията на свръх ускорения ни живот и ни напомня колко нищожен е контролът, който имаме - точно когато си мислим, че контролираме всичко.
FILM POSTER

В сюжета можем да открием добре познатия ни „ефект на пеперудата“ - принцип, който зловещо напомня, че няма незначителни действия. Всяко действие изиграва своята роля като част от процеса, който наричаме свят".
А впрочем, доколко сме съзнателни и забелязваме причинно-следствените връзки в случващото се около нас?
Тези теми, заедно с ужасния развой на събитията, създават една обща субстанция". Може би непознатия характер на емоциите, с които се налага да боравят актьорите я превръщат в предизвикателство.

Вън от това с играта си Александра Георгиева, Ясен Атанасов и Явор Вълканов, за които това е дебютен филм, убедително ни правят съпричастни към приятелската им компания, печелят ни, доверяваме се на тяхната първичност.
Интересно е да се отбележи, че докато те двамата са все още студенти в НАТФИЗ, Александра е последен курс в Художествената академия и актьорското майсторство не ѝ е основно поприще. Техните звезди изгряват в „Това лято през зимата“ и задават нов тон в драматургията на жанра драма" у нас.
„Това лято през зимата“ е къс филм и стъпка напред за жанровото българско късо кино. Предишната стъпка в тази посока е I Don't Want to Grow Up от 2016г.

През последните години доминиращи в българското късо кино са тежки сюжети, напоени с драматизъм. И двата филма като че ли са някакъв вид еволюция на жанра, която поднася тези сюжети в по-поносима за зрителите форма. Полемиката защо има толкова драма в киното ни е безсмислена, в живота всичко е драма, важното е да забелязваме опитите за нещо ново, свежо и различно, което ще хваща зрителя, ще го държи докрая и ще остави следа в паметта му. В този контекст бих отбелязвал още, че предишните два филма на Димитрис като режисьор – „Леки семейни неприятности“ и „Последните два дни“ се радват на забележителен интерес по световните фестивали, бидейки с над 20 отличия и номинации.
Да разкажеш драма по недраматичен начин без да обезсмислиш фините нюанси в минорните емоции си е майсторство. Вярваме, че и този филм ще бъде припознат от публиката не само в България, но и по света. А без да ни разбира света трудно ще се развива киното ни.
#friends #travel #trip #приятели #компания #пътуване #трип #пътешествие #автомобилна #катастрофа #car #incident #car #crash #pain #болка #смърт #death

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018