1983
победител
director  
 Zbigniew Rybczynski
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Полша       година    1980      времетраене    8мин
жанр    Сатира Семеен       технология    3D анимация      тема    Човечност Голямата картина
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 9 Декември 2017
Т анго е нещо, което се създава и преживява веднъж и запомня завинаги. Това е единственият сигурен факт; всичко друго, което можем да кажем, е крайно субективно. Тази история ни отвежда право в нещо, с което нямаме много опит - киното, което прокарва непознати пътеки в мисленето и възприятията по начин, нов за мозъка. Не че и днес то не предлага необичайни истории и експерименти със сценария, но, като че ли, се е канализирало в познати коловози. Уникалните неща са рядкост, а по-рано е имало голям ищах да си пионер, да откриеш нещо ново в кинематографията.

Танго" е магическа игра на времето, която ни изкарва от полето на рационалната реалност и провокира въображението ни чрез амалгама от повтаряеми човешки действия. Гледната ни точка към животите на хората много доближава тази на бетонните стени, сред които живеят те. Този филм е нещо като time lapse, който разкрива в какъв хаотичен танц съжителстват дългосрочно човеците, споделящи една кръв.

Интересен е изборът на музика - класическо танго, което е изпълващо, но и здраво стъпило на земята; не толкова забавно с наченките на минорно звучене. Животът с хора никога не е лесен. Уви, именно съвместният живот ни прави толкова хора и все още остава най-подходящата среда за израстването на човек. И все пак, наблюдавайки през стените, просмукващи този кипящ живот, виждаме и особените страни на човешката природа. Представете си, че всяко едно от повтаряемите действия, се случва докато човекът е сам.
Когато човек е сам, е най-себе си.

Стая, изпълнена с истории, приличаща на мравуняк, напомнящ ни колко свързани и взаимнозависими сме човеците. А може и с друго разбиране да подходим към повтаряемостта. Какво значи повтаряемост във вселена, изградена върху тъканите на хронотопа? Всяка сцена във филма е откъс от реалността, случил се веднъж на едно конкретно място. И тук идва интересната част - ако ние живеем в толкова повтаряемо ежедневие - тема, доста развивана в киното - защо възприемаме всеки ден като уникален? Какво е всъщност повторението и дали не е последователен щрих в информационно поле или илюзия? Или е въпрос на гледна точка - ако бяхме растение в стаята, може би естественото ни възприятие щеше да е по-близо до това във филма, отколкото до това на биологично ограничените ни тела, чието благоденствие зависи толкова дълбоко от множество микро повтарящи се процеси в сложен и хармоничен ритъм. Какво знание може да ни даде един филм, просто следвайки повтаряем щрих...

Танго" е създаден от полския аниматор Zbigniew Rybczyński и е спечелил Оскар за най-добър анимационен филм през 1981. Нов ден, нов невероятен филм, разказан някога от един велик ум, изскача от дълбините на интернет.
#Zbigniew #Rybczyński #Zbigniew #Rybczynski #oscar #winner #won #obscure #family #traffic #concrete #society #noise #lifetime #poland #madness #sex #metaphor #strange #satire #challenge #people #social #a #nest

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018