18.8 21:00ч
¬елико “ърново
1983
победител
director  
 Zbigniew Rybczynski
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ѕолша       година    1980      времетраене    8мин
жанр    —атира —емеен       технологи€    3D анимаци€      тема    „овечност √ол€мата картина
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 9 ƒекември 2017
анго е нещо, което се създава и прежив€ва веднъж и запомн€ завинаги. “ова е единствени€т сигурен факт; всичко друго, което можем да кажем, е крайно субективно. “ази истори€ ни отвежда право в нещо, с което н€маме много опит - киното, което прокарва непознати пътеки в мисленето и възпри€ти€та по начин, нов за мозъка. Ќе че и днес то не предлага необичайни истории и експерименти със сценари€, но, като че ли, се е канализирало в познати коловози. ”никалните неща са р€дкост, а по-рано е имало гол€м ищах да си пионер, да откриеш нещо ново в кинематографи€та.

“анго" е магическа игра на времето, ко€то ни изкарва от полето на рационалната реалност и провокира въображението ни чрез амалгама от повтар€еми човешки действи€. √ледната ни точка към животите на хората много доближава тази на бетонните стени, сред които живе€т те. “ози филм е нещо като time lapse, който разкрива в какъв хаотичен танц съжителстват дългосрочно човеците, сподел€щи една кръв.

»нтересен е изборът на музика - класическо танго, което е изпълващо, но и здраво стъпило на зем€та; не толкова забавно с наченките на минорно звучене. ∆ивотът с хора никога не е лесен. ”ви, именно съвместни€т живот ни прави толкова хора и все още остава най-подход€щата среда за израстването на човек. » все пак, наблюдавайки през стените, просмукващи този кип€щ живот, виждаме и особените страни на човешката природа. ѕредставете си, че вс€ко едно от повтар€емите действи€, се случва докато човекът е сам.
 огато човек е сам, е най-себе си.

—та€, изпълнена с истории, приличаща на мравун€к, напомн€щ ни колко свързани и взаимнозависими сме човеците. ј може и с друго разбиране да подходим към повтар€емостта.  акво значи повтар€емост във вселена, изградена върху тъканите на хронотопа? ¬с€ка сцена във филма е откъс от реалността, случил се веднъж на едно конкретно м€сто. » тук идва интересната част - ако ние живеем в толкова повтар€емо ежедневие - тема, доста развивана в киното - защо възприемаме всеки ден като уникален?  акво е всъщност повторението и дали не е последователен щрих в информационно поле или илюзи€? »ли е въпрос на гледна точка - ако б€хме растение в ста€та, може би естественото ни възпри€тие щеше да е по-близо до това във филма, отколкото до това на биологично ограничените ни тела, чието благоденствие зависи толкова дълбоко от множество микро повтар€щи се процеси в сложен и хармоничен ритъм.  акво знание може да ни даде един филм, просто следвайки повтар€ем щрих...

“анго" е създаден от полски€ аниматор Zbigniew Rybczyński и е спечелил ќскар за най-добър анимационен филм през 1981. Ќов ден, нов неверо€тен филм, разказан н€кога от един велик ум, изскача от дълбините на интернет.
#Zbigniew #Rybczyński #Zbigniew #Rybczynski #oscar #winner #won #obscure #family #traffic #concrete #society #noise #lifetime #poland #madness #sex #metaphor #strange #satire #challenge #people #social #a #nest

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018