1983
победител
director  
 Zbigniew Rybczynski
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


Полша     •     1980     •     8мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Сатира
технология
3D анимация
теми
Човечност, Голямата картина
автор
Юлиян Спасов
публикувано на 9 Декември 2017
Т анго е нещо, което се създава и преживява веднъж и запомня завинаги. Това е единственият сигурен факт; всичко друго, което можем да кажем, е крайно субективно. Тази история ни отвежда право в нещо, с което нямаме много опит - киното, което прокарва непознати пътеки в мисленето и възприятията по начин, нов за мозъка. Не че и днес то не предлага необичайни истории и експерименти със сценария, но, като че ли, се е канализирало в познати коловози. Уникалните неща са рядкост, а по-рано е имало голям ищах да си пионер, да откриеш нещо ново в кинематографията.

Танго" е магическа игра на времето, която ни изкарва от полето на рационалната реалност и провокира въображението ни чрез амалгама от повтаряеми човешки действия. Гледната ни точка към животите на хората много доближава тази на бетонните стени, сред които живеят те. Този филм е нещо като time lapse, който разкрива в какъв хаотичен танц съжителстват дългосрочно човеците, споделящи една кръв.

Интересен е изборът на музика - класическо танго, което е изпълващо, но и здраво стъпило на земята; не толкова забавно с наченките на минорно звучене. Животът с хора никога не е лесен. Уви, именно съвместният живот ни прави толкова хора и все още остава най-подходящата среда за израстването на човек. И все пак, наблюдавайки през стените, просмукващи този кипящ живот, виждаме и особените страни на човешката природа. Представете си, че всяко едно от повтаряемите действия, се случва докато човекът е сам.
Когато човек е сам, е най-себе си.

Стая, изпълнена с истории, приличаща на мравуняк, напомнящ ни колко свързани и взаимнозависими сме човеците. А може и с друго разбиране да подходим към повтаряемостта. Какво значи повтаряемост във вселена, изградена върху тъканите на хронотопа? Всяка сцена във филма е откъс от реалността, случил се веднъж на едно конкретно място. И тук идва интересната част - ако ние живеем в толкова повтаряемо ежедневие - тема, доста развивана в киното - защо възприемаме всеки ден като уникален? Какво е всъщност повторението и дали не е последователен щрих в информационно поле или илюзия? Или е въпрос на гледна точка - ако бяхме растение в стаята, може би естественото ни възприятие щеше да е по-близо до това във филма, отколкото до това на биологично ограничените ни тела, чието благоденствие зависи толкова дълбоко от множество микро повтарящи се процеси в сложен и хармоничен ритъм. Какво знание може да ни даде един филм, просто следвайки повтаряем щрих...

Танго" е създаден от полския аниматор Zbigniew Rybczyński и е спечелил Оскар за най-добър анимационен филм през 1981. Нов ден, нов невероятен филм, разказан някога от един велик ум, изскача от дълбините на интернет.
#Zbigniew #Rybczyński #Zbigniew #Rybczynski #oscar #winner #won #obscure #family #traffic #concrete #society #noise #lifetime #poland #madness #sex #metaphor #strange #satire #challenge #people #social #a #nest

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
партньори
радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Go Guide
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Под Моста
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Jazza Bar Стара Загора
TAM Велико Търново
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проекта се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018