24.10 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 DOMINIC HAXTON
 David Roesler (ASDP Films)
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2014      времетраене    20мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    ¬раждебност »зрастване
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 13 —ептември 2014
D ominic Haxton и David Roesler създават заедно, по инициатива на ƒейвид, продуцентска компани€ ASPD Films с дейност в Ќю …орк и Ћос јнджелис. ƒвамата са отдадени на иде€та да продуцират и/или режисират неконвенционално и остро късометражно и документално кино. –аботата им като тандем, включително и по ““ийнейджъри като ‘ил”, провокира размишлени€ и насочва към сложни и тежки социални проблеми. ƒвамата партньори в ASPD Films имат опит и с “гол€мото кино” и са работили със студиа като Dreamworks и Universal Studios.

»стори€та в техни€ общ проект ““ийнейджъри като ‘ил” от 2011 г. ни среща с ‘ил и јдам, които са обвързани в доста заплетена истори€. ‘ил и јдам са едновременно и заедно, и сами в тежки житейски обсто€телства. ‘ил е гей, јдам харесва ‘ил. ƒотук добре. ћайката на јдам н€ма контрол върху големи€ му брат, той съответно малтретира јдам и в дъното на ц€лата тази ужас€ваща верига се стига дотам, че поради страх и обърканост в емоциите, јдам от сво€ страна тормози ‘ил.

ћразен, малтретиран и обичан едновременно, ‘ил е поставен в напълно патова ситуаци€, от ко€то в кра€ на филма той вижда само един изход, който ст€га до задушаване около врата. 

’омосексуалността, особено в крехка възраст като гимназиалната, е изключително деликатна тема. ƒа си различен, “обратен” на течението и тепърва да опознаваш себе си и нуждите си е възтежка задача.

«аснет като стандартен игрален филм, ““ийнейджъри като ‘ил” е наситен с дълги, нединамични кадри в съчетание с близки и напрегнати планове. »менно те поддържат непрекъснат емоционални€ зар€д, който е перфектно съчетан със звуковото оформление. ¬одещи€т звуков елемент, който повежда зрител€т в истори€та, е радио поредица с Allan Watts. “ой е свобразни€т разказвач и говорител, раз€сн€ващ ключовите послани€ на действието. “ова, което ще чуете, са всъщност записаните лекции за сексуалността на британски€ философ, писател и оратор. 

Ќа фона на модерните символи - BFF (кирилизиран, побългарен превод - най-верен другар вовеки) и Add friend (ƒобави при€тел) - които изникват във филма като неизменна част от живота на днешни€ тийнейджър, този глас звучи като от невидимо радио и от едно отминало време. «ащо Alan Watts не звучи от нечий iPod? ћоже би защото отшумелите в миналото послани€ са все така актуални, независимо от см€ната на устройствата.

»стори€та на ‘ил обрисува много точно вли€нието на масата, ко€то може да те накара да отхвърлиш дори собствените си постъпки и собственото си "јз". “«а чий?”, би попитал тук, може би, съвременни€т поет еди-кой-си.

» ето отговора на филма - той лежи в гората, възпълен, възпален, отритнат, в ока€но състо€ние. „ичо ћайк със своите снимки - останки от неговото "јз" - стои в разказа като статичен елемент, който крещи без глас: “јз съм различен и отхвърлен, безпомощно отча€н съм!”. —урови€т глас на г-н Watts тук отново кънти в ушите ми: “¬сички се разпадаме, светът винаги се разпада, живеенето е пром€на, животът е смърт...”. ј “социалната” смърт в съвременното общество, твърди се, може дори да е по-страшна от физическата.

 акто и в случа€ на ‘ил - той не може да понесе тормоза и насилието - предпочита самоубийството, за да не чувства повече самотата и социалната изолаци€.  ра€т съдържа прилична доза материал за размишление.

—лед всичко написано дотук, важно е да отбележа, че филмът е спечелил 4 престижни награди до момента и е излъчван на над 40 филмови фестивали по света. 

—амите създатели на продукци€та об€сн€ват, че искат да затвърд€т важно послание чрез гласа на Alan Watts. “о гласи: човек тр€бва да заобича преди всичко себе си - въпреки другите, модата, течението - и да се приеме такъв, какъвто е.
#DOMINIC #HAXTON #2014 #драма #drama #teenagers #discrimination #тийн #тийнейджъри #агреси€ #дискриминаци€ #хомофоби€ #homophobia #teens #phil #adam #тийнеджъри #фил #адам #gay #drama #гей #драма #uncle #mike #чичо #майк #suicide #самоубийство #DAVID #ROESLER #ASDP #FILMS

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018