29.6 21:00ч
ƒолна ћалина
режисьор  
продуценти  
сценарист  

държава    —јў       година    2006      времетраене    15мин
жанр    ‘антастика       технологи€    »грално кино      тема    “ехнологии „овечност
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 27 Ќоември 2017
  акво е общото между пълнометражните District 9” (2009), Elysium” (2013) и Chappie” (2015)? ќсвен, че и в трите действието се развива в бъдещето, техен автор е Neil Blomkamp. ќчевидно южноафриканецът има афинитет към развитието на технологиите, в частност – роботиката – като тематика. Tempbot”, който предхожда по време по-известните му творби, не прави изключение.
 
„е начинът, по който функционира офис-роботът, е акцент, е вън от съмнение – можем да се посмеем на остарели€ софтуер, с който е принуден да работи – в комичната ситуаци€ с гърдата на ’илди, нови€ кадър от „„овешки ресурси”; или да съчувстваме за несподелените му квазилюбовни копнежи. Ќе че отричам напълно възможността машина да изпита истинска любов, но в случа€ с “емпбот това просто не звучи правдоподобно – той е още твърде далеч от подобно ниво на технологична изтънченост.
 
¬същност, въпросът, който е основен в „„апи” може спокойно да бъде поставен и тук – възможно ли е робот да изпитва чувства? »зглежда авторът се опитва да ни наведе на положителен отговор, но, аз бих преобърнал перспективата и бих попитал: можем ли да си представим, че на м€стото на “емпбот има най-обикновен новопостъпил служител – тих и самотен, който нер€дко попада в неловки ситуации и от време на време става обект на насмешка от колегите си? ќтговорът, струва ми се, е очевиден.
 
јко продължим малко по-натам ще стане неизбежно да се запитаме дали можем да заменим цели€ персонал в офиса с роботи, както и дали работещите в него хора не са вече достатъчно роботизирани, че да са на практика неразличими от “емпбот. ћоже би последните секунди от филма дават основание да потвърдим подобно предположение. —тигнали ли сме дотам, че един ходещ вентилатор да може да изпитва повече чувства от един човек?
 
ƒумата „робот” е използвана за пръв път от  арел „апек в неговата „–.”.–.” от 1920 г. »нтересно, но т€ произлиза от същи€ корен като „работа”: „раб”.
 
ј вие за кого роботите? 
#технологии #technology #роботи #robots #фантастика #sci-fi #изкуствен #интелект #artificial #intelligence #»вайло #ƒончев #Ivaylo #Donchev

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ Ќј”„≈“≈ ѕќ¬≈„≈ «ј Ќј— ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ–  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018