режисьор  
продуценти  
сценарист  


САЩ     •     2006     •     15мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Фантастика
технология
Игрално кино
теми
Технологии, Човечност
автор
Ивайло Дончев
публикувано на 27 Ноември 2017
К акво е общото между пълнометражните District 9” (2009), Elysium” (2013) и Chappie” (2015)? Освен, че и в трите действието се развива в бъдещето, техен автор е Neil Blomkamp. Очевидно южноафриканецът има афинитет към развитието на технологиите, в частност – роботиката – като тематика. Tempbot”, който предхожда по време по-известните му творби, не прави изключение.
 
Че начинът, по който функционира офис-роботът, е акцент, е вън от съмнение – можем да се посмеем на остарелия софтуер, с който е принуден да работи – в комичната ситуация с гърдата на Хилди, новия кадър от „Човешки ресурси”; или да съчувстваме за несподелените му квазилюбовни копнежи. Не че отричам напълно възможността машина да изпита истинска любов, но в случая с Темпбот това просто не звучи правдоподобно – той е още твърде далеч от подобно ниво на технологична изтънченост.
 
Всъщност, въпросът, който е основен в „Чапи” може спокойно да бъде поставен и тук – възможно ли е робот да изпитва чувства? Изглежда авторът се опитва да ни наведе на положителен отговор, но, аз бих преобърнал перспективата и бих попитал: можем ли да си представим, че на мястото на Темпбот има най-обикновен новопостъпил служител – тих и самотен, който нерядко попада в неловки ситуации и от време на време става обект на насмешка от колегите си? Отговорът, струва ми се, е очевиден.
 
Ако продължим малко по-натам ще стане неизбежно да се запитаме дали можем да заменим целия персонал в офиса с роботи, както и дали работещите в него хора не са вече достатъчно роботизирани, че да са на практика неразличими от Темпбот. Може би последните секунди от филма дават основание да потвърдим подобно предположение. Стигнали ли сме дотам, че един ходещ вентилатор да може да изпитва повече чувства от един човек?
 
Думата „робот” е използвана за пръв път от Карел Чапек в неговата „Р.У.Р.” от 1920 г. Интересно, но тя произлиза от същия корен като „работа”: „раб”.
 
А вие за кого роботите? 
#технологии #technology #роботи #robots #фантастика #sci-fi #изкуствен #интелект #artificial #intelligence #Ивайло #Дончев #Ivaylo #Donchev

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
партньори
радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Go Guide
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Под Моста
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Jazza Bar Стара Загора
TAM Велико Търново
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проекта се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018