22.11 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 DOUG KARR
 DOUG KARR
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава     анада       година    2011      времетраене    7мин
жанр    ѕриключенски       технологи€    »грално кино      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
 онстантин ћравов
публикувано на 30 ƒекември 2013
илмът е на Doug Karr, който може да ви е познат от друга негова творба, ко€то сме ви представ€ли – Anniversary Present. ƒвете продукции ги дел€т н€колко години и доста функции на киното. ƒокато първата е умело заснета, но лесносмилаема и прекалено типична short комеди€ с неочакван край, то този филм, макар също да е достъпен, загатва много въпроси, отвъд развлекателната си функци€. Ѕих казал повече от 10.  
 
ƒа уточним, ако все пак н€кой не е разбрал – Ten for Grandpa е построен изц€ло върху реални€ живот на David Karr, д€до на автора на филма. David е американски евреин, който по неведоми пътища се превръща в дългогодишен съветски диверсант на щатска територи€ през —тудената война. Ќ ¬ƒ, предшествениците на  √Ѕ, го вербуват още преди ¬тората световна, и под прикритието на журналистическа дейност и предприемачеството, Karr руши американски€ империализъм отвътре и отвън в продължение на четири десетилети€. ѕрез 1979г., след пътуване до ћосква, умира внезапно, веро€тно отровен от собствените си покровители. ѕокрай √еорги ћарков и „български€” чадър знаем, че отрав€нето е предпочитани€ от  √Ѕ метод на покушение през 70-те. Ѕиографи€та на David Karr преспокойно може да захрани н€кой суперсериал от ново поколение, тип Breaking Bad.
 
—ъс средствата на кинематографи€та, Doug Karr решава да зададе н€колко риторични въпроса на мъртви€ си д€до, който никога не е познавал. »зползвани са н€колко уникални декора, архивни снимки, а в рол€та на сами€ Doug влиза пича, който игра годеника в Anniversary Present, и сега отново показва класа. ѕреплитането между разнообразната сценографи€, подхода на заснемане, рол€та на задаващи€ неудобни въпроси внук, и изключителни€ материал, който представл€ва живота на David Karr, създава (спокойно казано) н€колко минутен епос. Ќаходчив и оргинален.
 
Ќо дълбочината на филма, не се дължи единствено на д€довата биографи€ и кинематографични€ талант на внука. ќсновната тема тук е войната между поколени€та и до гол€ма степен, според мен, липсата на историческа перспектива у младите.
 
“ук ключов момент е разговора между Doug и негови€ при€тел. ¬тори€т убеждава първи€ – „ћислиш ли, че ще намериш щастието, като ексхумираш един призрак? «ащо не оставиш д€до, като интересна тема за маса? ѕритискащите въпроси не работ€т върху мъртъвци.” (не цитирам буквално).
 
÷€лостното разбиране на насто€щите поколени€, преди и сега, е че свършеното от предишните са просто ... истории. Ќе истори€. »стории. «а възстани€, войни, преврати, режими, живот на село, ниви, комунизъм, липса на телевизор и компютър, казарма, завод ... ‘ƒе да знам, всички ги имаме. Ќещо забавно или нещо тъжно, което да разказваме на при€тели, нищо повече. –едките случаи, в които взимаме поука, са свързани с н€какви чисто битови проблеми – д€до ми е напуснал баба ми, или пък е убил брат си, или е останал без работа – не бива да прав€ така, защото това е разбило семейството ми.  
 
“ова са и основните подбуди на Doug Karr, за да се разправи с мъртви€ си д€до – семейната драма. «ащо е бил женкар и е оставил баба му, защо не е харесвал баща му, не е ли помислил за ефекта на всичките игрички върху семейството му ... “ова обаче е входа към същината – политическите му позиции, принадлежността му към съветските тайни служби, рол€та, ко€то е изиграл в американаската, а може би и световната истори€...
 
“ова са въпросите, които обикновено пропускаме да зададем на възрасните.  онстатира се „ƒ€до ми комунистите са го затворили.” или „ƒ€до ми е бил партизанин”. Ќе се задават въпросите „защо?”, „тр€бваше ли...”, „как по-точно...” и от тук се пропускат поуките, както в чисто личностен, така и в по-широк план. «ащото и историческите четива, както приключени€та на д€до, също остават най-вече готини поводи за празна раздумка, след ко€то всеки да продължи ден€ си или да удари още едно. ћного р€дко за по-сериозен личен размисъл, който да те предпази от капаните на идеологиите, ежедневието или дори семейните отношени€.
 
«а да бъдат разбрани напълно и истори€та, и историите, необходимо е не само да бъдат разказани, а да провокират въпросите ти. Ќай-силното послание на този филм, според мен е: „«адай десет въпроса и на сво€ д€до”. ѕробвай се.          
#doug #karr #дъг #карр #комунизъм #ерата #маккарти #шпионаж #д€до #десет #въпроса #поколени€ #диверсант #———– #—јў #—тудената #война #хитлер #hitler #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018