08.7 20:30ч
Пловдив
director & writer  
producer  
winner in 5 days challenge  

държава    България       година    2019      времетраене    5мин
жанр    Комедия Сатира       технология    Игрално кино      тема    Абсурд Цинизъм
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 11 Април 2020
1 0 метра и нещо" е филм за свят, основан на абсурдни закони. Отдавна не помним филм в тази ниша между пародията и реализма, а напипването на баланса между двете изисква майсторство. В този филм има още нещо бунтарско, но не по агресивен начин. Създаден от млад и много як екип, има и нещо, което прави този филм специален. Той е създаден за 5 дни в рамките на "challenge", през който млади артисти се борят за Наградата 355 на Фондация КамбаревДа се разкаже къс филм по принцип е предизвикателство, но само за 5 дни си е вече успех, ако той въобще става за нещо.
10 метра и нещо" не само става, но по забавен и свеж начин ни разкрива свят, който подозрително много ни напомня нещо добре познато.
Горчивината, която често остава след взаимодействие с държавната администрация е поразително добре въплътена в „10 метра и нещо“.

Режисьорът смело създава свят със свои правила, в който можем да усетим странната природа на закона. Правото би следвало да съществува, за да ни пази, след като ние, човеците, го създаваме. Уви, в действителност то е и добър инструмент за подчиняване ни. В този ред на мисли филмът се отличава с особено оригиналния начин, по който щрихова и се присмива на тези мътни разбирания за право. Обаче докато се смеем, аналогиите с реалността са зловещи. В тази система човешкият живот е най-висша ценност само на хартия. Познаваме държави, в които законът работи по такъв начин и можем само да предполагаме колко неприятен може да бъде животът там.
Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Йордан Михайловски е млад и перспективен артист, който със скромната си засега филмова продукция демонстрира проницателност, чувство за хумор и нестандартен подход. Да не забравяме, че 10 метра и нещо" носи потенциала на тежка драма и именно специфичния режисьорски подход го прави свеж, оригинален и по-скоро забавен.
Разбира се, тук трябва да отчетем и страхотната игра на артистите Емил Котев, Георги Златарев, Нели Монеджикова и Елица Костова. Без тяхната вяра в замисъла на този филм, той нямаше да се получи толкова добре. Оставяйки позитивно усещане, лентата успява и да ни каже нещо важно: тя напомня за естествената логика, по която могат да се движат елегантно събитията в човешкия свят, стига да се уповаваме на състрадание, взаимно разбиране и наука.
10 метра и нещо" е и мрачно предупреждение.

Помните ли „Идиокрация“ на Mike Judge?! Когато го гледахме през 2006, определено не бихме допуснали доста феномени, които последното десетилетие показа да са възможни. Като погледнем света 14 години по-късно, сякаш сме се приближили малко до идиокрацията. Аналогично, 10 метра и нещо“ днес може да звучи абсурдно, но утре да се окаже самата реалност. От нашето самосъзнание зависи.
#incident #инцидент #лъчезар #10 #meters #and #a #bit #10 #метра #и #нещо #сатира #комедия #comedy #funny #satire #irony #fondaciq #fondacia #фондация #камбарев #стоян #камбарев #държавна #администрация #застраховане #корпорации #общество #несправедливост #апатия #нихилизъм #бъдеще #society #corporations #administration #stoyan #kambarev #state #future #banks #insurance

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018