РЕЖИСЬОР, ПРОДУЦЕНТ И СЦЕНАРИСТ  
 ADAM BEN-DROR
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Нова Зеландия       година    2014      времетраене    2мин
жанр    Експериментален       технология    Игрално кино      тема    Абсурд Технологии
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивайло Дончев
публикувано на 7 Юли 2015
П ри по-внимателен „прочит” на „The Abovemarine”, може би у някои от зрителите ще изникнат въпроси от етично естество. Разбира се, мнозина биха казали, че животното не притежава разсъдък; че не е в състояние правилно да оцени положението си; че за него няма значение как ще се предвижва в пространството стига основните му нужди да са задоволени – какъвто изглежда е случаят с Педро и Хосе.
 
Перверзията, казват, била човешко поведение, отличаващо се от нормалното. Кой обаче дефинира „нормалното”? Може би мнозинството хора? В едно техноцентрично общество, в което досегът на човека до природата и реалността въобще е все повече опосреден от монитори, ЛСД дисплеи, плазми, тъчскрийни и други екрани; от обективи, списания, социални мрежи и всевъзможни залъгалки – на симпатичното изобретение на южноафриканеца Adam Ben-Dror би се гледало като на нещо гениално; на критиката срещу него, изхождайки от по-горе зададения опит за дефиниция – като на своего рода перверзия.
 
В тоя ред на мисли – аз, като един перверзник, си поставих въпроса за уместността на настоящия – така да го наречем – експеримент. Не е нужно човек да е веган, екоцентрик или екстремист, за да го подведе под общия знаменател на безсмислените човешки прищевки; на вездесъщия за техноцентричното мислене принцип, че ако едно нещо може да се изобрети – то се изобретява. Принцип, който като че съжителства в относителна хармония с финансовата ефективност на капитализма, която върви преди – а твърде често и за сметка на – всичко друго.
 
Златните рибки имат съмнителната привилегия да са харесвани от хората заради специфичната си пигментация. Това предопределя декоративната им съдба през последното хилядолетие. Вмешателството на човека е стигнало дотам, че да създаде видове, неспособни да съществуват извън домашни условия. Дали един ден няма да се превърнем в декоративни хора?
#The #Abovemarine #Нова #Зеландия #New #Zealand #2014 #документален #documentary #Adam #Ben-Dror #нови #технологии #technology #техноцентризъм #technocentrism #ecocentrism #екоцентризъм #Ивайло #Дончев #Ivaylo #Donchev

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018