22.11 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
—÷≈Ќј–»—“  
 RANSOM RIGGS
 RANSOM RIGGS
 RANSOM RIGGS
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2011      времетраене    6мин
жанр    ƒокументален       технологи€    »грално кино      тема    —юрреализъм √ол€мата картина
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 26 ќктомври 2012
ћ иналата година The Accidental Sea привлече сериозно вниманието на кинокритиците, защото хем е документален, хем с художествен сюжет.  инематографично, филмът завлад€ва всеки, натиснал Play. ѕърво с кадрите си, които Ransom Riggs остав€ на индивидуалната гледна точка да ги разпознае като фантастични, пост-апокалиптични или като една реалност, възможна навс€къде, ако човек сбърка. ¬торо, с прости€ си, но доста съдържателен разказ, който в рамките на 6 минути не просто ни представ€ нещо много мащабно, случило се през седемдесетте, а и ни провокира да усетим вътрешно събити€та тогава. »ма и нещо друго, което прави Salton Sea различен.  ато кажем „човешки провал“ за какво се сещаме? «а „ернобил?! “итаник?! Bhopal disaster?! ¬сичките те са огромни катастрофи вследствие на поредици от човешки грешки, които обаче по един или друг начин са очевидни. –адиаци€, потъващ лайнер в средата на јтлантически€ океан и свръх токсични€т химикал MIC, изпуснат над половинмилионен град.

¬ случа€ със Salton Sea инженерна грешки води до отклон€ването на река  олорадо за близо две години, създавайки море в  алифорнийската пустин€. ѕървоначално, никой не подозира какво е взаимодействието между пустин€та и новопо€вилото се море и започва един огромен приток на туристи, а в последствие и на посто€нни жители. —тро€т се улици, къщи, училища, районът се урбанизира и за н€колко години бреговете на Salton Sea се превръщат в рай за предприемачите, брокерите и туристите. ≈, да, ама никой не усеща увеличаването на солта, заради п€съка и липсата на посто€нен воден приток. ≈дна сутрин водата преминава прага на допустима соленост и изведнъж измират стотици тонове риба. “ова, смесено с 43 градуса по ÷елзий, довежда до токсичен въздух в радиус от километри и е документирано, че хората са напускали къщите си толкова светкавично, че са остав€ли покъщнината си. “рагична истори€, ко€то ни кара да се замислим не просто за въздействието на човека върху околната среда, но и философски как възприемаме подобни картини, като извадени от фантастичен филм, които са всъщност съществуваща реалност. ј последното изречение определено е черешката на този много добре изпълнен художествено филм!
#the #accidental #sea #Ransom #Riggs #2011 #документален #грешното #море #игрално #кино #documentary #film #saltsea #salt #sea #salton #sea #солтън #сий

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018