10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
“ози филм не го намираме в интернет
–≈∆»—№ќ– » —÷≈Ќј–»—“  
 HENRY DUNHAM
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2013      времетраене    17мин
жанр    ‘антастика       технологи€    »грално кино      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
≈лена –апонджиева
публикувано на 1 ёни 2014
ѕ ри късометражното кино имаме онези кратки ситуации и сюжети, за които знаем, че никога не биха могли да бъдат направени в пълнометражни версии. 
 
ј имаме и онези, при които сценаристът спокойно е можел да подхвърли разни допълнителни елементи за "пълнеж" покрай основното и да запълни 80 минути екранно време, но... е избрал да не го направи. “ова е и случа€т с The Awareness. —ценаристът Henry Dunham, за когото това е и режисьорски дебют, е избрал да сведе истори€та до същината й и да изгради от не€ интригуващи 16 минути, в които напрежението непрекъснато ескалира.
 
Ќе, че преди не сме чували фабулата за свръхинтелигентни€ компютър. Ќаскоро го гледахме в номинаци€та за ќскар "Her", преди това на практика разруши света в "«аразно зло"... “ова обаче съвсем не означава, че The Awareness н€ма с какво да ни изненада. “ук залогът е изключително висок, а въпросът е съвсем елементарен: Ќа кого в€рваме? » в типични€ стил на трилъра, кадрите ни показват именно онези елементи, които ще ни подведат, докато накра€ останем излъгани. » това страшно ни харесва.
 
ƒруг силен елемент на сценари€ е, че активно играе с вече изградените асоциации и стереотипи за персонажите. ‘илмът н€ма време да ни даде предистори€та им, но това не е и нужно - достатъчно други филми сме гледали, за да може когато ни се подаде загатването, че чистачът е далеч по-интелигентен и образован отколкото се очаква от длъжността му, ние веднага "кълвем", решаваме, че е най-малкото бившо ченге и доверието ни в преценката му скача.
 
The Awareness е поредни€ филм, който ни показва колко лесно манипулируеми са хората, когато правилните елементи са налице.  атастрофата във филма е резултат от само 2 елемента: глас, който персонажът познава и на когото е свикнал да се довер€ва; и това, че човекът със съвест изхожда от позици€та на отговорност към другите. 
 
“ук разбира се лесно можем да се досетим, че има и трети елемент, който нарушава достоверността на филма, а именно, че създател€т на програмата, дори и под заплаха, по н€каква странна причина така и не споменава незначителната подробност, че машината ¬≈„≈ е пусната за тестване. Ќо да не издребн€ваме.
 
јктьорите игра€т толкова достоверно, че е лесно да се потопим в ситуаци€та и такива сюжетни пропуски прав€т впечатление едва след кра€ на филма. јко изобщо. ¬същност нещо, с което много режисьори прав€т компромис са именно актьорите и в името на бързата реализаци€ на продукци€та се примир€ват с посредствени умени€. ћного отлични сценарии са намерили смъртта си именно така. Ќаскоро гледах как в едно предаване Maryl Streep беше предизвикана да импровизира и да изчете готварска рецепта по вълнуващ и еротичен начин и, ще бъда честна, ако ми четат така рецептите - н€ма да излизам от кухн€та. “ова ме наведе на мисълта, че добри€т актьор може да превърне и най-абсурдни€ сценарий в нещо гледаемо и решението да се инвестират време и усили€ в намирането на подход€щи€ човек е едно от най-правилните, които режисьорът/продуцентът може да вземе.
 
Ќо да се върнем на The Awareness. “ова е един от най-увлекателно напрегнатите къси филми, които са излизали от известно време насам и Henry Dunham успешно се присъедин€ва към листите на млади таланти, които ще следим.
#the #awareness #short #film #henry #dunham #smart #computer #machine #destroy #world #janitor #cleaner #съзнанието #умен #компютър #чистач #унищожи #света #разговор #говори #с #късометражен #филм #късо #кино

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018