Този филм не го намираме в интернет
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ  
 HENRY DUNHAM
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2013      времетраене    17мин
жанр    Фантастика       технология    Игрално кино      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Елена Рапонджиева
публикувано на 1 Юни 2014
П ри късометражното кино имаме онези кратки ситуации и сюжети, за които знаем, че никога не биха могли да бъдат направени в пълнометражни версии. 
 
А имаме и онези, при които сценаристът спокойно е можел да подхвърли разни допълнителни елементи за "пълнеж" покрай основното и да запълни 80 минути екранно време, но... е избрал да не го направи. Това е и случаят с The Awareness. Сценаристът Henry Dunham, за когото това е и режисьорски дебют, е избрал да сведе историята до същината й и да изгради от нея интригуващи 16 минути, в които напрежението непрекъснато ескалира.
 
Не, че преди не сме чували фабулата за свръхинтелигентния компютър. Наскоро го гледахме в номинацията за Оскар "Her", преди това на практика разруши света в "Заразно зло"... Това обаче съвсем не означава, че The Awareness няма с какво да ни изненада. Тук залогът е изключително висок, а въпросът е съвсем елементарен: На кого вярваме? И в типичния стил на трилъра, кадрите ни показват именно онези елементи, които ще ни подведат, докато накрая останем излъгани. И това страшно ни харесва.
 
Друг силен елемент на сценария е, че активно играе с вече изградените асоциации и стереотипи за персонажите. Филмът няма време да ни даде предисторията им, но това не е и нужно - достатъчно други филми сме гледали, за да може когато ни се подаде загатването, че чистачът е далеч по-интелигентен и образован отколкото се очаква от длъжността му, ние веднага "кълвем", решаваме, че е най-малкото бившо ченге и доверието ни в преценката му скача.
 
The Awareness е поредния филм, който ни показва колко лесно манипулируеми са хората, когато правилните елементи са налице. Катастрофата във филма е резултат от само 2 елемента: глас, който персонажът познава и на когото е свикнал да се доверява; и това, че човекът със съвест изхожда от позицията на отговорност към другите. 
 
Тук разбира се лесно можем да се досетим, че има и трети елемент, който нарушава достоверността на филма, а именно, че създателят на програмата, дори и под заплаха, по някаква странна причина така и не споменава незначителната подробност, че машината ВЕЧЕ е пусната за тестване. Но да не издребняваме.
 
Актьорите играят толкова достоверно, че е лесно да се потопим в ситуацията и такива сюжетни пропуски правят впечатление едва след края на филма. Ако изобщо. Всъщност нещо, с което много режисьори правят компромис са именно актьорите и в името на бързата реализация на продукцията се примиряват с посредствени умения. Много отлични сценарии са намерили смъртта си именно така. Наскоро гледах как в едно предаване Maryl Streep беше предизвикана да импровизира и да изчете готварска рецепта по вълнуващ и еротичен начин и, ще бъда честна, ако ми четат така рецептите - няма да излизам от кухнята. Това ме наведе на мисълта, че добрият актьор може да превърне и най-абсурдния сценарий в нещо гледаемо и решението да се инвестират време и усилия в намирането на подходящия човек е едно от най-правилните, които режисьорът/продуцентът може да вземе.
 
Но да се върнем на The Awareness. Това е един от най-увлекателно напрегнатите къси филми, които са излизали от известно време насам и Henry Dunham успешно се присъединява към листите на млади таланти, които ще следим.
#the #awareness #short #film #henry #dunham #smart #computer #machine #destroy #world #janitor #cleaner #съзнанието #умен #компютър #чистач #унищожи #света #разговор #говори #с #късометражен #филм #късо #кино

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018