16.11 16:00ч
ѕловдив
director & writer  
producer  
 Torill Kove
 Lise Fearnley
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Ќорвеги€       година    2006      времетраене    14мин
жанр    ‘илософски ƒрама       технологи€    јнимаци€      тема    —вързаност „овечност
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
—ветлана “одорова
публикувано на 2 Ќоември 2018
» де€та, че цели€т ни живот е низ от случайности, е изкушаваща.  огато се чувстваш хванат в капан и не на м€стото си, когато имаш нужда от пром€на и нов тласък, една неочаквана случка може да се окаже твоето спасение. —лучайността е нещо, което не си планирал, не си очаквал и не си искал, но може изц€ло да обърне посоката ти, да промени плановете ти и да подмени житейската ти ситуаци€. ƒа се окаже точно това, от което имаш нужда, да те ощастливи и извиси или пък да те потопи в н€какви мрачни селени€ на битието. —лучайности. ѕон€кога е чак страшничко като се замислиш каква поредица от неочаквани събити€ са били необходими, за да се стигне до н€каква ситуаци€.  олко случайни и импулсивно избрани крачки е тр€бвало да направиш, за да стигнеш до нещо.

ћного обичам иде€та за случайност и свобода. —ъдбата, предопределеностите ме плашат. Ќо как да сме сигурни, че случайността е случайност? ћоже пък точно събити€та, които ни изглеждат неочаквани да са всъщност част от н€какъв план, иначе биха ли се навързвали така? ћоже съдбата да притежава н€каква артистичност и склонност към актьорски превъплащени€ и с лекота да маскира предопределените събити€. ѕон€кога ми се струва, че случайността е просто един от многото козове на съдбата, в сложната игра, ко€то играем всички - играта на живота. » в крайна сметка стигаме точно до там, докъдето още в самото начало е било €сно, че ще стигнем. Ќе е ли стр€скащо?

“а ето го въпросът -  дали това, което ни се случва е поредица от случайности или си имаме предначертан път на движение? ƒали сме като влакове, които се движат по окончателно положени релси (е, те се разклон€ват и прав€т завои, но в крайна сметка вод€т от точка ј до точка Ѕ по €сен маршрут)? »ли сме като самолети, които се нос€т по въздушните течени€, у€звими на прищевките на времето, и, да, пак стигаме от - до, но какво разнообразие от посоки, височини и лъкатушени€ може да има само!

Ќедвусмислен отговор на тези въпроси не може да се даде. Ќо тъкмо затова е толкова интересно да разсъждаваме и да си измисл€ме сюжети, варианти и доказателства.

The Danish Poet е една вариаци€ по темата, направена елегантно и с при€тно чувство за хумор. “ук иде€та е свързана с по€вата ни на света - случайни събити€ ли отвеждат нашите родители един към друг, за да се по€вим ние? –азказът - напевен, като за приказка (гласът е на Ћив ”лман, н€ма как да не го отбележа), ни създава усещането, че седим край огън€ в скута на любим човек и слушаме една истори€ за лека нощ. —трахотната анимаци€ - семпла и проста, грабва вниманието ни и го насочва към сюжета. «адни€т план и детайлите придават богатство и пълнокръвност на картината и внас€т свежото чувство за хумор, характерно за всички филми на Torill Kove.

The Danish Poet има ќскар за най-добър късометражен филм през 2007 г. но това далеч не е единствената причина да му отделим от времето си. Ќаред с естетическите си качества,  той подкреп€  и успоко€ващата теза за съществуването на случайността, което ни позвол€ва необезпоко€вано да продължаваме самолетни€ си полет, упорито отказвайки да забележим релсите под нас. —вободно да се реем и да се плезим на съдбата, докато ни изтърпи.
#poet #norway #travel #любов #разд€ла #норвеги€ #дани€ #поет #пътуване #случайности #съдба #лив #улман #оскар

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018