23.11 18:00ч
Свиленград
director & writer  
producer  
 Torill Kove
 Lise Fearnley
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


Норвегия     •     2006     •     14мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mail



няма да предаваме вашият e-mail на трети страни

жанр
Философски, Драма
технология
Анимация
теми
Свързаност, Човечност
автор
Светлана Тодорова
публикувано на 2 Ноември 2018
И деята, че целият ни живот е низ от случайности, е изкушаваща. Когато се чувстваш хванат в капан и не на мястото си, когато имаш нужда от промяна и нов тласък, една неочаквана случка може да се окаже твоето спасение. Случайността е нещо, което не си планирал, не си очаквал и не си искал, но може изцяло да обърне посоката ти, да промени плановете ти и да подмени житейската ти ситуация. Да се окаже точно това, от което имаш нужда, да те ощастливи и извиси или пък да те потопи в някакви мрачни селения на битието. Случайности. Понякога е чак страшничко като се замислиш каква поредица от неочаквани събития са били необходими, за да се стигне до някаква ситуация. Колко случайни и импулсивно избрани крачки е трябвало да направиш, за да стигнеш до нещо.

Много обичам идеята за случайност и свобода. Съдбата, предопределеностите ме плашат. Но как да сме сигурни, че случайността е случайност? Може пък точно събитията, които ни изглеждат неочаквани да са всъщност част от някакъв план, иначе биха ли се навързвали така? Може съдбата да притежава някаква артистичност и склонност към актьорски превъплащения и с лекота да маскира предопределените събития. Понякога ми се струва, че случайността е просто един от многото козове на съдбата, в сложната игра, която играем всички - играта на живота. И в крайна сметка стигаме точно до там, докъдето още в самото начало е било ясно, че ще стигнем. Не е ли стряскащо?

Та ето го въпросът -  дали това, което ни се случва е поредица от случайности или си имаме предначертан път на движение? Дали сме като влакове, които се движат по окончателно положени релси (е, те се разклоняват и правят завои, но в крайна сметка водят от точка А до точка Б по ясен маршрут)? Или сме като самолети, които се носят по въздушните течения, уязвими на прищевките на времето, и, да, пак стигаме от - до, но какво разнообразие от посоки, височини и лъкатушения може да има само!

Недвусмислен отговор на тези въпроси не може да се даде. Но тъкмо затова е толкова интересно да разсъждаваме и да си измисляме сюжети, варианти и доказателства.

The Danish Poet е една вариация по темата, направена елегантно и с приятно чувство за хумор. Тук идеята е свързана с появата ни на света - случайни събития ли отвеждат нашите родители един към друг, за да се появим ние? Разказът - напевен, като за приказка (гласът е на Лив Улман, няма как да не го отбележа), ни създава усещането, че седим край огъня в скута на любим човек и слушаме една история за лека нощ. Страхотната анимация - семпла и проста, грабва вниманието ни и го насочва към сюжета. Задният план и детайлите придават богатство и пълнокръвност на картината и внасят свежото чувство за хумор, характерно за всички филми на Torill Kove.

The Danish Poet има Оскар за най-добър късометражен филм през 2007 г. но това далеч не е единствената причина да му отделим от времето си. Наред с естетическите си качества,  той подкрепя  и успокояващата теза за съществуването на случайността, което ни позволява необезпокоявано да продължаваме самолетния си полет, упорито отказвайки да забележим релсите под нас. Свободно да се реем и да се плезим на съдбата, докато ни изтърпи.
#poet #norway #travel #любов #раздяла #норвегия #дания #поет #пътуване #случайности #съдба #лив #улман #оскар

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mail



няма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


Nuts Delivery
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018