18.8 21:00ч
¬елико “ърново
–≈∆»—№ќ– » —÷≈Ќј–»—“  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 MIKEY PLEASE
 Royal College of Art
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ¬еликобритани€       година    2011      времетраене    9мин
жанр    ‘илософски       технологи€    Stop motion      тема    √ол€мата картина —ъзнание
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 23 —ептември 2018
Ќ адали има н€кой, който да не може да си спомни моменти от детството си, в които времето е текло убийствено бавно. ќсновната, на пръв поглед, иде€ на филма – че вс€ка следваща секунда от живота ни е по-кратка от предишната, е илюстрирана нееднократно по чудесен начин – чрез чаша, п€съчен часовник, вечерен риболов. «атова нека не се фокусираме върху очевидното.
 
„÷ели€т св€т е очертан от контекста”. „удесна мисъл. ¬секи от нас съизмерва собствените прежив€вани€, радости и нещасти€, спомени, битки и разочаровани€ спр€мо собствени€ опит. ≈жедневните проблеми на един европеец, да речем, биха били повод за присмех там, където милиони живе€т в кирпичени колиби. ћладежът с разбито сърце см€та, че е изпуснал момичето на живота си и светът е пред свършека си; мъжът си спомн€ случа€ със снизхождение докато съзерцава усмивката на жена си. ¬ъпрос на перспектива.
 
¬ремето е създадено от човека за собствено улеснение. ¬ън от индивидуалните ни субективни възпри€ти€, вс€ка секунда е равна на предходната. Ќо, в същото време, вън от т€х липсват секунди. Ќа пръв поглед сме изправени пред парадокс. јко н€ма разум, който да го регистрира и отчита, н€ма и време. ѕространство, матери€, движение, взаимодействие – т€хното съществуване е независимо от човека. Ќегови€т разум за т€х има само опосредстваща, не конститутивна функци€. –азбира се, на подобно гледище може да се възрази. Ќо и аз, като јйнщайн, предпочитам да знам, че луната е там и без да € наблюдавам.
 
¬се пак, освен субективно-емоционалното ни усещане за скоростта на времето (насочено навътре, към нас), в ежедневието си сме способни да третираме последната като константа. “.е., боравим с поне две възпри€ти€ за времето, които условно бихме могли да наречем съответно „субективно” и „обективно”. Ќа втори поглед парадокс н€ма.
 
ƒотук с лесно смилаемата първа половина на филма. јко все пак държим да се объркаме и да похабим калории в мислене, можем да обърнем поглед към втората. Ќ€къде тук е моментът да спомена, че отдавна се канех на този филм. ƒори неведнъж се пробвах да го „пробутам” на други автори, тъй като мозъкът ми упорито буйстваше при опитите ми да го впрегна в анализ. „увствах се н€как малък пред замисъла на „The Eagleman Stag". ћай такъв и останах, щом, след толкова гледани€, разполагам само с въпроси.
 
— откритието си ѕитър може да излекува ред болести, но отвращението от научната общност и човечеството го запраща в шкафа. ѕодобна логика не е трудно да бъде разбрана; изложението ми без друго е разточително, че да ѝ давам морална оценка. ѕо-уместно е да се запитаме: можем ли да търсим форма на възмездие за това де€ние в завършека на филма? “рагичен ли е кра€т на геро€ ако приемем, че той боледува тъкмо от деменци€/алцхаймер? »ли тъкмо това е, към което се стреми: забравата и детската перспектива спр€мо времето?  акво прозира иззад опасени€та му, че е нищо повече от неодушевен предмет?
 
”дивително е с колко много въпроси и теми за размисъл може да ни зареди „The Eagleman Stag”. Ќ€ма дори да се опитам да ги изчерп€, защото, както филмът учи – животът отлита[i]. ј може би 1. време н€ма; 2. има вечност; 3. перспективата ни е твърде т€сна, за да го прозрем?
 
 
 
[i] „Fly–fly–fly...–...life–life–life” – много успешна игра на думи („fly”,  [флай] – лет€; „life”, [лайф] – живот). ќпитах се да € преведа на български, но стана €сно само, че древната столица на келтите в “раки€, “иле, лети.
 
#The #Eagleman #Stag #2011 #¬еликобритани€ #Great #Britain #MIKEY #PLEASE #време #time #философи€ #philosophy #стоп #моушън #stop #motion #наука #science #относителност #relativity #»вайло #ƒончев #Ivaylo #Donchev

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018