РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  
 JAMES SWEENY
 KATIE CHILSON
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2013      времетраене    13мин
жанр    Философски       технология    Игрално кино      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Елена Рапонджиева
публикувано на 20 Октомври 2013
T he First е филм, който определено въздейства. Дали е заради красивия и емоционален начин, по който е заснет, дали заради деликатната и интимна тема, която засяга, но след края нещо в мен се размърда неудобно. Мисля, че това е, което добрите филми правят. Изваждат те от твоя малък свят, потапят те в една напълно чужда история и въпреки това те карат да асоциираш със собствения си живот, разбирания, интереси, страхове, мечти, несигурности и т.н.
 
Една от най-силните страни на The First е, че не осъжда, не заема позиция, не дава отговори, но пък ръчка из една тема, за която в нашето така модерно общество всъщност изобщо не се говори. Нямам предвид хомосексуалните отношения. Става дума за драматичното лутане, което всеки човек преживява в опознаването на собствената си сексуалност, независимо дали тя от самото начало е ясно дефинирана. Какви са стандартите? Кое е редно и нередно? Какво мислят другите? Какво всъщност ми харесва?
 
The First завършва и с друго послание – в крайна сметка всички сме сами и просто търсим някой. Някой.  И всички искаме да бъдем по някакъв начин специални (“the first”). Да не бъдем забравени.
 
Точно тук се срещаме с истинската дълбочина на филма – освен сексуалността, The First, уж между-другото, засяга и темата за смъртта. Noël Carroll, (водеща фигура в света на философията на изкуството) преди години дефинира теорията, че картините, фотографиите и киното са израз на дълбокия психологически страх на всеки човек от така наречената втора смърт – страхът от това да бъдеш забравен. Освен със сексуалността си в тази възраст младият човек се сблъсква и с неминуемото осъзнаване, че годините летят и той рано или късно ще умре. Начинът, по който The First, за крехките си 12 мин. екранно действие, успява да преплете и двете проблематики, го издига до нивото на филм от наистина висока класа.
 
И като прибавим към това самата визия - естетически красивите кадри, в комбинация с добре подбраната музика – пишем на сценариста и режисьор James Sweeny пълна шестица (споделяна с кинематографиста Greg Cotten). И двамата са в 20те си години, така че близкото познанство с тематиката на филма е лесно обяснима, но майсторството, с което продукцията е реализирана ме кара да очаквам с любопитство следващите им проекти.
 
#the #first #short #film #james #sweeny #sexual #homosexual #heterosexual #relationship #partner #partners #късометражен #филм #сексуални #хомосексуални #отношения #партньори #въпроси #философски #изневяра #момче #момиче #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018