16.11 16:00ч
ѕловдив
режисьор  
продуцент  
 Vincent Biron
 Carolyne Goyette
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава     анада       година    2010      времетраене    18мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    »зрастване
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
—ветлана “одорова
публикувано на 8 ћарт 2018
ози филм щеше да е по-лесен за гледане ако приключваше до заглавни€ си надпис. јбстрактната иде€, че изтъркваме с четка цвет€та на детството, че бързаме да превърнем в едноцветна стена пъстротата му, е непри€тна, но все пак приемлива по принцип.  азваме си - какво пък, рано или късно всички порастваме и ние самите започваме да мием стените. ўеше да е удобно да си останем с този лек дискомфорт и примирение.

Ќо авторите на филма не спират дотук. “е конкретизират иде€та, дават ѝ лица и ни принуждават да видим и да осъзнаем какво всъщност правим. » тук започва трудното гледане.

ѕрослед€ваме ден€ на н€колко деца (имената им са забавно представени с разноцветни надписи) в един квартал, в който като че ли те са оставени сами.
—ветът на съвременното дете е св€т, от който възрастните отсъстват почти напълно. –аботещи, гледащи телевизи€, незаинтересовани, те очакват и са доволни да бъдат оставени на мира. «ахвърлени сами в този непон€тен св€т, децата са принудени да оцел€ват както могат. ѕринудени са да търс€т сами м€стото си, да отговар€т на въпросите си, да се справ€т с проблемите. ≈динствените указани€", които получават са тези, които сами (отново!) извличат, наблюдавайки възрастните.
√ледайки ни, децата се учат да живе€т, определ€т себе си, откриват м€стото си в света. » учудващо бързо усво€ват мнени€та и предразсъдъците ни. Ќе случайно те от рано пос€гат към нашите лекарства" - храна и дрога в случа€, а по принцип ц€лата разнообразна гама, както знаем.

јвторите на филма не съд€т и не ни натрапват нищо. “е просто разказват, помагат ни да видим реалността си. ћозайката от лица и случки гради ц€лостна и не-случайна картина на действителността. «а същото допринас€ и безлични€ квартал - конкретното е само част от общата ситуаци€. ћалките актьори са спокойни и естествени, досущ приличат на хлапетата от квартала ви. “ъкмо това засилва въздействието на филма.

ƒецата са като огледало, в което се отраз€ваме безпощадно €сно - с обсесиите, страховете, предразсъдъците, самотата си - с всичко, с което се опитваме да се преборим, с всичко, което се опитваме да скрием. Ѕез да ни съд€т или критикуват, децата просто ни виждат и приемат каквито сме. ¬ъпросът е приемаме ли се ние самите. »скаме ли да сме такива? ƒетските погледи в кра€ на филма ни питат точно това - не харесвате ли ни?", а харесвате ли се?".
 
#childhood #love #marijuana #weed #smoking #pot #hood #kids #children #school #детство #деца #родители #израстване #самота #отчуждение #възпитание #училище

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018