03.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 HANNAH FIDELL
 BRIAN McOMBER
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2011      времетраене    12мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Елена Рапонджиева
публикувано на 19 Септември 2013
Д обре де, да си признаем, че от момента, в който момчето извади цигара и започна така стереотипно да “опорочава” това невинно момиче, знаехме, че нещата няма да завършат добре и просто се питахме как точно.
 
Изобщо, целият филм следва една стълбица на развитие, която всеки със здрав разум и необходимото количество житейски опит може да предвиди. И мисля, че точно това ни кара да продължаваме да гледаме. Част от нас знае, но друга част се надява, че този път грешим.
 
И като говорим за житейски опит, именно това една основна драма във филма – всеки може да си спомни онзи безрасъден период от живота си, наречен детство/юношество, когато житейският ни опит не се е простирал до там, че да можем да изтълкуваме и предвидим един такъв развой на събитията още от момента, в който сме офертирани от непознат човек, пък бил то и на близка възраст, да се качим в колата му. Като жена, със свито сърце признавам, че до определена възраст това момиче във филма спокойно можеше да съм аз.
 
Това, което обаче издига The Gathering Squall една класа нагоре е многопластовата проблематика – от недостига на мъжко присъствие в живота на главната героиня, през наивността, бездействието в лицето на престъплението, до трагедията на яростта. Режисьорката Hannah Fidell не остава да плува по повърхността на една драматична случка, а навлиза по-надълбоко, изследвайки причинно-следствените връзки. И един от най-интересните (и смущаващи) елементи за мен лично е фактът, че реалните извършители на престъплението изобщо не фигурират в отекващите последствия.
 
Краят ме накара да си спомня, че според закона в Съединените Щати изнасилването е единственото престъпление, при което жертвата може да носи вина. Никога не разбирах особено това твърдение, докато не изгледах този филм.
 
Hannah Fidell явно не само добре е вникнала в същността на драмата, но и определено има естетическия и разказвателен талант, за да я предаде. Ще ми бъде интересно да изгледам пълнометражния й дебют A Teacher – част от официалната селекция на тазгодишния Sundance Festival.
#the #gathering #squall #short #film #hannah #fidell #drama #teenager #rape #consequences #a #teacher #sundance #festival #selection #драма #тийнейджър #изнасилване #сънденс #фестивал #селекция #проблеми #момчета #тийн #тийнейджър

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018