12.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 NIKO NoBRAIN
 AUTOUR DE MINUIT / SABOTAGE
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Франция       година    2010      времетраене    14мин
жанр    Философски Епичен       технология    3D анимация      тема    Митология и религия Голямата картина
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 14 Юли 2013
К огато за пръв път гледах The Gloaming останах поразен, защото една част от всички тези неща съм си ги мислил не веднъж, но не съм намирал правилната словесна форма да ги обясня ясно и кратко. The Gloaming не само че ги обяснява, ами го прави без думи, а това в киното е висш пилотаж. Да се говори е лесно. Да предадеш идея без да говориш при това с такава сложност е вече съвсем друго ниво на изразяване.
 
Предпочитам да ви говоря за The Gloaming все едно обсъждаме литературен разказ, защото обхваща твърде много неща отвъд измерението на киното.
 
Първото, което забелязах аз е подобието на Исус Христос, но облечено в дънки, бяла тениска и обикновени маратонки – може би най-общото и универсално визуално определение за модерния човек. Той се събуди в пустиня... Така, от самото начало в The Gloaming, ние го възприемаме като човек, събудил се в пустиня (на Земята), а не като Христос или като някакъв свръх човек. Изведнъж открива пихтиеста маса и тя минава през няколко стадия на трансформация, като първият е забележете... пирамида. След това филмът от що-годе реалистичен вече става сюрреалистичен, но този преход някакси не ви прави впечатление, даже напротив. Става ви все по-интересно (тук вече изчистената естетика и страхотната художествено оформена графика, както и музиката, си изиграват своята роля)...
 
Адам и Ева. Те пък вместо да са така детайлно и реалистично представени както пичагата с бялата тениска (в случая Бог), са грубовати, нереалистични и като цяло зле изтъкани. Може би както разказа в Библията? След това... войни, войни, войни... Забелязахте ли, че единствено вожда на едната армия имаше очи, другите бяха без очи (препратка към хипноза) и те бяха масата последователи. Другия вожд имаше очи, но не виждаше нищо освен вътрешността на един шлем – символика. Те бяха последователи на символа, зад който стои идеология. Но какво става, когато човек вижда само символа? И забравя идеологията? И е сляп за околния свят?
 
Big Brother. Тук идва най-интересната част. Julian Assange, Edward Snowden – неслучайно са герои на днешната преса. Откакто интернет се разви, идеализмът, че с него неограничено и свободно се свързваме всички, като че ли ни заслепи и някъде там из тъмните кюшета в дебрите на интернета, различни структури монтираха своите очи, с които виждат всичко, а големите Google, Microsoft, Apple, Facebook и други просто ги улесниха. Нали не очаквахте преди години различен сценарий?! Електронните ви писма, чатовете, снимките и всякаква лична информация, естествено, че след като ги качвате на американски сървъри, собственост на американски компании, управлявани от американци, работещи с американски пари, всичко това ще бъде достъпно и до американското разузнаване. Оттам до правителствата по целия свят, които са в добри отношения със САЩ.
 
Цялата тази ситуация като че ли много добре описва последния стадий на еволюцията в The Gloaming. А този стадий е днес. Двете световните войни бяха предпоследния. Забелязахте ли, че главите на общото дебело и мазно тяло, сраснало се с контролните пултове на света, също носеха символи. Военните. Полицията. Радикалните националисти. Политиците. Нацисткият символ (шлема) в случая има по-абстрактно значение – не принадлежността на идеите на Хитлер, а към принципното разделение на човечеството на раси, прослойки, кръв. Против всички тези символи протестира днес целия свят.
 
Те надскочиха себе си. Те изядоха пича с бялата тениска. Погълнаха Бог. Погълнаха себе си. Самоунищожиха се...
 
Неслучайно според мен светът беше така грубовато изрисуван, а пича с бялата тениска беше толкова реалистичен. Това е силно послание. Че всичко това е просто измислица на човечеството с цел да облагодетелства едни за сметка на други. Това е създадено, защото пирамидата се нуждае от много тухли в дъното си и все по-малко, колкото нагоре отивате. Истината е, че Бог сме ние. Всеки един човек е Бог и момента, в който го осъзнае, светът ще стане различен. Любовта е ключът!
#the #gloaming #AUTOUR #DE #MINUIT #/ #SABOTAGE #Франция #Канада #2010 #france #canada #filosophy #3d #animation #философски #3д #анимация #nobrain

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018