11.7 20:30ч
Пловдив
director  
camera  
 Nikolay Vassilev
 Borislav Georgiev
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    България       година    2015      времетраене    27мин
жанр    Документален Биография       технология    Игрално кино      тема    Голямата картина Човечност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Борис Таков
публикувано на 22 Юни 2020
" От една война аз попаднах в друга.” Тези думи на основният герой в документалният филм на Николай Василев звучат почти като фраза от Холивудски филм. В случая са повече от верни. Ивайло е бивш военне с впечатляваща биография. Един ден решава коренно да смени своят начин на живот и започва работа в приют за бездомни в Русе.

В киното има два типа социални филми. Типът по действителни случаи, който всички познаваме и който често е силно преработен, за да се понрави на публиката. Вторият тип се среща в документалиститката, където със средствата на наблюдението, се разказва история от социалната действителност, като най-често се избягват много филмови похвати, които разсейват публиката от случващото се. “Добрият Самарянин” е лишен от излишен драматизъм. Реалността е представена такаква, каквато е.

Гласът зад кадър на основната фигура във филма, служи като водач за публиката, предавайки нужен контекс на случващото се и не повече. Камерата е като пряк свидетел на всяко действие, запомня лицето на всеки човек все едно ще се наложи да бъде привикана за свидетел. Музика почти изцяло отсъства. Ефекти няма. Монтажът е груб, но създава прекрасна и неочаквана картина на ежедневието. В кухнята, в стаите, офиса и дори малката фитнес зала в сградата виждаме как всичко е доведено до почти нормален човешки ритъм.

Ивайло прекакрва дните си в грижа за множеството хора от ниските прослойки на обществото, които са се оказали под грижите му. От медицински, административни и дори грижа за ежедневните им нужди до чисто човешки добрини. Да ги излуша, да им даде надежда, да им помогне да се почувстват като човешки същества.
“Те загубват човешкия си облик” обяснява той.
 
И това е лесно да се види. То често е изписано по лицата им. Като пример, действието на филма се развива докато управителите на дома се опитват да разрешат казус на старец, който от измръзване на улицата, може да изгуби краката си, но няма лични документи, с които да бъде обработен от системата и вкаран в болница. Абсурдна ситуация, но някак си ежедневна. Ивайло мисли и действа като войник и е отдаден на мисията на филма, на която става съпричастен и всеки негов зрител.

Въпреки на моменти отвратителната тематика това е филм за надеждата. За това как сред хората има тези, които са попаднали в най-ло[ата възможна позиция в обществото и как има хора, които дават всичко от себе си, за да им помогнат. И няма как, човек да не оцени хуманизмът представен тук. Отдадеността и грижата на работещите в приюта остава задълго в паметта и ни кара да осъзнаем, че дори самите ние да се окацем на дъното и да имаме нужда от истинска помощ и подкрепа, може би ще я намерим в лицето на някой като Ивайло.

Режисьорът Николай Василев има няколко късометражни документални филма, които с ясно изразена концепция и дълбочина на наблюдение, показват на зрителя много лица на човека в съвремения свят. Препоръчително за всеки почитател на документалното кино.
#смърт #рейнджър, #участвал #във #военни #мисии #в #Косово, #Афганистан, #Централна #Африка #и #Южна #Америка # #България #помага #на #хора #в #нужда #социален #работник #в #приют #за #бездомни #Русе #война #жертви #victims #war #missions #Kosovo #Afghanistan #Central #Africa #South #America #social #worker #psychology #support #compassion #състрадание #институции #institutions #social #care #people #социална #грижа #биографичен #biography #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018