28.9 20:00ч
Стара Загора
налични са български субтитри
За да активирате субтитрите, след като заредите филма през PLAY бутона, в долната дясна част на видео плеъра ще видите бутон CC. Някой видео сайтове ги наричат closed captions.

Ако езикът не е български, може да трябва допълнително да ги изберете от бутона за настройки, най-често се налага с YouTube.
режисьор  
сценарист  
 Tord Olsen
 Deadline media
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
www.tordolsen.no

Норвегия     •     2016     •     10мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Документален, Семеен
технология
Игрално кино
теми
Голямата картина, Вдъхновение
автор
Юлиян Спасов
публикувано на 11 Септември 2018
К акво нещо е живота... Докато се чудим как да реагираме в обществен план и се вайкаме за съдбата на планетата, отделни хора взимат решения и предизвикват реална промяна – намаляват вредния си отпечатък и увеличават полезния, давайки уникален пример през този филм.

Това вайкане за замърсяването, отсичането на горите, изчезването на видовете, ако ви прави впечатление, стана особено шумно от години и някак имам чувството, че сме все още по-скоро блокирани от това и чакаме да видим какво ще стане, вместо да действаме.

Да, знам, причини много. Аз самият имам своите причини все още да съм в града и да поддържам с енергията и парите си система, която е изключително неефективна. Купувам си боровинки от Румъния, джинджифил от Китай и слънчогледов тахан с палмово масло от Борнео. Във всяка секунда летят стотинки към най-различни болни места по планетата, станали част от производствени процеси, контролирани от корпорации, контролиращи от своя страна правителства.

За колко дни генерирате боклук с тегло, колкото телесната ви маса?

Какъв процент от него ще бъде разграден и ще се върне в естествените процеси на Природата?

Проблемът не е в планетата и Природата. Космоса също е Природа и виждаме, че няма никакъв проблем и планетите да са пусти, неживи и студени.
 
Проблемът е, че ние лишаваме нашите деца от това, което сме взимали ние от Света в детските ни години.

 
Необятния, разнообразен, интересен, красив, жив, пълен с всичко свят, всъщност все повече се превръща в свят на шум, прегради, инфраструктура, прах, системи, фалшивост.

Това е нашето наследство – културният отпечатък, който нашето време оставя. Преди хиляди години културните отпечатъци, оставяни от народите, днес си плащаме, за да ги изконсумираме под формата на история.
 
Интересен въпрос е, дали наистина Историята не е свършила след 2012, ако вземем предвид, че съвременната култура, която ще оставим на следващите, погледната през поп културата, масовата архитектура и изкуствата е много по-ориентирана към функционалните нужди на човека, а не към величието н