04.2 19:15ч
София
РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  
 MATTHEW BATE
 MATTHEW BATE
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Австралия       година    2009      времетраене    14мин
жанр    Документален       технология    Мултимедия      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Константин Мравов
публикувано на 23 Август 2013
Н ай-напред да отметнем очевидното - The Mystery of Flying Kicks е жесток филм. Начинът по който е направен – телефонната линия, анимацията, заигравката със снимки и клипчета – показва, че креативността на режисьора Матю Бейт като кинодокументалист е равносилна на тази на Роналдиньо като футболист. Ако случайно реши, че не му се занимава с документално кино (хвала на Ктулу, това съвсем, съвсем не е факт), в днешния свят със сигурност австралиецът ще се изхранва добре, правейки най-добрите реклами и/или обяснителни филмчета за цифровизацията на ефирната телевизия в Източна Европа.

Каквото и да кажем за подхода му към филма няма да е достатъчно, затова нека спрем. Вместо това да поговорим за самите висящи маратонки. Ей, т'ва е лудница. Определено мигах на парцали, когато във филма видях как кецовете по жиците в Америка и на други места по света вече са арт-форма, миризлив нещо-като-графити таг. По-тривиалните обяснения - гангстерска/нарко активност, отнета девственост, набити/убити хора също са достатъчно интересни.

Много ме е яд, че по времето в което Бейт е събирал телефонните обаждания и мнения за филма, не съм разбрал, та да му клипна и като ми звънне да му кажа как стоят нещата в България.

В моя квартал това го правехме само и единствено, когато толкова си скъсаме маратонките от футбол, че вече си жулиш палеца като риташ с тях. На път от игрището към вкъщи ги хвърляхме. Мисля, че и това като цяло е случая у нас – няма арт-форми – просто се скъсват и ги изхвърляш. Никой не ти ръкопляска, като на оня „артист“ във филма. Също така щях да му кажа, че тук съм виждал дамски обувки закачени върху жица на токчетата си! Представяте ли си какво умение е необходимо? Ше ми се хвалят нек'ви австралийци, американци .. пфу. С връзки всеки може!

Размислите ми за българските висящи маратонки и крайния извод на филма се обединяват в хипотезата, че просто е по-пинизчийско да ги окачиш на видно място, вместо да отидат в кофата. Убеден съм, че такива са повечето случаи и по-света и у нас, останалото е хипстърска претенциозност и градски фолклор.

И понеже кенефа на актуалната мисъл – някои всекидневни онлайн и печатни медии в България – до ден днешен плаши софиянци, русенци, варненци и бургазлии, които тръпнат от ужас като видят висящи вмирисани маратонки, аз искам да успокоя целокупния народ. Пичове, ако в България кецовете, които висят от кабели означаваха, че на близо се продават наркотици, аз щях да знам. Няма такова нещо. Дилърите и мутрите ни се сдобиха с gsm-и много преди 2009г. Извинете ме, отивам за един зелен адидас.
#документален #маратонки #кабели #жици #висящи #кецове #обувки #наркотици #дилъри #банди #мистерия #фолклор #градски #documentary #2009 #The #Mystery #of #Flying #Kicks #MATTHEW #BATE

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
Ела на кино и доведи приятел безплатно!
04 Февруари     София    19:15ч
    
мястото е
Културен център G8
02/ 995 00 80
ул. „Уилям Гладстон“ 8
Късо кино в кино G8 | На червено на реж. Тома Вашаров
През 2016г бива завършен филмът "На червено" на режисьора Тома Вашаров. Тогава вероятно никой не е подозирал, че 3 години по-късно ще е носител на над 30 световни фестивални награди, сред които и Sofia Film Fest и Palm Springs. Филмът ни въвежда в малко градче, в което единствения светофар е зациклил на червено. Долавяйки и най-фините вибрации в реакциите на пътниците, които се възмущават от решението на шофьора да чака светофара, "На червено" носи цяло богатство от добре познатото ни "българско нещо", с което сме израстнали. Тази линия на изследване на взаимоотношенията между хора, поставени в непредвидени ситуации ще бъде и темата на вечерта, с която могат да се свържат всички филми. Една от историите е за мъж, който ще се събуди като заложник на двама други мъже, възнамеряващи да го хвърлят с бетонирани крака в езеро с бетонирани крака. Това е сюжета на швейцарския Coup de Grace, който също печели забележително много награди ще ви остави без дъх с гениалния си обрат.
мястото е
Културен център G8
02/ 995 00 80
ул. „Уилям Гладстон“ 8
7лв / 5лв
~100 мин BG / EN неподходящо за деца

7лв / 5лв

~100 мин

BG / EN

неподходящо за деца

гледай филма
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018