26.2 20:00ч
Благоевград
Проблемът според мен е, че когато хората нямат пари за храна и ток, образованието и културата са последните неща, които ги интересуват. За да прочетеш някоя книга, трябва да отделиш време, за да гледаш филм също... това няма как да стане, когато цялото ти ежедневие е заето с мисълта за оцеляването. А за системата... системата се променя с кръв. Няма друг начин.
Павел Г. Веснаков
прочети повече

режисьор и сценарист  
продуцент  
оператор  

държава    България       година    2012      времетраене    23мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Индивид-общество Отчуждение
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mail



няма да предаваме вашият e-mail на трети страни



ревю
име
e-mail



автор
Светлана Тодорова
публикувано на 20 Април 2018
Д ве са особеностите на българското кино, които (поне за мен) са най-дразнещи и непоносими. Неизвестно защо българските кинотворци намират простичките, човешки истории за недостатъчни и непременно държат да си усложнят сюжетите с купища метафори, философски идеи и обобщения за живота. И - второ - актьорите ни изричат репликите си така неестествено, приповдигнато и без грам чувство, че нито за момент не можеш да им повярваш.

Парафиненият принц" определено не страда от тези недостатъци. Той разказва проста история за мизерия, самота и безнадеждност. И звучи автентично, убедително и до болка достоверно.

Още началните кадри ни потапят в познатата реалност. Камерата се плъзга по грозните фасади на огромните соцблокове, състоящи се от множество безлични кутийки, претъпкани с хора. Това е унифицираният свят на човека без значение, без надежди, без възможности и без бъдеще. Светът на мизерията, бедността и оскотяването. Този свят е действителен и истински, той е непроменим и вечен. В него човекът е вечен заложник на безпаричието, да се влюбиш е поредното ти робство, да очакваш дете - поредният проблем. Не мечтаеш и не очакваш да ти се случи нещо хубаво, гадостите не те изненадват. В него убиваш, играеш футбол, слушаш рап, сипваш си яхния и с равен глас съобщаваш в полицията за престъплението си - всичко в този ред, без да се самосъжаляваш и оплакваш.
За разлика от тази груба действителност, телевизионният свят е приповдигнат, бодряшки и абсурдно напудрен. Рекламите, които обещават свежест и вечна младост и телевизионното предаване, чиито участници сякаш обитават някаква друга планета, са идеалният звуков фон, на който героят влачи труповете на майка си и сестра си.

Някъде в Младост 2 обаче обикновеният човек просто мъкне бремето си, зает да оцелява някак и търси бягство и спасение в достъпните за него илюзорни реалности - на спорта, на музиката, на компютърните игри, докато приятелите му един по един си отиват и самотата и безнадеждността му стават все по-силни и неразрушими.
Съкрушителното тук е, че историята на героя е само една от многото подобни, заключени в безчетните кутийки на грозните блокове, един частен случай, който допълва общия фон и не променя нищо в действителността. Всички си оставаме заключени в отчаянието и безнадеждността си, без възможност да се измъкнем и да се спасим.

Павел Веснаков не само разказва въздействаща проста история, но и изгражда пълнокръвни и достоверни образи. Персонажите му звучат автентично и истински. Актьорът Александър Алексиев е наистина убедителен и последователен в изграждането на героя си. Много впечатляващ е и звуковият фон - телевизионните предавания и рапът (силен и въздействащ, такъв какъвто трябва да е - крясък в лицата ни, упрек и бунт, а не жалка словесна мастурбация на търсещи внимание подрастващи) допълват атмосферата и са съществена част от облика на главния герой и на историята изобщо.

Парафиненият принц ни сблъсква с реалността - такава, каквато не искаме да знаем и определено не искаме да виждаме, че е. С допускането на гледна точка, според която убийството на близки хора може да бъде всъщност акт на обич и милосърдие, той предизвиква морала ни - такъв, какъвто искаме да е - чистичък, черно-бял и недвусмислен. А от това винаги има смисъл.
#убийство #семейство #трагедия #българска #действителност #отчуждение #отчаяние #безнадеждност #Павел #Г. #Веснаков # #Александър #Алексиев #Валери #Йорданов #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mail



няма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018