15.11 16:00ч
ѕловдив
–≈∆»—№ќ–  
 BRIAN MCGINN
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2013      времетраене    24мин
жанр    ƒокументален       технологи€    »грално кино      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
јнгел »ванов
публикувано на 4 ёли 2014
ежисьорът Ѕрайън ћакгин е направил повече от забавен портрет на јшрита ‘ърман – човекът с най-много рекорди на √инес, в известен смисъл най-добри€т атлет в света, а в друг – добродушен перко, който изпитва себе си с вс€какви шантави “параспортни” предизвикателства. ‘илмът може да се похвали с престижни отзиви – през 2013г. е в “оп 10 на попул€рната видеоплатформа Vimeo, a в насто€щата 2014-та получава същото признание от сайта-стожер на късометражното кино Short Of The Week. ќказва се, че авторитетните оценки са заслужени и лентата живо и с усмивка разказва житейската истори€ на „упещи€ рекорди јшрита …
 
Ќачалото опитва да грабне зрител€ с ексцентричните занимани€ на геро€. » усп€ва – виждаме го как върти гигантски обръч; балансира шише и бухалка, докато тича; същото прави с косачка за трева на брадичката си; жонглира, провесен с главата надолу … ¬ече сме на€сно, че човекът отсреща е необикновен и дори леко смахнат, което означава предсто€що потап€не в негови€ св€т, лишен от логиката, ко€то повечето хора сподел€т. —лед тийзъра в началото темпото разбираемо забав€ и јшрита вече е в сво€та неизбежна битова среда – работа (магазина за здравословна храна) и дом, обграден от при€телите. ≈дини€т е симпатичен заекващ пич, а други€т – посто€нен асистент в рекордите. «ащото се налага н€кой да хвърл€ чери доматите, които рекордьорът улав€ с уста за отрицателно време. “ук разбира се е и нестихващото куче „емп. ¬ече сме убедени, че животните и техните стопани наистина си приличат по характер.
 
—ледва ретроспекци€ на узр€ването на јшрита за насто€щата му лудост и любов – рекордите. ¬ръщаме се назад във времето и през архивни снимки, негови€ разказ и този на родителите му, научаваме как се се стигнало дотук.  ак винаги е търсил смисъла отвъд привидностите, крайната истина за нещата, вдъхновението и мотиваци€та да бъдеш точно себе си. ёдаизмът, родово вменен, не е сработил. Ѕудизмът обаче – с пълна сила! јшрита напуска училища и вместо в ’арвард, се оказва сред физическите предизвикателста и метафизичните селени€ на сво€ учител SRI CHINMOY. »зточни€т гуру е любопитна личност. — медитаци€ и спорт той постига духовна истина и предава същите нагласи на сво€ посветен ученик.  адърът на извисени€ вдъхнов€ващ д€до с високо вдигнати жълти шорти, с ракета в ръка по време на тенис, е просто велик!
 
÷ентралната тема обаче не са дзен-фън зан€ти€та на јшрита, а отношени€та с родителите му през годините. ƒоминиращата фигура е тази на Ѕащата, тъкмо той говори преобладаващо, а майката само съпътства. ќгромно е разочарованието на уважавани€ адвокат, когато разбира, че синът му се е отклонил от прави€ път на ѕравото към странната канав(к)а на източните учени€. ќсвен всичко, негови€т авторитет е подменен от този на ”чител€. Ќо гол€мата житейска победа е сърдечни€т компромис и осъзнаването: ““ой е мой син!”.  огато детето е щастливо, за обичащи€ родител не са важни детайлите …
 
«а общото послание на филма е важен разказът на јшрита за човека, погълнат от наблюдението на р€дък молец. ¬секи с персоналната си мани€ или всеки луд с номера си! ¬сички ние имаме страсти, които ни тресат и определ€т – н€ма особено значение дали става дума за футбол, събиране на марки или скоростно хвърл€не на боклука. јшрита е пристрастен към рекордите, а други обичат да стро€т замъци от п€сък.
 
¬сички сме хора. Ћуди хора.
 
√еро€т просто е избрал да бъде дете за ц€л живот. —качане, търкал€не, въртене, хвърл€не на пайове в лицата на хората – тези неща го прав€т щастлив, както признава сами€т той. » наистина го виждаме засм€н, запъхт€н, наивен и нелеп като дете, докато скача, търк€л€ се и лази мечешката.  акво повече от това?!?
 
–ежисьорската работа е на почти “рекордна” висота. ¬ композиционен план е интересно условното разделение на две части: първата е по-обща, истори€та на јшрита, семейството му и прочее; втората прослед€ва конкретно развитие – опитът за тренировка (потенциален рекорд) в планините на Ќю ’емпшир. √еро€т планира да изкачи връх ¬ашингтон на кокили като подготовка за мечтаната атака на ћачу ѕикчу. ѕрослед€ваме как той и верните му другари пътуват, настан€ват се в мотел, разпитват местните. Ќачинанието обаче претърп€ва провал – оказва се, че по същото време се провежда високопланинско рали и јшрита н€ма да бъде допуснат. Ќаучаваме за това непосредствено, всичко се случва пред камерата, виждаме разочарованите лица, неловкото мълчание в хотелската ста€, неизречената вина … »зобщо, висока проба на документалност. Ћичи си, че Ѕрайън ћакгин е прекарал доста време с геро€.  амерата е изчезнала като чуждо т€ло и пресиращ елемент. ƒори „емп е свикнал с режисьора и оператора.
 
» още позитиви за ћакгин … ¬ по-ранен епизод  от друга тренировка природните картини са предадени неверо€тно. ≈сенната гора не е фототапет, а необ€тна приказка. Ќастъпващата мъгла, бликналата вода и пъплещите насекоми са видими и красиви. ¬ кра€, “slow motion”-ът е повече от ефектен, особено в частта с разполов€ването на €бълки със самурайски меч. Ќе на последно м€сто, разчупените надписи, оказващи м€сто, събитие или пореден рекорд, дават допълнителна раздвиженост и разнообразие на изразните средства.
 
≈динствената критика, разбира се субективна, се състои в това, че така и не вид€хме јшрита в автентична близост и контакт със своите настойници – биологичен баща и духовен пастрок. ј ни се искаше.
 
 акто и да е, филмът завършва мило и очаквано – геро€т посещава централата на √инес в Ћондон, където успешно постав€ рекорд за ходене със свръхтежки обувки и дори изнас€ вдъхновена реч пред акламиращото множество от служители. ¬ такъв момент непринудени€т зрител може да се запита “ј къде е ∆ената?  ъде е Ћюбовта?” ∆ена в живота на јшрита ‘ърман очевидно н€ма. ѕодобни липси изглежда сподел€т и симпатичните му при€тели. “ова е задругата на самотните рекордьори. јко имаше жени, веро€тно н€маше да има рекорди.
 
явно обаче јшрита н€ма нагон, а само агон. “ъкмо състезателни€т дух е път€т към духовната истина, а жените все още принадлежат към пределите на физическото. Ќо какво толкова, вижте го как се смее и го разберете! ѕодводното колоездене и улав€нето на бонбони с уста върху бус (слон) са неговото спиритуално призвание...
#the #record #breaker #ashrita #furman # #ашрита #фърман #guiness #гинес #brian #mcginn #брайън #макгин #documentary #документален #usa #сащ #sri #chinmoy #buddhism #будизъм #BRIAN #MCGINN #USA #—јў #documentary #документален #2013 #guiness #рекорди

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018