24.10 19:00ч
—офи€
режисьор  
продуцент  
сценарист  
 Fitz Cahall
 Fitz Cahall
 Fitz Cahall
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2013      времетраене    26мин
жанр    ƒокументален ѕриключенски       технологи€    »грално кино      тема    »зборът ўастие
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 22 ‘евруари 2018
  айл ƒемпстър, американски алпинист и приключенец, известен с дръзките си и нестандартни начинани€, е оператор и главен герой в този забавен, информативен и проникновен документален филм, прослед€ващ първото му пътуване с колело – в непознатата и подцен€вана бивша социалистическа република  иргизстан.
 
ќще първите кадри ни подсказват, че това, което предстои да гледаме, н€ма да е поредни€т пътешественически филм. ’уморът на  айл – пон€кога инфантилен, друг път изобретателен – е винаги искрен. „√олата сцена” в началото с€каш идва да ни покаже тъкмо това – че и той ще е гол, открит и директен, натурален, неподправен. “акива са, или поне се предполага, че тр€бва да са, приключенците като него – лишени от светска превзетост, непретендиращи и недосегаеми за прищевките на общественото мнение. –азбира се, те никога не са терминатори, които „прегазват” природата по път€ си и н€мат желанието да поддържат подобен фалшив имидж; напротив – изпитват страхопочитание, а пон€кога и само страх, пред не€.
 
—вободни€т приключенски дух има нужда от открити пространства. ћоже би това се опитват да ни кажат и Lemolo с т€хната набиваща се в главата Open Air, избрана за саунтрак към филма. “ози дух – на лекота и безгрижие – можем да усетим при надб€гването с кон€; когато  айл захвърл€ колелото, за да се изкачи на вр. ƒжигит, когато гумите му „пе€т” от допира с асфалта.
 
’ора като него едва ли ще срещнете на остров ѕукет или в ƒубай; напротив – както русокоси€т симпат€га казва – „приключението гори най-€рко по ръба на картата” и  иргизстан, със суровата си и неотъпкана природа – е едно от най-добрите места за целта. —амата страна и колоритните ѝ рускоговор€щи жители-герои на филма по невол€, са с€каш фон на онова, което приключенецът иска да ни каже. Ќеговото пътуване навън е не по-малко пътуване навътре, към него сами€. ќтдавайки му се, той губи представа за това „къде свършва той и къде започва света”. ƒон€къде не е изненада, че подобно източно по звучене съждение чуваме от „откачалка” като  айл. Ќегови€т мозък просто не работи като нашите.
 
–аботеше. ѕрез август 2016 г. той и друг американски алпинист, —кот јдамсън, прав€т втори€ си неуспешен опит да изкачат по северната стена (нещо, което никой до този момент не е правил) върха-човеко€дец, ќугър II, в  аракорум, ѕакистан. «а съжаление, попадат в снежна бур€ и не се завръщат. ѕоставени в този контекст, финалните думи на The Road from Karakol звучат още по-силно:
 огато, в този живот, път€т свърши – ще продължиш ли да въртиш педалите?

 
 ра€т на път€ не можа да спре духа на този рицар на живота, €здещ жълто колело.
 
Ѕорбата със смъртта водим всеки ден. Ќа езика на филма т€ е в излъсканите почивки, хаштаговете и маркетинга за сметка на всичко непознато и непланирано. —понтанността е сред най-€рките признаци на живот. Ћипсата ѝ най-често бива запълнена от скуката, а т€ е като неутронната бомба – покос€ва духа и остав€ т€лото да съществува.
#път #приключение #велосипед #колело # иргизстан #пътешествие #лудост #road #adventure #bicycle #Kyrgyzstan #trip #journey #insanity

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018