режисьор  
продуцент  
сценарист  
 Fitz Cahall
 Fitz Cahall
 Fitz Cahall
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2013      времетраене    26мин
жанр    Документален Приключенски       технология    Игрално кино      тема    Изборът Щастие
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивайло Дончев
публикувано на 22 Февруари 2018
К айл Демпстър, американски алпинист и приключенец, известен с дръзките си и нестандартни начинания, е оператор и главен герой в този забавен, информативен и проникновен документален филм, проследяващ първото му пътуване с колело – в непознатата и подценявана бивша социалистическа република Киргизстан.
 
Още първите кадри ни подсказват, че това, което предстои да гледаме, няма да е поредният пътешественически филм. Хуморът на Кайл – понякога инфантилен, друг път изобретателен – е винаги искрен. „Голата сцена” в началото сякаш идва да ни покаже тъкмо това – че и той ще е гол, открит и директен, натурален, неподправен. Такива са, или поне се предполага, че трябва да са, приключенците като него – лишени от светска превзетост, непретендиращи и недосегаеми за прищевките на общественото мнение. Разбира се, те никога не са терминатори, които „прегазват” природата по пътя си и нямат желанието да поддържат подобен фалшив имидж; напротив – изпитват страхопочитание, а понякога и само страх, пред нея.
 
Свободният приключенски дух има нужда от открити пространства. Може би това се опитват да ни кажат и Lemolo с тяхната набиваща се в главата Open Air, избрана за саунтрак към филма. Този дух – на лекота и безгрижие – можем да усетим при надбягването с коня; когато Кайл захвърля колелото, за да се изкачи на вр. Джигит, когато гумите му „пеят” от допира с асфалта.
 
Хора като него едва ли ще срещнете на остров Пукет или в Дубай; напротив – както русокосият симпатяга казва – „приключението гори най-ярко по ръба на картата” и Киргизстан, със суровата си и неотъпкана природа – е едно от най-добрите места за целта. Самата страна и колоритните ѝ рускоговорящи жители-герои на филма по неволя, са сякаш фон на онова, което приключенецът иска да ни каже. Неговото пътуване навън е не по-малко пътуване навътре, към него самия. Отдавайки му се, той губи представа за това „къде свършва той и къде започва света”. Донякъде не е изненада, че подобно източно по звучене съждение чуваме от „откачалка” като Кайл. Неговият мозък просто не работи като нашите.
 
Работеше. През август 2016 г. той и друг американски алпинист, Скот Адамсън, правят втория си неуспешен опит да изкачат по северната стена (нещо, което никой до този момент не е правил) върха-човекоядец, Оугър II, в Каракорум, Пакистан. За съжаление, попадат в снежна буря и не се завръщат. Поставени в този контекст, финалните думи на The Road from Karakol звучат още по-силно:
Когато, в този живот, пътят свърши – ще продължиш ли да въртиш педалите?

 
Краят на пътя не можа да спре духа на този рицар на живота, яздещ жълто колело.
 
Борбата със смъртта водим всеки ден. На езика на филма тя е в излъсканите почивки, хаштаговете и маркетинга за сметка на всичко непознато и непланирано. Спонтанността е сред най-ярките признаци на живот. Липсата ѝ най-често бива запълнена от скуката, а тя е като неутронната бомба – покосява духа и оставя тялото да съществува.
#път #приключение #велосипед #колело #Киргизстан #пътешествие #лудост #road #adventure #bicycle #Kyrgyzstan #trip #journey #insanity

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018