27.3 18:30ч
Варна
режисьор  
продуценти  
сценаристи  


САЩ     •     2016     •     9мин
жанр
Трилър, Драмедия
технология
Игрално кино
теми
Изборът, Технологии
автор
Юлиян Спасов
публикувано на 26 Октомври 2017
Т ози филм ни вкарва в, да си признаем, необичайна ситуация. Ако сме свикнали на определен характерен стил на изразяване на криминалната естетика в киното, тази история има необичаен подход към усещането за престъпление. Младо момиче успява да взриви социалното равновесие в супермаркет по доста аматьорски начин. Тя възприема случващото се като да е по-скоро страничен наблюдател, но не и център на събитията и не поема контрол над ситуацията.

Дали само вдишаният наркотик преди това е причината за тази глупост? Определено да. Наркотици като кетамин, амфетамин и някои други могат да повлияят сериозно дейността на точно определени центрове в мозъка, водещи до несъзнателни аномалии на поведението, почувствани като напълно нормални. Но наркотициите в по-голямата картина не са достатъчни за това фиаско. Липсата на по-добър избор пред нея ни кара да се запитаме: какво може да доведе човек до такава неспособност да различи реалността от собственото си въображение? Разбалансираното ѝ съзнание я вкарва в опасно приключение с куршуми, което тя даже не докарва докрай, защото виртуалната субреалност, изглежда, е по-важна от оцеляването. Хаосът в главата ѝ може да бъде хаос в главите на много други. Поддържането на изчистено и мирно съзнание е доста предизвикателно в този свят на култ към безкрайната, но студена, реалност на виртуалния свят.

Филмът извлича дълбоко черен хумор от абсурда на тази лудост, но е и доста, болезнено, реалистичен. Независимо от кикотенето, което ни обзема, това е тъжна история, докосваща емпатията ни, докато наблюдаваме липсваща сила на героинята и засилката ѝ към ада. В определен момент не сме даже настръхнали за престъплението, колкото за самата нея, позицията ѝ в живота и идентичността ѝ. Защо? Защото съпреживяваме интимно ситуацията, необичайно дълга за такава огнестрелна битка, в която вина, срам и дълбоко чувство за необратимост ни главозамайват за няколкото минути. Не само близките ѝ не осъзнават природата на обстоятелствата, в които се намира, но и тя не е способна да вярва на себе си. Макар да чувстваме, че сме с нея, тя едва ли може да бъде по-самотна. Перспективата пред света ѝ липсва, присъствието ѝ в него - също.

Jim Cummings успява да ни прекара през комплексни и сериозни чувства, смесени с фрапираща неадекватност в една огнестрелна история, доставяйки ни дълго и разтърсващо чувство, онова, което ни държи на ръба на седалката. Неговото кинематографично майсторство е страхотно, защото успява да ни вкара в дълбоките, тъмни, закътани кътчета на човешката природа. Трябва да признаем, че тези ситуации, макар и луди, са същевременно вдъхновени от реални събития. Човеците се оказваме неподготвени и ненаясно с това доколко дълбоко дигиталната реалност навлиза агресивно и неусетно в автентичното органично изживяване на реалността.
#supermarket #store #shop #robbery #woman #sad #funny #ridiculous #ironic #gun #death #intimate #crime #криминален #престъпление #обир #магазинс #супермаркет #ирония #самота #loneliness #наркотици #drugs #narcotics #наркотик #надрусан #drugged #people #inadequacy #irreversibility #необратимост #неадекватност #virtual #sub #reality #subreality

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
team members who have visited this page or watched film
партньори
PR notes


ПРЕСЦЕНТЪР ЗА ПРОЕКТА НАШИЯТ ЕКИП ИЗПРАТИ ФИЛМ ОТВОРЕНИ ПОЗИЦИИ КОНТАКТ С НАС


project lead by Kinematograf Media Foundation
with love from Sofia, Bulgaria

site engineered by uli.space
some rights reserved © 2012-2017