14.12 19:00ч
Свиленград
налични са български субтитри
За да активирате субтитрите, след като заредите филма през PLAY бутона, в долната дясна част на видео плеъра ще видите бутон CC. Някой видео сайтове ги наричат closed captions.

Ако езикът не е български, може да трябва допълнително да ги изберете от бутона за настройки, най-често се налага с YouTube.
режисьор  
продуценти  
сценаристи  

държава    САЩ       година    2016      времетраене    9мин
жанр    Трилър Драмедия       технология    Игрално кино      тема    Изборът Технологии
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни

автор
Юлиян Спасов
публикувано на 26 Октомври 2017
Т ози филм ни вкарва в, да си признаем, необичайна ситуация. Ако сме свикнали на определен характерен стил на изразяване на криминалната естетика в киното, тази история има необичаен подход към усещането за престъпление. Младо момиче успява да взриви социалното равновесие в супермаркет по доста аматьорски начин. Тя възприема случващото се като да е по-скоро страничен наблюдател, но не и център на събитията и не поема контрол над ситуацията.

Дали само вдишаният наркотик преди това е причината за тази глупост? Определено да. Наркотици като кетамин, амфетамин и някои други могат да повлияят сериозно дейността на точно определени центрове в мозъка, водещи до несъзнателни аномалии на поведението, почувствани като напълно нормални. Но наркотициите в по-голямата картина не са достатъчни за това фиаско. Липсата на по-добър избор пред нея ни кара да се запитаме: какво може да доведе човек до такава неспособност да различи реалността от собственото си въображение? Разбалансираното ѝ съзнание я вкарва в опасно приключение с куршуми, което тя даже не докарва докрай, защото виртуалната субреалност, изглежда, е по-важна от оцеляването. Хаосът в главата ѝ може да бъде хаос в главите на много други. Поддържането на изчистено и мирно съзнание е доста предизвикателно в този свят на култ към безкрайната, но студена, реалност на виртуалния свят.

Филмът извлича дълбоко черен хумор от абсурда на тази лудост, но е и доста, болезнено, реалистичен. Независимо от кикотенето, което ни обзема, това е тъжна история, докосваща емпатията ни, докато наблюдаваме липсваща сила на героинята и засилката ѝ към ада. В определен момент не сме даже настръхнали за престъплението, колкото за самата нея, позицията ѝ в живота и идентичността ѝ. Защо? Защото съпреживяваме интимно ситуацията, необичайно дълга за такава огнестрелна битка, в която вина, срам и дълбоко чувство за необратимост ни главозамайват за няколкото минути. Не само близките ѝ не осъзнават природата на обстоятелствата, в които се намира, но и тя не е способна да вярва на себе си. Макар да чувстваме, че сме с нея, тя едва ли може да бъде по-самотна. Перспективата пред света ѝ липсва, присъствието ѝ в него - също.

Jim Cummings успява да ни прекара през комплексни и сериозни чувства, смесени с фрапираща неадекватност в една огнестрелна история, доставяйки ни дълго и разтърсващо чувство, онова, което ни държи на ръба на седалката. Неговото кинематографично майсторство е страхотно, защото успява да ни вкара в дълбоките, тъмни, закътани кътчета на човешката природа. Трябва да признаем, че тези ситуации, макар и луди, са същевременно вдъхновени от реални събития. Човеците се оказваме неподготвени и ненаясно с това доколко дълбоко дигиталната реалност навлиза агресивно и неусетно в автентичното органично изживяване на реалността.
#supermarket #store #shop #robbery #woman #sad #funny #ridiculous #ironic #gun #death #intimate #crime #криминален #престъпление #обир #магазинс #супермаркет #ирония #самота #loneliness #наркотици #drugs #narcotics #наркотик #надрусан #drugged #people #inadequacy #irreversibility #необратимост #неадекватност #virtual #sub #reality #subreality

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


Nuts Delivery
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018