23.11 18:00ч
Свиленград
director  
producer  
writer  


България     •     2017     •     10мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни

жанр
Драма
технология
Игрално кино
тема
Сложни взаимоотношения
автор
Светлана Тодорова
публикувано на 27 Октомври 2018
Д обрият филм успява да създаде атмосфера и да те покани в света си. Да те потопи в идеите си и да те накара да усетиш посланията му. Ненатрапчиво, фино и без буквализъм да пренастрои емоциите ти на собствените си вълни, за да почувстваш и изживееш онова, което историята ти поднася.

Много фактори и много хора в един филм допринасят за това. И неуспехът на който и да е от тях е в състояние да провали цялото.

Историята, която режисьорът Мартин Негрев ни разказва в "Посещението" (по един от разказите на Рей Бредбъри) е съвсем проста. Сюжетът може да бъде предаден буквално в едно изречение. Но широката панорама от човешки състояния, преживявания и емоции, която стои зад нея, е почти неизбродима.

Как бихте се чувствали ако, за да продължите да живеете, трябва някой да приключи живота си? Ако ден след ден губите силите си и се надявате, надявате се някой да умре, за да оцелеете? Как бихте приели част от чуждо тяло в своето собствено тяло, и не просто част, а самият център на съществуването ви, сърцето - най-важният орган, който свързваме с емоциите си, толкова много езикови изрази имаме за това: обичащо, мразещо, болящо, пълно, празно, студено, горещо... И ако носите чуждо сърце, ще престанете ли да бъдете себе си, ще се превърнете ли в някой друг? В него, в другия? По някакъв начин?

А ако загубите човек, когото обичате повече дори от себе си, ще имате ли сили да раздадете остатъците от живота му, за да спасите други? Ще съумеете ли да не мислите за това, че някъде там, в широкия свят, сърцето на любимия човек продължава да тупти? Ще прогоните ли телесния си спомен и физическата си нужда да чуете, да усетите, да се доближите до него поне за миг, поне за миг да заглушите болката си?

Мъж, за когото сърцето е фатално важно, за да продължи да живее. Майка, за която сърцето на сина ѝ е едничкото, останало от него в този свят. И тази пресечна точка между световете им - туптящият център на живота.

Ето в такова едно море от емоции ни потапя "Посещението". През простия разказ за майката, изгубила сина си и за мъжа, получил шанс за живот, филмът успява да ни накара да съпреживеем човешка драма, разказана по начина, по който драмите най-често се случват в живота ни - делнично, сурово, ултимативно и без излишна сълзливост. И да усетим разтягането на морала, както често се случва в реалния ни живот (справедливо-несправедливо, редно-нередно, възможно-невъзможно, законно-незаконно...).

Специално искам да подчертая това, което харесвам в този филм - простия и истински разказ, без претенциозни метафори, обобщения и поучения. Ще добавя и добрата операторска работа и приносът на актьорите, които се справят съвсем прилично с ролите си. Да, филмът определено заслужава да му отделите от времето си .

Ще избегна снизходителните думи, че филмът е студентски и като такъв обещаващ. Всъщност смятам, че филмът демонстрира чувствителност, усет и вкус, които житейският и творчески опит само биха обогатили. Любопитно ще е да видим как.
#Рей #Бредбъри #разказ #Мартин #Негрев #сърце #трансплантация #майка # #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


Nuts Delivery
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018