19.9 19:19ч
—офи€
–≈∆»—№ќ– » —÷≈Ќј–»—“  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“»  
 Stephen Reedy
 Alex Pardee & Megan Powers
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2010      времетраене    2мин
жанр    —трашни       технологи€    »грално кино      тема    ѕредразсъдъци —трах
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
јтанаска „олакова
публикувано на 20 януари 2015
амо с бюджет от 2000 долара, излезли€т през 2010 г. двуминутен филм the Winter Stalker на Stephen Reedy ще разбие вс€ка една илюзи€ за  оледа. ¬ късометражните си филми американецът усп€ва да съчетае и изкара на преден план ужасът от най-обикновените реалистични ситуации като в Lonely Guy и Every Night. ƒраматични€т наратив в много от случаите отива отвъд ужасното на пръв поглед и се трансформира в тъга и отча€ниe – с други думи експреси€та на тъгата по един епичен начин.

—ледвайки тази визи€ the Winter Stalker, обаче, провокира по коренно различен начин. ќще с първото гледане н€ма как филмът да не направи впечатление на всеки един зрител. –еализмът тук е трансформиран чрез метафори, но фигурира по своеобразно изключително елегантен и наситен визуално начин.

«ловещи€т наратив, наборът на изразни средства, визуални€т ужас, снимките на  ейти, мръсната и противна визи€ на стареца, ужас€ващите кукли и, разбира се, списъкът с имена… »значалните релации са свързани мигновено със самото заглавие на филма – the Winter Stalker (без съмнение това напомн€ на американците за the Night Stalker или –ичард –амирез), както и визуалните и изразни средства „крещ€т”, че ще става дума за сериен убиец. ƒотук добре…

“ова беше и първата най-€рка връзка при гледането на филма. ѕо същество подобни сюжети са напрегнати и вълнуващи, плашат и ни провокират. ¬изирайки множеството американски филми на подобна тематика – и къси и пълнометражни, н€как не е учудващо, че връзката веднага изскача по естествен начин. Reedy обаче брил€нтно напласт€ва и подбира образите, както и внедр€ва вс€ко изказано изречение, което неминуемо засилва визуалната наслада при асимилирането на изначални€ сюжет. ¬сички кадри препращат към тази връзка като „по учебник”.  

¬сичко това става през първата минута и половина – в съзнанието на зрител€ се е изградил образът на мъжа, дебнещ всеки ход на младо момиче, наблюдаващ в очакване т€ да заспи…

“ук идва и шокът – the Winter Stalker се оказва не кой да е, а ƒ€до  оледа. — две думи: ¬есела  оледа и палете камините, защото не искате този ƒ€до  оледа да се промъкне през т€х!

Ѕелобради€т старец е станал символ на масовата коледна култура, всички илюзии обаче около него се изпар€ват, когато човек порасне и иде€та непознат да влиза в дома ви през коледната нощ става н€как неприемлива... Stephen Reedy представ€ именно този концепт по един неверо€тен и реално плашещ начин, който обаче н€ма как да не се хареса.

“ази представа за ƒ€до  оледа също така напомн€ и на изл€злата през 2014 г. Cinema version на Christmalo.win на Seotaiji, където белобради€т старец е репрезентаци€ на злото в опозици€ на ’елоуин.

ѕодобни сюжети провокират, защото са насочени към утвърдени митове и идеи – те шокират, защото подлагат под въпрос същите тези идеи и ги полагат в едно изц€ло иновативно интерпретативно поле. ¬ този специфичен контекст представите ни за добро и зло са размити и сигурността, ко€то човек изпитва от познатото е неналична. “ова е и основното достойнство на the Winter Stalker – той шокира и плаши, подстрекава ни към замисъл, дразни и кара сетивата ни да настръхват с всеки един кадър.
 
#«имни€т #преследвач #The #Winter #Stalker #—јў #USA #—тивън #–иди #Stephen #Reedy #2010 #ужаси #horror #късометражно #кино #short #film #ƒ€до # оледа #Santa #Claus #серийни #убийци #serial #killers # оледа #Christmas

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018