24.10 19:00ч
Велико Търново
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ  
ПРОДУЦЕНТИ  
 Stephen Reedy
 Alex Pardee & Megan Powers
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


САЩ     •     2010     •     2мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни

жанр
Страшни
технология
Игрално кино
теми
Предразсъдъци, Страх
автор
Атанаска Чолакова
публикувано на 20 Януари 2015
С амо с бюджет от 2000 долара, излезлият през 2010 г. двуминутен филм the Winter Stalker на Stephen Reedy ще разбие всяка една илюзия за Коледа. В късометражните си филми американецът успява да съчетае и изкара на преден план ужасът от най-обикновените реалистични ситуации като в Lonely Guy и Every Night. Драматичният наратив в много от случаите отива отвъд ужасното на пръв поглед и се трансформира в тъга и отчаяниe – с други думи експресията на тъгата по един епичен начин.

Следвайки тази визия the Winter Stalker, обаче, провокира по коренно различен начин. Още с първото гледане няма как филмът да не направи впечатление на всеки един зрител. Реализмът тук е трансформиран чрез метафори, но фигурира по своеобразно изключително елегантен и наситен визуално начин.

Зловещият наратив, наборът на изразни средства, визуалният ужас, снимките на Кейти, мръсната и противна визия на стареца, ужасяващите кукли и, разбира се, списъкът с имена… Изначалните релации са свързани мигновено със самото заглавие на филма – the Winter Stalker (без съмнение това напомня на американците за the Night Stalker или Ричард Рамирез), както и визуалните и изразни средства „крещят”, че ще става дума за сериен убиец. Дотук добре…

Това беше и първата най-ярка връзка при гледането на филма. По същество подобни сюжети са напрегнати и вълнуващи, плашат и ни провокират. Визирайки множеството американски филми на подобна тематика – и къси и пълнометражни, някак не е учудващо, че връзката веднага изскача по естествен начин. Reedy обаче брилянтно напластява и подбира образите, както и внедрява всяко изказано изречение, което неминуемо засилва визуалната наслада при асимилирането на изначалния сюжет. Всички кадри препращат към тази връзка като „по учебник”.  

Всичко това става през първата минута и половина – в съзнанието на зрителя се е изградил образът на мъжа, дебнещ всеки ход на младо момиче, наблюдаващ в очакване тя да заспи…

Тук идва и шокът – the Winter Stalker се оказва не кой да е, а Дядо Коледа. С две думи: Весела Коледа и палете камините, защото не искате този Дядо Коледа да се промъкне през тях!

Белобрадият старец е станал символ на масовата коледна култура, всички илюзии обаче около него се изпаряват, когато човек порасне и идеята непознат да влиза в дома ви през коледната нощ става някак неприемлива... Stephen Reedy представя именно този концепт по един невероятен и реално плашещ начин, който обаче няма как да не се хареса.

Тази представа за Дядо Коледа също така напомня и на излязлата през 2014 г. Cinema version на Christmalo.win на Seotaiji, където белобрадият старец е репрезентация на злото в опозиция на Хелоуин.

Подобни сюжети провокират, защото са насочени към утвърдени митове и идеи – те шокират, защото подлагат под въпрос същите тези идеи и ги полагат в едно изцяло иновативно интерпретативно поле. В този специфичен контекст представите ни за добро и зло са размити и сигурността, която човек изпитва от познатото е неналична. Това е и основното достойнство на the Winter Stalker – той шокира и плаши, подстрекава ни към замисъл, дразни и кара сетивата ни да настръхват с всеки един кадър.
 
#Зимният #преследвач #The #Winter #Stalker #САЩ #USA #Стивън #Риди #Stephen #Reedy #2010 #ужаси #horror #късометражно #кино #short #film #Дядо #Коледа #Santa #Claus #серийни #убийци #serial #killers #Коледа #Christmas

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


Nuts Delivery
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018