05.7 20:30ч
Пловдив
режисьор  
продуцент  
сценарист  

държава    Австралия       година    2015      времетраене    9мин
жанр    Философски Романтичен       технология    Анимация      тема    Индивид-общество Любов
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивета Иванова
публикувано на 8 Февруари 2018
Н якога влюбвали ли сте се в скала? В сив, твърд, груб камък, който не долавя честотата на вашия звук, с който не можете да говорите на един език? В една бездушна, неравна и (изненадващо) несъвършена повърхност, която, на всичкото отгоре, е като застинала и не помръдва дори милиметър, независимо колко отклонения от себе си правите и колко обратни завои вземате заради нея?

Ако сте отговорили положително на всичко дотук, има два варианта – или ще ви домъчнее истински за патенцето, главен герой в анимацията The Duck на Саймън Коти, или то искрено ще ви разсмее – нали другите герои те наричат Старото пате, още нищо ли не си разбрало за живота?”,  сигурно това ще си помислите. Глупавото пате се влюбило в скала, коментира един от героите-наблюдатели още в началото на филма. Ами щом си го е позволило – нека си бие главата в скалата, само си е виновно. Дали пък не е опиянено от Андерсен, дали пък не си мисли, че както грозното пате може да стане лебед, така скалата може да стане пате или патето може да стане скала?

Прекаленото четене и тълкуване май води до прекалено нереалистични очаквания и дръзки мечти. И не защото скалата не може да се превърне в пате, напротив, тя се превръща точно в това, тя е била това през цялото време. Но силата, която ѝ помага да възвърне естествения си вид, не е силата на безкористната и всеотдайна обич, а тази на актьорската игра. Умелата преструвка. Патето обича, и то как обича! Побърква се от мисълта, че не може да говори със скалата, да разбере какво мисли тя и знае, че трябва да действа. Тук май важи същия принцип като от физиката – всяко действие е по-добре от бездействието и покоя. Уж всички около него се опитват да му помогнат (макар злобните подмятания), но накрая с него остава само една от птиците. Тази, която е измислила как да разберат дали скалата е скала, дали може да се превърне в нещо друго. И когато скалата отново става птица, съвсем егоистично, съвсем по човешки, успява да промълви само едно Довиждане”.

В каквато и форма да е тя, както и да изглежда, дори да ни се струва, че е като Старото пате, те двамата пак няма да проговорят на един език. Тя пак ще е непоколебима и няма да дава възможност на нищо да я премести и пропука, да я стопи – тя ще си е тя. Обвивката е само външно оформление. Отвътре ще я движат същите пориви, около нея ще витае същия хлад и студ. Добре го изигра, добре влезе в ролята на скала и птица, сигурно са те учили да играеш по метода на Станиславски, толкова много се сля с образа и за малко да забравим коя си. За малко да забравим колко пъти всъщност сме те срещали навън. За малко да забравим (дали от прекалено много или от прекалено малко четене), че Далчев отдавна е разгадал камъните и хората – …вечно и свето е само мъртвото, живото живее в грях”. За малко да забравим да се полюбуваме на красивите и майсторски сътворени кадри – реката, гората, трилистните детелини, розовите облаци, скалите. И то само защото ни е яд, че и ние, като Патето, чак най-накрая забелязваме, че е имало и едни второстепенни персонажи, едни не толкова добри актьори, които се стараят да научат нашия език.
#анимация #Австралия #Саймън #Коти # 2d #animation #Australia #Simon #Cottee # #Ben #Loory duck #inlove #rock

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018