10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
режисьор  
продуцент  
сценарист  

държава    јвстрали€       година    2015      времетраене    9мин
жанр    ‘илософски –омантичен       технологи€    јнимаци€      тема    »ндивид-общество Ћюбов
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вета »ванова
публикувано на 8 ‘евруари 2018
Ќ €кога влюбвали ли сте се в скала? ¬ сив, твърд, груб камък, който не долав€ честотата на ваши€ звук, с който не можете да говорите на един език? ¬ една бездушна, неравна и (изненадващо) несъвършена повърхност, ко€то, на всичкото отгоре, е като застинала и не помръдва дори милиметър, независимо колко отклонени€ от себе си правите и колко обратни завои вземате заради не€?

јко сте отговорили положително на всичко дотук, има два варианта – или ще ви домъчнее истински за патенцето, главен герой в анимаци€та The Duck на —аймън  оти, или то искрено ще ви разсмее – нали другите герои те наричат —тарото пате, още нищо ли не си разбрало за живота?”,  сигурно това ще си помислите. √лупавото пате се влюбило в скала, коментира един от героите-наблюдатели още в началото на филма. јми щом си го е позволило – нека си бие главата в скалата, само си е виновно. ƒали пък не е опи€нено от јндерсен, дали пък не си мисли, че както грозното пате може да стане лебед, така скалата може да стане пате или патето може да стане скала?

ѕрекаленото четене и тълкуване май води до прекалено нереалистични очаквани€ и дръзки мечти. » не защото скалата не може да се превърне в пате, напротив, т€ се превръща точно в това, т€ е била това през ц€лото време. Ќо силата, ко€то ѝ помага да възвърне естествени€ си вид, не е силата на безкористната и всеотдайна обич, а тази на актьорската игра. ”мелата преструвка. ѕатето обича, и то как обича! ѕобърква се от мисълта, че не може да говори със скалата, да разбере какво мисли т€ и знае, че тр€бва да действа. “ук май важи същи€ принцип като от физиката – вс€ко действие е по-добре от бездействието и поко€. ”ж всички около него се опитват да му помогнат (макар злобните подм€тани€), но накра€ с него остава само една от птиците. “ази, ко€то е измислила как да разберат дали скалата е скала, дали може да се превърне в нещо друго. » когато скалата отново става птица, съвсем егоистично, съвсем по човешки, усп€ва да промълви само едно ƒовиждане”.

¬ каквато и форма да е т€, както и да изглежда, дори да ни се струва, че е като —тарото пате, те двамата пак н€ма да проговор€т на един език. “€ пак ще е непоколебима и н€ма да дава възможност на нищо да € премести и пропука, да € стопи – т€ ще си е т€. ќбвивката е само външно оформление. ќтвътре ще € движат същите пориви, около не€ ще витае същи€ хлад и студ. ƒобре го изигра, добре влезе в рол€та на скала и птица, сигурно са те учили да играеш по метода на —таниславски, толкова много се сл€ с образа и за малко да забравим ко€ си. «а малко да забравим колко пъти всъщност сме те срещали навън. «а малко да забравим (дали от прекалено много или от прекалено малко четене), че ƒалчев отдавна е разгадал камъните и хората – …вечно и свето е само мъртвото, живото живее в гр€х”. «а малко да забравим да се полюбуваме на красивите и майсторски сътворени кадри – реката, гората, трилистните детелини, розовите облаци, скалите. » то само защото ни е €д, че и ние, като ѕатето, чак най-накра€ забел€зваме, че е имало и едни второстепенни персонажи, едни не толкова добри актьори, които се стара€т да научат наши€ език.
#анимаци€ #јвстрали€ #—аймън # оти # 2d #animation #Australia #Simon #Cottee # #Ben #Loory duck #inlove #rock

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018