09.7 20:30ч
Пловдив
director  
scenario  
producer  

държава    Холандия       година    2013      времетраене    8мин
жанр    Експериментален       технология    Анимация      тема    Индивид-общество Голямата картина
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 27 Август 2017
T hrough you пробив към ново измерение в експерименталното кино, въвличайки ни в душевната приказка на една дама. Един аспект на житейския й път, събран в едно отиване до магазина за кутия бисквити. Пътят към магазина е представен в мистичната естетика на черния екран, който ни фокусира изцяло върху хората. Настанени в удобното зрителско кресло, даващо ни рентгенов поглед върху всеки човек, през който Дамата преминава, ние виждаме взаимодействието между нея и всеки познат и непознат, когото тя среща. Сходността на цветовете като че ли ни напомня усещането за онези хора, които ни спечелват още преди да сме се запознали. С езика на тези живи и наситени цветове, режисьора ни интерпретира вътрешния човешки свят с всичките му вибрации, нюанси и непредсказуемост.
 
Няма образи. Само цветове. Противно на зрителските ни навици, не виждаме дрехите, аксесоарите, ръста, кожата, багажа, обувките, косата, погледа, грима – външните белези, които камерата ни показва непременно в почти всички филми. Цветовете, комбинирани с интересните геометрични импресии, са очертание на съзнанието в пълната му комплексност за всеки един човек. С този минималистичен и абстрактен стил на анимация, ние разбираме повече за героите, отколкото по какъвто и да е друг начин на предаване. По-емпатични и по-малко осъждащи сме случващото се с тези непознати хора, именно защото отсъстват белезите, по които да ги рационализираме.

Докато се подминават, цветовете им стават за миг еднакви – когато погледите ви с непознат се засекат, в този момент и двамата в съзнанията си сте на една вълна. Липсата на съществена емоция или симпатия обяснява блудкавия цвят.

Когато подминава някого по-ярък човек, той дълго време остава в мислите й – залепва се като дъвка.

В тази симфония от цвят и човешки взаимодействия, в уж едно отиване до магазина, ние виждаме всички хора от живота на Дамата, заедно с всичките мисли, емоции и следи, които те са оставили у нея. Можем да се видим и ние, разбирайки в каква социална джунгла живеем, сещайки се през колко стотици и хиляди хора минаваме всяка година. Колко ли от тях са оставили дълготрайна следа у вас? А на колко сте повлияли вие?
 
Метафорите са много. Толкова много и толкова майсторски предадени, че „Through You” смело можем да кажем, е забележителен успех за киното в световен план. Показвайте тази така съвършено разказана, многопластова история на приятели. Рядко се среща в киното подобна форма на разказ, и то толкова богата и дълбока за индивидуално чувстване и разбиране. Освен това, „Through You” напомня, че и най-фините жестове и изрази на внимание повлияват хората около нас, а ежедневните интеракции с тях в крайна сметка оформят емоционално им развитие или деградация.
#Through #You #Lucette #Braune # #Chris #Eimers-Mouw, #Arnoud #Rijken #& #Michiel #Snijders #for #il #Luster #Films #Han #Otten #Jeroen #Nadorp # #max #frick #2013 #experimental #animation #life #story #metaphore #metafor #метафори #анимация #експериментално #кино #метафоричен #филм #любов #love #emotions #емоции #емоционален #съзнание #netherlands #holland #холандия #HAN #OTTEN # #NETHERLANDS #FILM #FUND #& #UTRECHT #CITY

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018