26.2 20:00ч
Благоевград
director  
scenario  
producer  

държава    Холандия       година    2013      времетраене    8мин
жанр    Експериментален       технология    Анимация      тема    Индивид-общество Голямата картина
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 27 Август 2017
T hrough you пробив към ново измерение в експерименталното кино, въвличайки ни в душевната приказка на една дама. Един аспект на житейския й път, събран в едно отиване до магазина за кутия бисквити. Пътят към магазина е представен в мистичната естетика на черния екран, който ни фокусира изцяло върху хората. Настанени в удобното зрителско кресло, даващо ни рентгенов поглед върху всеки човек, през който Дамата преминава, ние виждаме взаимодействието между нея и всеки познат и непознат, когото тя среща. Сходността на цветовете като че ли ни напомня усещането за онези хора, които ни спечелват още преди да сме се запознали. С езика на тези живи и наситени цветове, режисьора ни интерпретира вътрешния човешки свят с всичките му вибрации, нюанси и непредсказуемост.
 
Няма образи. Само цветове. Противно на зрителските ни навици, не виждаме дрехите, аксесоарите, ръста, кожата, багажа, обувките, косата, погледа, грима – външните белези, които камерата ни показва непременно в почти всички филми. Цветовете, комбинирани с интересните геометрични импресии, са очертание на съзнанието в пълната му комплексност за всеки един човек. С този минималистичен и абстрактен стил на анимация, ние разбираме повече за героите, отколкото по какъвто и да е друг начин на предаване. По-емпатични и по-малко осъждащи сме случващото се с тези непознати хора, именно защото отсъстват белезите, по които да ги рационализираме.

Докато се подминават, цветовете им стават за миг еднакви – когато погледите ви с непознат се засекат, в този момент и двамата в съзнанията си сте на една вълна. Липсата на съществена емоция или симпатия обяснява блудкавия цвят.

Когато подминава някого по-ярък човек, той дълго време остава в мислите й – залепва се като дъвка.

В тази симфония от цвят и човешки взаимодействия, в уж едно отиване до магазина, ние виждаме всички хора от живота на Дамата, заедно с всичките мисли, емоции и следи, които те са оставили у нея. Можем да се видим и ние, разбирайки в каква социална джунгла живеем, сещайки се през колко стотици и хиляди хора минаваме всяка година. Колко ли от тях са оставили дълготрайна следа у вас? А на колко сте повлияли вие?
 
Метафорите са много. Толкова много и толкова майсторски предадени, че „Through You” смело можем да кажем, е забележителен успех за киното в световен план. Показвайте тази така съвършено разказана, многопластова история на приятели. Рядко се среща в киното подобна форма на разказ, и то толкова богата и дълбока за индивидуално чувстване и разбиране. Освен това, „Through You” напомня, че и най-фините жестове и изрази на внимание повлияват хората около нас, а ежедневните интеракции с тях в крайна сметка оформят емоционално им развитие или деградация.
#Through #You #Lucette #Braune # #Chris #Eimers-Mouw, #Arnoud #Rijken #& #Michiel #Snijders #for #il #Luster #Films #Han #Otten #Jeroen #Nadorp # #max #frick #2013 #experimental #animation #life #story #metaphore #metafor #метафори #анимация #експериментално #кино #метафоричен #филм #любов #love #emotions #емоции #емоционален #съзнание #netherlands #holland #холандия #HAN #OTTEN # #NETHERLANDS #FILM #FUND #& #UTRECHT #CITY

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018