21.3 19:00ч
София
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
СЦЕНАРИСТ  

държава    Дания       година    2010      времетраене    8мин
жанр    Философски Дистопия       технология    Анимация      тема    Митология и религия Любов
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивайло Дончев
публикувано на 26 Април 2015
С лучайности няма – има само неща, за които не знаем защо точно са се случили. Името на момчето-момиче – Джонас – има поне две възможни обяснения. Първото би се харесало на онази част от аудиторията с интереси в езотериката и квантовата физика, тъй като би означавало, че без да го осъзнават, сценаристите са трептяли на съответната честота, „привлекли са” подходящо за героинята си наименование. Второто е по-простото и очевидно – че  – като мен – са се разровили из книжните или виртуални речници, където срещу „Джонас” пише „гълъб”.
                  
За пръв път във филма гълъби се появяват малко преди да стане ясно, че спътникът на Албърт всъщност е спътница. В месопотамския епос за Гилгамеш и в (по всяка вероятност) черпещия от него вдъхновение библейски разказ за Ной, гълъбът бива пуснат от ковчега при достигането на сушата след края на потопа. В „To Venner” трите излитащи гълъба са предвестници на новото начало, което Джонас въплъщава.
 
Единството на име, символ и история се подсилва от обитаваното от децата пространство. То, като че, е храм на богинята-майка. Изображението ѝ се появява поне веднъж – със силно изразени детеродни белези, застанала под – да речем – корените на Световното дърво. Джонас и етимологично-зооморфните ѝ провявления – гълъбите – са нейни проекции. Сирийската Атаргатис, финикийската Астарта и гръцката Афродита са част от езическите богини на Античността, които са били съпътствани или символизирани от гълъба.
 
Именно завръщането на богинята майка ще възвести завъртането на колелото и преминаването от край към начало. Постапокалипсисът ще отстъпи, за да бъде почти забравен или превърнат в мит от потомците на Джонас и Албърт. Затова спокойно можем да кажем, че „To Venner” е един филм за Жената и нейното значение за живота.
 
Без нея мъжете изгубват човешкия си облик. Очите им – без ириси и зеници – са престанали да им служат. Закърняването на зрението – като при къртиците – идва да покаже, че основната причина да имаме очи е тъкмо тази: да се наслаждаваме на красотата. В случая – женската. Лишени от възможността да обичат, те престават да бъдат хора.
 
Шамарът, който Албърт отнася, е първият подобен от поне десетилетие. Той не осъзнава веднага каква привилегия всъщност му е оказана: да се превърне в родоначалник на новото човечество. Светлината, излизаща от ковчега, отблъсква изродените мъже. А неин източник е невинната детска целувка по бузата, символ на чистата любов. Пространството, отредено на мъртвите – ковчега, земята, пръстта, корените – е в същото време утроба за бъдещия живот. „To Venner” спокойно може да бъде определен като един съвременен мит за сътворението, заявяващ, че колелото на живота се върти от любовта.
#To #Venner #Paw #Charlie #Ravn #Denmark #Дания #2010 #animation #анимация #philosphy #философия #mythology #митология #creation #сътворение #circle #of #life #колело #на #живота #love #любов #Ивайло #Дончев #Ivaylo #Donchev

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018