режисьор  
 Jannik Dahl Pedersen
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Дания Япония       година    2014      времетраене    14мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Голямата картина
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Светлана Тодорова
публикувано на 4 Септември 2018
М аските. Живеем удобно скрити зад тях, погълнати от усилието да изглеждаме нормални, успешни и щастливи. Да изглеждаме уверени, удовлетворени и справящи се. Усмихваме се, свиваме рамене, отминаваме, старателно прикривайки чувствата, раните и болката, желанията, неудовлетвореностите и съмненията. Все едно какви сме, важното е да изглеждаме. Да сме като другите ... и дори повече - по-успешни, по-забавни, по-умни, по-добри, по-, по-, по-....

Режисьорът Jannik Dahl Pedersen безмилостно иронизира тази вечна човешка нагласа и нейните  днешни измерения, а актьорите му имат онзи безупречен скандинавски вид, който те кара да се чудиш дали не си някаква бета-версия (пълна с проблеми и бъгове) на продукт, чийто краен резултат са те - някакви супер-хора, лишени от каквато и да било ущърбност. 

Ключовата съвременна дума несъмнено е "успех". Стремим се, борим се, мечтаем да сме успешни. И то - успешни по шаблон. Успехът е строго дефиниран, той си има специфични характеристики, чиито белези са ясно видими и конкретно-предметни - пари, коли, къщи и имоти, клубове, частни училища и почивки на Бахамите. Светът на успеха е подредено, чистичко, парфюмирано и съвършено изглеждащо място. Къщите са спретнати, колите - луксозни, усмивките по лицата - широки, а отношенията с другите (другите от клуба, разбира се) - безупречни. Съвършени двойки, отглеждащи перфектните си деца по шаблон - униформи, частни училища и безупречни прически. Такива са героите в датския филм - горди членове в клуба на успелите, вкопчили се със зъби и нокти в статута си, готови на всичко, за да го задържат. И когато нещата не вървят в очакваната посока (финансовата криза безмилостно и незаслужено подкопава устоите на битието им), те са готови на всичко, за да поддържат илюзията, че нещата са наред. Като във витрина излагат пред погледа на обществото имитация на съвършен и подреден живот, старателно обмислен и режисиран (любопитно е, че всички интимни жестове между героите се извършват тъкмо във въпросната витрина, никога извън нея). Поливат повехналите рози на самочувствието си и с лекота заравят под тях всичко, което застрашава фасадата им. 

Маските. Понякога само те ни удържат в границите на нормалността. Понякога са единственото, което имаме. Понякога са единственото, което ни остава. Нуждаем се от тях, за да прикрием дори от самите себе си страха, умората и отчаянието си, предателствата и разпада на собствената си личност, загубата на смисъл и надежда, неспособността да бъдем такива, каквито искаме. 

Е, знаете ли какво се крие зад вашата маска? Докъде сте готови да стигнете, за да не позволите да бъде смъкната?
#маски #общество #финансова #криза #конфликт #успех #щастие #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018