08.7 20:30ч
Пловдив
2017
номиниран
director  
producer  
writer  

държава    България       година    2017      времетраене    6мин
жанр    Драма Поезия       технология    3D анимация      тема    Изкуство Тъга
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Иван Врамин
публикувано на 2 Май 2019
Ф илмите на Димитър Димитров – Анимитер и Дилян Еленков създават визуална поезия, където в ефирен танц се преплитат картина и разказ, заиграват мрачна меланхолия и шеговита радост. „20 ритника“ е самотният монолог на поета, неговата изповед пред крехкостта и преходността на човешкото тяло; изповед, изпълнена с не по-малко наслада, отколкото съжаление за поредната рана, за поредния тежък удар, нанесен от ненаситното, мимолетно и вечно възникващо желание за още и още преживявания и възторзи. Това е откровението на писателя-бохем, който се буди след безпаметна нощ и за пореден път започва живота си отначало, а копнежът за нови любови, удоволствия и истории е най-неустоимото му изкушение. Изкушение, което е безразлично към спасението на душата, което ще изпива битието чаша след чаша, а съзнанието на поета ще понася плесниците на съдбата, докато може да издържи, не поради друга причина, а защото всъщност ги обича, защото това са най-вълнуващите сюжети. Всичко е толкова сладко, че е непоносимо тежко, носещо емоционалния заряд на целия жизнен и житейски опит. Светът на творчеството, следващ естествения хаос, като един вид - бохемска рапсодия, наситена с цялата палитра на вътрешния космос, който разкрива своята драматургия пред неутолимия взор на твореца. А за тези, които населяват огрените от студена светлина, безкрайни простори на прекаленото самосъзнание, изкуството и самотата, любовта е единствената точка на безвремие, източник на смисъл и покой в неконтролируемия бяг на съществуването. 
  
Интересен факт е, че голяма част от своите филми Димитър Димитров рисува на смартфон или таблет.
Това е сравнително нова тенденция в късометражната анимация, като за своя арена тя вече има не един или два международни фестивала, които за момента са безспорно доминирани от българското дуо.

През 2018 година "20 ритника" попада в официалната селекция на ANNECY - най-престижния световен фестивал за анимация. Визията на Анимитер е максимално опростена откъм софтуерни елементи. Рисунъкът разказвателно си играе в непрестанен бяг от трансформации.  Образът се явява в постоянно движение, вливане и изливане от обект в обект, което и се превръща в отличителен белег на филмите, създавани от Димитър Димитров под продукцията на студио „Метаморфоза“.   
#I #asked #my #teeth #if #they'll #withstand #a #drink, #says #the #main #charecter #in #'20 #KICKS". #He #lives #in #a #world, #in #which #exchange #system #is #slaps #and #fists. #In #this #way #the #film #is #raising #the #question #of #the #price #we #pay #for #the #small #pleasures, #and #the #sacrifices #we #make, #to #attain #true #happiness. #poetry #melancholy #love #поезия бохемство #любов #щастие #меланхолия #тъга #изкуство # #20 #ритника #20 #ritnika #анимитър

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018