27.9 20:30ч
Ѕлагоевград
2011
номиниран
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
—÷≈Ќј–»—“»  

държава    ¬еликобритани€       година    2011      времетраене    8мин
жанр    ‘илософски ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    Ѕунт »ндивид-общество
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 31 ћарт 2014
» ма нещо много дълбоко в този филм, от което ме побиха тръпки. Ќещо, което не би тр€бвало да го има изобщо като концепци€ в наши€ уж съвременен св€т. Ќе би тр€бвало хората да могат да промен€т законите, които сами сме създали като цивилизаци€, плод на работата на хил€ди учени и философи и потвърдена чрез законите на логиката, рационализма и ¬селената. Ќо, ето факт е, че днес това е тема, ко€то разглеждаме в киното. ¬ този филм, художественото изпълнение (което е страхотно) дори не е толкова на фокус, защото съдържанието на истори€та е меко казано стр€скащо. –азбира се, не го разглеждайте буквално. Ќикой в »ран не е тръгнал да убеждава учениците, че 2+2 = 5. Babak Anvari чрез този филм ни казва нещо много по-гол€мо. Ќещо, което е ц€ло чудо, че е изл€зло от иранската държавна система, ко€то бди строго какви идеи се поднас€т на иранците. «вучи ли ви познато? ћисл€, че не само познат, но н€кои от вас, в този филм ще намер€т асоциации с времето на “одор ∆ивков, време, в което в€рата в нещата не се е развивала естествено от индивидите, а е налагана от системата, според нейните интереси. Ќе че и сега н€ма система (добре работеща при това), ко€то да ни отнема свободата на умовете, но имаме свободата да бъдем себе си, за тези, които го искат.
 
¬ този смисъл номинирани€ за Ѕританските филмови награди (BAFTA), Two and Two, ни казва нещо фундаментално, което не се ангажирам да кажа дали важи за »ран или е просто фикци€. ќчевидно е. ƒнес системата решава, че ще промени нещо, защото има интерес от това. Ќалага се директно без колебание на административно ниво, т.е. чрез преподавателите, които са под контрола на системата. ¬секи, дръзнал да се изправи и да отрече възгледите на системата, ще бъде разстрел€н. Ќеверо€тно добра хрумка, разстрела да се случва чрез имагинерни оръжи€. —поред филма те са там, вие не ги виждате, но следствието е налице. «ащо?! «ащото, Two and Two разказва за борбата над човешки€ ум и метафората чрез невидимите оръжи€ е може би най-добри€ начин Anvari да ни насочи към тази концепци€. ”дивителен е факта, че филмът излиза точно в момента, в който като човечество започнахме да осъзнаваме какво всъщност се случва днес. Ќикой н€ма сметка от позиционни войни с масово насилие. ¬ойната в момента е информационна и се води изц€ло за умовете на хората. Ѕрутализма в Two and Two е толкова директен и абсурден, че този филм минава границата, в ко€то е филм. Two and Two е облечен във формата филм, но в същността си, е дълбоко послание към човечеството.
 
 ра€т.  акто всеки друг филм и този си има край.  рай, даващ отговор на въпроса „как да стане“. „рез активно мълчание. “.е. привидно се съглас€вате със системата, но тайно от не€ не се подчин€вате. јз съм малко раздвоен дали това не е до известна степен про€ва на конформизъм, но в ситуаци€, в ко€то себеподобни биха ме разстрел€ли, защото не се подчин€вам, не съм сигурен как бих действал. » тук идва следващи€ кулминационен момент. ‘илмът с кра€ си ви постав€ директно въпроса „ј ти какво би направил?!“. Ѕи ли станал, независимо, че живота ти ще бъде отнет, за да защитиш правото над ума си, или би демонстрирал привидно мълчаливо съгласие, за да останеш жив? ўе предпазиш ли обаче ума си при това положение?! —ложен въпрос.

Ќе разглеждайте Two and Two само като филм. –азглеждайте го като културен субект, защото в него има много неща, отвъд видимото поле на киното. » чрез метафората си, може да бъде отправна точка за много други казуси.
#babak #anvari #iran #иран #two #and #two #two #& #two #2 #+ #2 #2+2=5 #2 #+ #2 #= #5 #two #plus #two #equals #five #filosophy #live #action #игрално #кино #философски #училище #school #propaganda #пропаганда #математика #maths #KIT #FRASER #gavin #cullen

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018