08.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  
 FRANÇOIS OZON
 FRANÇOIS OZON
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Франция       година    2006      времетраене    29мин
жанр    Философски       технология    Игрално кино      тема    Любов Конфликт
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 17 Декември 2014
F rancois Ozon е френски режисьор, който макар и не особено известен в България, е автор на доста пълнометражни и късометражни филми. Un Lever De Rideau е последният му къс филм от 2006, за който мисля, че е мотивиран от лични размисли и впечатления върху вечно закъсняващите хора. Филмът до някаква степен изразява бунт срещу обществената толерантност към закъснението. Впрочем, с интерес открихме, че този филм поляризира публиката. След прожeкцията на LIVE, половината споделиха, че бил много скучен и излишно дълъг, а другата половина пък бяха на обратното мнение, смятайки, че филма е необичаен и съдържателен, вероятно защото в него намират израз на някои свои виждания.
 
Трябва да отбележим, че Un Lever De Rideau съвсем не е типично късо кино. Първо, 34 минути си е среднометражно кино. Второ, Francois Ozon има свой специфичен стил, разпознаваем във всичките му филми. Най-открояващата се специфика е чувството за театър. Диалога между двамата е твърде съдържателен. Изказа им е на високо ниво, нетипично за приятелски ежедневен разговор в домашна среда. Дори да приемем, че просто са интелигентни типове и така си говорят, дълго време анализират закъснението без да се отклоняват към други теми, без лафчета, без разнообразяване с действия, които да разсейват (е, освен водата от тоалетната, която не е случайна by the way). Този диалог наподобява повече сценично изпълнение в театър, но не за сметка на филмовите качества.
 
Un Lever De Rideau започва от поредното закъснение на жена, но на практика завършва с философска картина, разнищваща „нещата от живота“, любовта, разминаването между очаквания и реалност и сблъсък между чертите на два човешки характера. Героите! Страхотно изграждане, а това, повярвайте ми, не е лесна задача. Да създадеш плътни, многопластови герои със свой характер, който да одухотворят чрез думите си и да оправдаят чрез действията си, е изкуство само по себе си не само в киното, но изобщо във всичките му форми – театър, литература, опера. В това отношение Un Lever De Rideau е повече от успешен. Базата, върху която се изграждат тези герои е конкретен конфликт – закъснението, което също е успешно формулирано. Появи се и една теза, че двамата мъже са всъщност един, а втория е проекция в съзнанието на единия. Тоест, диалога е всъщност монолог между две противоречащи си идеи в главата на главния герой. Реално, филмът не го подсказва директно, но и не го отхвърля съвсем. Този дуализъм в главата на протагониста като че ли метафорично се връзва с разговора между двамата.
 
Единственото нещо, което може много хора биха посочили като минус на филма е дължината му. Ще кажат: много се говори, а малко се действа. Това го чух след прожекцията... Хмм... Гледали ли сте Речта на краля?! Филм с много говорене и почти никакво действие. Ами той събра Оскарите през 2011. Съотношението между действие и реч не е и не трябва да бъде критерий за качеството на киното. Освен това действията почти винаги произтича от речта, така че сама по себе си речта би могла да бъде по-ценна и интересна, отколкото действията, стига обаче и да е уплътнена с качествено съдържание, което вече установихме за този филм. Ако ви е бил скучен, значи не сте следили внимателно диалога. Факта, че след края на филма не бях съвсем сигурен на чия страна да застана, защото и двете са еднакво убедителни, показва, че от филма има дори и какво да се научи.
#Un #Lever #De #Rideau #корниз #FRANCOIS #OZON #2006 #франция #филофски #france #filosophy #a #curtain #raiser #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018