18.12 23:30ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
—÷≈Ќј–»—“  
 FRANÇOIS OZON
 FRANÇOIS OZON
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ‘ранци€       година    2006      времетраене    29мин
жанр    ‘илософски       технологи€    »грално кино      тема    Ћюбов  онфликт
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 17 ƒекември 2014
F rancois Ozon е френски режисьор, който макар и не особено известен в Ѕългари€, е автор на доста пълнометражни и късометражни филми. Un Lever De Rideau е последни€т му къс филм от 2006, за който мисл€, че е мотивиран от лични размисли и впечатлени€ върху вечно закъсн€ващите хора. ‘илмът до н€каква степен израз€ва бунт срещу обществената толерантност към закъснението. ¬прочем, с интерес открихме, че този филм пол€ризира публиката. —лед прожeкци€та на LIVE, половината споделиха, че бил много скучен и излишно дълъг, а другата половина пък б€ха на обратното мнение, см€тайки, че филма е необичаен и съдържателен, веро€тно защото в него намират израз на н€кои свои виждани€.
 
“р€бва да отбележим, че Un Lever De Rideau съвсем не е типично късо кино. ѕърво, 34 минути си е среднометражно кино. ¬торо, Francois Ozon има свой специфичен стил, разпознаваем във всичките му филми. Ќай-откро€ващата се специфика е чувството за театър. ƒиалога между двамата е твърде съдържателен. »зказа им е на високо ниво, нетипично за при€телски ежедневен разговор в домашна среда. ƒори да приемем, че просто са интелигентни типове и така си говор€т, дълго време анализират закъснението без да се отклон€ват към други теми, без лафчета, без разнообраз€ване с действи€, които да разсейват (е, освен водата от тоалетната, ко€то не е случайна by the way). “ози диалог наподоб€ва повече сценично изпълнение в театър, но не за сметка на филмовите качества.
 
Un Lever De Rideau започва от поредното закъснение на жена, но на практика завършва с философска картина, разнищваща „нещата от живота“, любовта, разминаването между очаквани€ и реалност и сблъсък между чертите на два човешки характера. √ероите! —трахотно изграждане, а това, пов€рвайте ми, не е лесна задача. ƒа създадеш плътни, многопластови герои със свой характер, който да одухотвор€т чрез думите си и да оправда€т чрез действи€та си, е изкуство само по себе си не само в киното, но изобщо във всичките му форми – театър, литература, опера. ¬ това отношение Un Lever De Rideau е повече от успешен. Ѕазата, върху ко€то се изграждат тези герои е конкретен конфликт – закъснението, което също е успешно формулирано. ѕо€ви се и една теза, че двамата мъже са всъщност един, а втори€ е проекци€ в съзнанието на едини€. “оест, диалога е всъщност монолог между две противоречащи си идеи в главата на главни€ герой. –еално, филмът не го подсказва директно, но и не го отхвърл€ съвсем. “ози дуализъм в главата на протагониста като че ли метафорично се връзва с разговора между двамата.
 
≈динственото нещо, което може много хора биха посочили като минус на филма е дължината му. ўе кажат: много се говори, а малко се действа. “ова го чух след прожекци€та... ’мм... √ледали ли сте –ечта на крал€?! ‘илм с много говорене и почти никакво действие. јми той събра ќскарите през 2011. —ъотношението между действие и реч не е и не тр€бва да бъде критерий за качеството на киното. ќсвен това действи€та почти винаги произтича от речта, така че сама по себе си речта би могла да бъде по-ценна и интересна, отколкото действи€та, стига обаче и да е уплътнена с качествено съдържание, което вече установихме за този филм. јко ви е бил скучен, значи не сте следили внимателно диалога. ‘акта, че след кра€ на филма не б€х съвсем сигурен на чи€ страна да застана, защото и двете са еднакво убедителни, показва, че от филма има дори и какво да се научи.
#Un #Lever #De #Rideau #корниз #FRANCOIS #OZON #2006 #франци€ #филофски #france #filosophy #a #curtain #raiser #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018