17.11 20:00ч
Стара Загора
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ  
КИНЕМАТОГРАФИСТ  
 JULEN SANTIAGO
 MATTHEW DOBLE
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


Испания     •     2013     •     2мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни

жанр
Фантастика
технология
Игрално кино
теми
Технологии, Човечност
автор
Атанаска Чолакова
публикувано на 9 Юни 2014
Д вуминутният Undelivered Package е изначално обявен и замислян за концептуален късометражен филм, предпоставящ възможността за направата на пълнометражна едночасова лента. Филмът синтезира няколко основни идеи и сюжета: от една страна, рекламното представяне на компания Eastdam, развила и наложила технологията за телепортиране и от друга, историята на Ерик Зан.

От монолога на Ерик Зан се разбира, че първата телепортирана пратка от Eastdam е пясъчен часовник, изпратен от Лос Анджелис към Бостън на 26 юли 2023 само за четири секунди. Шест години по-късно телепортацията на хора е легализирана от правителството.

С началото на човешката телепортация всичко в света се променя, революционното откритие спомага на хора от цял свят в тяхното предвижване от континент в континент само за секунди. При рекламното представяне на Eastdam се загатва също така и откриването на телепортационни терминали на Луната, Марс и Титан. Всички тези проекции оформят утопичната идея за свят, в който границите нямат никакво значение – телепортацията се превръща в още един способ за предвижване от едно място на друго.
 
Макар и чиста фикция филмът изкарва на преден план по естествен начин алтернативата на телепортирането. С бързото развитие на технологията подобно съществуване не изглежда толкова далечно и имагинерно, а напротив, придобива характера на съвсем естествен резултат. В чисто исторически контекст виждаме как едва през средата на деветнадесети век се правят опити за полет с планер, началото на двадесети век бележи едноминутното излитане с Флайер в САЩ, а опитите за развитие и налагане на въздушния транспорт кулминират по време на Първата и Втората световна война. Днес въздушният транспорт е един от най-удобните и бързи начини за предвижване, факт, който би изглеждал абсурден за човек от средата на деветнадесети век. По същия начин телепортацията изглежда абсурдна за съвременния човек – но дали тя би била такава за човек от двадесет и втори век и след това?

Дори да приемем подобно алтернативно бъдеще без граници, то какво става, когато в системата се появи проблем? Когато една от милионните пратки се загуби, а къде отива тази пратка – остава загадка за всеки. Правителството крие проблемът в системата и подобни случай са класифицирани като undelivered packages. Историята ни е представена чрез Ерик Зан, чиято съпруга Хелън е част от тези недоставени пратки.

Отново на преден план излиза моралният аспект при опита за налагане на новата технология. Нека за момент си представим реалното съществуване в подобно утопично бъдеще, плюсовете от телепортирането и улеснението, което би представлявало то за човешкото ежедневие. И непосредствено нека се запитаме, дали то си струва на цената на дори един човешки живот?

Undelivered Package проблематизира несигурността в употребата на подобна технология за телепортация, неяснотата къде се губят тези „човешки пратки” и какво се случва с тях. Всички тези аспекти изкарват на преден план ограничеността на човешкото познание, но същевременно извеждат и безграничният човешки стремеж да доминира и властва над времето и пространството. 
#Недоставена #пратка #Undelivered #Package #Хулен #Сантиаго #Julen #Santiago #Матю #Добъл #Matthew #Doble #Испания #Spain #Късометражно #кино #Short #film #научна #фантастика #Sci-Fi #живот #на #луната #титан #life #on #the #moon #titan #saturn #mars #живот #на #марс #life #on #mars #sun #system #слънчева #система #телепорт #teleportation #teleport

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


Nuts Delivery
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018