15.11 16:00ч
ѕловдив
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
—÷≈Ќј–»—“  

държава    Ѕългари€       година    2009      времетраене    33мин
жанр    “рилър       технологи€    »грално кино      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 30 јвгуст 2013
  огато вид€х 33 минути времетраене, в същи€ миг усетих как първични€ ми импулс беше да прескоча филма, но пък прекомерни€ ми интерес към късометражното кино наддел€ както се случва в 95% от случаите. » не сбърках. ”слугата е всъщност готин филм (по мотиви от едноименни€ разказ на јлек ѕопов), който си заслужава времето, защото е заснет според по-класическите норми, улегнали през годините на пълнометражното кино, което далеч не е лошо. “ова се утвърждава като характерна черта на българското късо кино, което обаче и го прави по-трудно за пробиване по света, защото надпреварата вече е кой ще направи по-къс филм с повече смисъл, действие, истори€, герои. ќсвен това доста късометражни фестивали постав€т лимити около 20тата минута и това стесн€ва цедката.  акто и да е...
 
¬ ”слугата, веднага разпознах  алин —ърменов, който за втори път го виждам в къс филм да влиза в рол€та на сравнително повърхностен тип, заинтересован единствено от паричната стойност на нещата, но могъщ, докато е седнал зад бюрото си. ѕърви€ път беше в «аложна къща на Ќешка  араджинска, един чудесен филм за дълбоки€ сблъсък между морални ценности и материални стойности. ќт друга страна ¬еско (изигран от ѕетър  алчев) е типични€т работар, чийто индекс на удовлетвореност от живота е средностатистически. —кептицизма му към живота изобщо също е показателен. јко не беше √лавни€ редактор да го бута да проучи истори€та в дълбочина, надали той щеше да го направи, защото прави грешката, ко€то прав€т много хора – да подцен€ват всичко, което излиза от нормите. »ли да го надцен€ват, както в последствие се случи заради чисто човешките емоции, които н€ма как в един момент да не замъгл€т преценката.
 
 ато изграждане, ”слугата  заслужава също добра оценка. ќператорска работа, звук, диалози, тези технически критерии н€ма нужда да се коментират. Ќа моменти даже има интересни про€влени€ на сюрреализъм във филма, който са малко като да сипеш щипка девесил в кафе, но пък на мен ми харесват и като ц€ло придават този специфичен и интересен вкус, който филмът остав€. ѕример за такъв момент е срещата между журналиста и бизнесмените в Ћучано. ѕрез ц€лото време на фон присъстваха н€какви странни субекти, извършващи несвойствени действи€.  лоуна от една страна, барманката от другата. “ова е фона на същевременно реалистичн€ диалог, който макар и бизнес разговор звучи толкова битово, колкото и разговор за доставка на пресни чушки, а на този фон и нелепо, предвид сладкарската насоченост на обекта.
 
 ра€т е успешен, което вече е по-трудно при дългите филми, защото за да е успешен тр€бва да е убедителен и обратен на зрителската логика. «атова и успеха на този ключов детайл от филма е по-р€дък в късото кино. ¬ случа€, кра€т не е съвсем отворен, защото сцената подсказва, че целта не е била да му  бъде отсечена главата, а по-скоро нав€ва мислите ни в съвсем друга плоскост. „е цели€т този ритуал никога не е включвал убийство на живи хора, а по-скоро достатъчно мощен стрес, чрез който да накарат отделните хора, съгласили се на тази процедура да се събуд€т от полу унеса, в който „тежката реалност“ ги поддържа, за да се осъзна€т и да промен€т живота си, отвар€йки нови перспективи. ћоже би този ритуал има за цел да откаже самоубийците, като ги накара да преосмисл€т стойността на живота и възможностите, които са неограничени до момента, в който сърцето спре да тупти.
 
»нтересни въпроси постав€ ”слугата и определено провокира вътрешни съждени€ по тема, ко€то пък е неразривно свързана с философи€та на живота като нещо, което е противоположно на нищо. «ащото смъртта е път към нищото.
#”слугата #”—Ћ”√ј“ј #услуга #uslugata #услугата #натфиз #борис #николов #калин #сърменов #петър #калчев #kalin #surmenov #boris #nikolov #petur #kalchev #the #favor #2009 #natfiz #bulgaria #bg #made #in #българи€ #бг #българско #кино #трилър #игрално #thriller #live #action

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018