16.11 16:00ч
ѕловдив
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 DOMINIK HARTL
 GLACIAR FILMS
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    јвстри€       година    2014      времетраене    24мин
жанр    —трашни       технологи€    »грално кино      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 7 —ептември 2014
ози филм е по-дълъг от традиционната за късото кино дължина, но веро€тно ще се съгласите, че е оправдана, предвид визуалното богатство и изпипаните детайли. “е не са лесни за постигане, когато едини€т герой не е човек, а ц€ла ста€, а пък други€т герой се състар€ва с около 50 години. Ћичи си огромното внимание, с което Dominik Hartl е подходил към тази на първо четене самоцелна horror истори€, което постав€ въпроса дали не е вложил нещо друго освен изсмукването на живеца на една жена от старата и тежка къща. ѕреди да продължите да четете, обърнете внимание на постера.
ѕърви€т контекст, с който можем да обвържем филма е, че във ¬иена действително много хора живе€т в къщи, строени през 19ти век, което от доста време е обект на публичен дебат. “ова е и един от фактите, с който Hartl обвързва продукци€та си. “ой казва също така, че е вдъхновен от ранните работи на имена като David Cronenberg, Tim Burton и Jean-Pierre Jeunet, а н€кои казват, че има общо и с Sam Raimi, който е улав€л особени€ баланс между horror-а и комеди€та. “рудно е да се каже, че Vienna Waits For You би събудил см€х, но има доза комичност в н€кои сцени, които са по-скоро осмиващи проблематиката на съвременни€ човек, отколкото с цел да забавл€ват. “акъв пример е свръх ситни€ шрифт, изискващ мега лупа, за да бъде разчетен, с който е изписана клаузата, че без да намери заместник, героин€та не може да прекрати договора си.
 
Vienna Waits For You може би ни представ€ и още една иде€, за ко€то се говори в Up in the Air на Jason Reitman (да, същи€т в който участва и George Clooney). ўе ви представ€ цитат от сцената, в ко€то Clooney води нещо като life motivating лекци€, след което ще ви кажа и защо го цитирам:
 
 олко тежи животът ви? ѕредставете си за секунда, че носите раница. »скам да сложите в тази раница всички неща, формиращи живота ви... започвате с малките неща. –афтчета, чекмеджета, дрънкулки, след това продължавате с по-големи неща. ƒрехи, масите, уреди, лампи, телевизора... раницата вече започва да тежи. ѕродължаваме с още по-големите неща. ƒивана, колата ви, къщата... —ложете абсолютно всичко материално в чантата. —ега започнете с хората. ƒалечните познати, при€тели на при€тели, колегите ви... след това стигате до хората, на които довер€вате и най-интимните ви тайни. Ѕрат€, сестри, децата ви, родителите ви и накра€ партньорът ви. —ложете и т€х в раницата, след което почувствайте тежестта й.
 
≈днo от художествените качества, както по-рано споменах е именно в начина, по който е изграден цели€ декор. “ипичен дом на възрастен човек. “олкова добре предаден кинематографично, че можете да усетите мириса във вс€ка сцена на старо, на прах, на истори€та на нещата. ¬еро€тно домът на вашата баба изглежда не по-различно. ƒомовете на повечето възрастни всъщност изглеждат така – свръх тежки, изпълнени с неща. „овекът €вно колкото повече остар€ва, с толкова повече неща се обгражда. «ащо? Ќакра€ какво се случи?  ъщата погълна живота на млади€ човек. –азбира се, подобни паранормални €влени€ не съществуват, но не е и нужно, за да разберете метафората. ¬сички тези неща, които формират представата за собствени€ ни живот, за които говори Clooney, не мислите ли, че ни поглъщат по същи€ начин, само че много по-бавно и неусетно? «ащото вс€ко едно от тези неща изисква своето време внимание, което да му отдел€ме. ƒа, съвременните хора сме се научили да лавираме в лудото ежедневие и да намираме време за всичко, но дали това здраво вкорен€ване, което почти всички правим чрез вещите си, колата, мечтите за гол€ма къща и пари, с които да си купуваме всичко, не води накра€ до нещо подобоно, както във Vienna Waits For You?
 
ѕокрай тези разсъждени€, се сетих още нещо - знаете ли, че в исторически план, допреди установ€ването на първите градове, човекът е бил номад по дефиници€? «а общностите тогава не е било нормално да се засед€ват на едно м€сто продължително време. Ќ€кои учени твърд€т, че номадството е естествена черта у човека, останала от животинската му природа и подтисната от цивилизационната. ¬ продължението на този цитат от Up in the Air, Clooney казвам, че движението прави човека жив. ¬€рвам му.
#vienna #waits #for #you #viena #waits #for #you #виена #те #чака #австри€ #виена #austria #vienna #horror #thriller #хорър #ужаси #трилър #live #action #visual #rich #визуално #богат #игрално #кино #къща #house #paranormal #паранормално #€вление #2014 #glaciar #films #DOMINIK #HARTL #up #in #the #air #george #clooney #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018