24.10 19:00ч
—офи€


ревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 9 —ептември 2014
¬ иктори€. ‘илмът, който сега тръгва по родните кина. ‘илмът, за който ћай€ ¬иткова (режисьор) е посветила 9 години. ‘илмът, който трогва по особен начин. ≈, и филмът, който се оказва в центъра на поредни€ скандал около филмовите ни дейци, само броени седмици след казуса с –осица  араджова. ”скореното постилане на пътеката до ќскарите без €сни критерии, направи онази услуга на ¬иктори€, ко€то ¬атиканът направи на  „Ўифърът на Ћеонардо“, след което стана един от най-гледаните филми за годината.
VIDEO

„–азказан в три части и обхващащ н€колко десетилети€, „¬иктор舓 е едновременно интимен и епичен филм, който разказва истори€та на майка и дъщер€ на фона на паралелно разгръщаща се иронично-философска фабула с широк исторически мащаб. –ежисьорът ћай€ ¬иткова е €рък талант и използва стил на повествование, който е драматично завлад€ващ, визуално изобретателен и пълен с игриви фигуративни похвати, метафори и ирони€. ¬ същото време „¬иктор舓 разкрива сво€та емоци€ и лиричност в нуждата на героите да дават и да получават любов.

 ато представител на новото поколение източноевропейски режисьори ¬иткова предлага сво€ нова, лична перспектива към надеждите и мечтите на поколението си и това на своите родители.“
 
“ова са думи на John Nein, старши селекционер за Sundance festival, на който Victoria за пръв път представ€ българското пълнометражно кино. ÷итирам тези думи, не защото е име в световното кино, а защото достатъчно точно и красиво описва филма, пълнометражен дебют за ћай€ ¬иткова.

ќт личната ми перспектива, ¬иктори€ е филм, който всеки българин тр€бва да гледа поне веднъж. Ќе защото е поредни€т филм за социализма, а защото е първи€т филм, който го анализира чрез индивидуалните истории на хората и изследва потискането на определени естествени качества (като например да обичаш). ¬иктори€ разкрива дълбоките и невидими психотични ефекти на режима върху човека така добре, че като зрител усп€х да почувствам странни€ безплътен, но убедителен, мираж, в който системата е обвивала всички хора. ћираж, скриващ зловещите механизми на режима, чи€то мантра „от всекиго според възможностите, на всекиго според нуждите“ е била ефирна илюзи€. “ова е важно да се знае, защото съм на 22 години и н€мам пр€к досег със социализма, а се оказва, че и до днес не е приключил обществени€т дебат „сега или тогава е било по-добре“, което дълго време ме объркваше. Ћошото е, че докато този дебат не бъде приключен, една част от младите ще продължават да се объркват, чудейки се да слушат родителите си, връстниците си, бабите си или медиите. ј следствието от тази мъгла е апатични, неинтересуващи се от държавата си поколени€.

—ледствието от последното пък от сво€ страна дава възможност из артериите на държавата да се засто€ват твърде дълго представители на по-старите поколени€, чи€то преценка с времето губи връзка с реалността. «а н€кои сектори това е естествено €вление, случващо се и в други държави, но в секторите, пр€ко свързани с технологични€ прогрес, това е опасно, защото в средносрочен план води до забав€не на цели€ сектор. ¬ дългосрочен план - до задушаване, тъй като следващите поколени€ вече не виждат възможности за качествено развитие, които мотивират хората да работ€т едно или друго в услови€та на демокраци€. “ова води до отлив на хора, желаещи да се развиват в тази сфера, отлив на капитали, липса на ц€лостен бизнес прогрес, тежка корупци€.  райни€т резултат от това е очевидно неуспешното попул€ризиране на българските филми по световните сцени. «а щастие, дебата за бъдещето на българското кино вече започва и тепърва ще се търс€т нови решени€. Ќие ще участваме активно в този дебат, затова и правим изключението да се изказваме за пълнометражно кино.

¬иктори€, съвместна продукци€ между Viktoria Films (Ѕългари€) и Mandragora Films (–умъни€).
www.viktoriathefilm.com

ћожете да гледате филма между 19 - 25 —ептември в ƒом на киното.

19.09.2014 19:00 
20.09.2014 19:00 
21.09.2014 19:00 
22.09.2014 21:00 
23.09.2014 21:00 
24.09.2014 16:30 
25.09.2014 16:30
#виктори€ #май€ #виткова #victoria #maya #vitkova #viktoria #maya #vitkova #maya #vitcova #viktoria #films #виктори€ #филмс #ма€ #виткова #крум #родригес #krum #rodriges #кало€н #димитров #рин #€мамура #александър #етимов #alexander #etimov #ирмена #чичикова #irmena #chichikova #дари€ #виткова #daria #vitkova #калина #виткова #kalina #vitkova #светослав #драганов #svetoslav #draganov #2014 #sundance #festival #munchen #сънданс #john #nein

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018