12.8 20:30ч
Благоевград
2011
номиниран
РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  

държава    България       година    2010      времетраене    1мин
жанр    Философски       технология    Игрално кино      тема    Изборът Вдъхновение
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ангел Иванов
публикувано на 10 Септември 2014
О тче Мой, ако не е възможно да Ме отмине това, без да го пия, нека бъде Твоята воля."

Матей 26:42

 
Ето как на практика се предава въздействаща идея в ултракъса киноформа. За по-малко от 30 секунди имаме Конфликт, който намира решение. Обреченият избор води към философско осмисляне и примиряване на крайностите. Средата е опростена и идеализирана. Тук са само необходимите материи и граничните символи: маса и стол; човек (дете) и риба. Самите Основания на Живота и нищо повече, понеже те са всичко. Няма нужда от обстоятелства, подробности и реквизит. Впрочем, срещат се Животът и Смъртта, а помежду им – протопричината за нещата, границата, вододелът. Налице е противопоставяне, но не само – също зависимост (взаимна), отговорност и грижа, дори любов.
 
През 2010г. на “eDIT The Filmmaker's Festival” във Франкфурт, Германия, българският късометражен филм “Water” (Вода) печели 1-во място сред близо 300 претенденти от цял свят. Предварително зададената тема на конкурса е тъкмо “Вода”.
 
В подобна минималистична продукция изборът на момченцето е ключов. Рахим Ерол Ибрахимов печели симпатии с убедителното си представяне. Детето, казват поетите от Романтизма и в частност У. Уърдсуърт, е бащата на човека, а тук чистотата и невинността са сякаш търсени от авторите. Момчето е любопитен наблюдател на Края, неизбежен палач, без вина виновен бог. Момчето е човечеството. Умирането му е интересно.
 
Добрата идея на сценариста Даниел Ненчев е развита визуално от режисьора Розалия Димитрова (нейн дебют). Операторската работа на Добрин Кашавелов и монтажните решения на Димитър Лучев допринасят за постигането на максимално смислово съдържание в минимално екранно време. Музикалната тема прави същото.
 
Оказва се, че Животът е Смърт и Смъртта е Живот. Очите на рибите приличат на човешките. Имам приятели, които се смущават да ги гледат. Когато ги консумират, им късат главите.
 
Но рибата знае всичко …
#water #вода #rozaliya #dimitrova #розалия #димитрова #daniel #nenchev #даниел #ненчев #eco #еко #bulgaria #българия #feature #игрален #ultra #short #ултра #късометражен #documentary #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018