06.8 20:30ч
София
2012
номиниран
director  
producer  
writer  
 Maria Stoyanova
 NATFA
 Maria Stoyanova
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    България       година    2012      времетраене    14мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Мечти Израстване
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Калина Николова
публикувано на 9 Април 2020
К акво ни спира да правим нещата, които обичаме? Защо страхът от евентуален провал натежава повече от изгарящото желанието да постигнем мечтите си?
За повечето хора започването на ново хоби е най-лесният етап – изпълнен си с вдъхновение и мотивация и постепенно се оставяш да бъдеш отнесен от вихъра на цял един нов свят, който малко по малко започва да се открива пред теб.

За мен пък, подобно на героинята на Милица Гладнишка, Яна, винаги най-трудно е било началото. Да събереш смелостта, за да направиш решителната крачка към непознатото, да скочиш право в дълбокото, макар и с риск да излезеш мокър до кости. Но веднъж разрушил невидимата бариера, загнездила се в ума ти, колелото се завърта и всички опасения се изпаряват. Не е важно да си най-добрият, а да докажеш на себе си, че страхът не е нищо друго, освен натрапваща се илюзия.

Решена да превъзмогне този страх, пред Яна се появява невероятна възможност – да участва  в конкурс по пеене. Приетото предизвикателството обаче непосредствено я среща със следващото изпитание: разкритието пред другите. Изведнъж най-трудно се оказва не изправянето пред анонимната широка публика, а едно семпло, акустично изпълнение пред най-близкия човек. Затова и отрязъкът от време представен във филма Voice Wanted не проследява изявата на Яна в конкурса, а самата психическа подготовка за него. Мария Стоянова умело превежда зрителя през всички емоционални състояния на героинята, които сложният процес на вътрешното преодоляване провокира в нея.

В крайна сметка, за нас, зрителите не става ясно дали Яна все пак се е осмелила да участва в конкурса, но и някак не ни вълнува толкова. Спокойни сме, защото сме прочели решителността в очите ѝ и сме чули гласа ѝ. Превъзмогнала е съмненията, доверила се е на  желанието си да преоткрие собствените си възможности.

Макар без излишно естетизаране на градската среда, всеки кадър буди инетерес заради майсторския начин, по който подчертава емоционалното състояните на героинята. Движенията на камерата са в унисон с бързащата Яна, решително вървяща към студито -  камерата ѝ се подчинява, за да проследи нервния ѝ отсечен ход, сливайки се изцяло с нейния ритъм.

Впечатление прави един особено красив кадър в края на филма, когато виждаме отражението на Яна, пречупено на три в стъклото на музикалното студио -  сякаш всяка една от тези три страни ѝ нашепва нещо различо:  Дали не е момента да се откажа? Ами ако все пак запея? Той дали ще ми се присмее...? Но смелостта, а също и страхът са избори, зависещи единствено от бариери, които сами си поставяме.

Оставяйки  Voice Wanted с отворен финал, Мария Стоянова дава възможност на зрителя да се разрови из пластовете на вътрешното си колебание и сам да намери отговор на многобройните въпроси, които набъбват в съзнането: В един момент не натежава ли повече съжалението, че никога не си се осмелил да опиташ, отколкото срама от провала? И ако не днес, то кога? Времето невинаги чака...
#Мечтата #на #Яна #е #да #пее. #Единственият #човек, #който #не #знае #за #това #е #нейният #любим. #Той #е #професионален #музикант #и #помага #при #събирането #на #записи #за #нов #музикален #конкурс, #в #който #Яна #иска #да #участва. Може #ли #Яна #да #осъществи #мечтата #си, #ако #се #страхува, #че #ще #и #се #присмеят?

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018