03.7 20:30ч
Пловдив
director  
 Toma Waszarow
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    България       година    2009      времетраене    20мин
жанр    Драмедия Романтичен       технология    Игрално кино      тема    Вдъхновение Любов
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ангел Иванов
публикувано на 4 Юли 2014
С лед прожекцията в Studio 5 режисьорът Тома Вашаров каза няколко думи на публиката и отговори на въпросите й. За всеки автор е винаги трудно да разказва за идеята на своята творба. Не е и необходимо. В случая обаче имаше пропуснати думи от режисьора. “Искаше ми се да направя нещо за онези мацки, които спят с богати възрастни мъже …”
 
Знаем за тях. Виждали сме ги и сме се влюбвали. Те са неизменните обитатели на  нощния град, меланхолните сутрини и, уви, на нашите сънища. Казват ти, че обичат шоколад и се фръцват, дори когато умираш. Велики са в лекото си постоянство. Обичаме ги. Материалният им блян се събира най-сполучливо във въпроса: “Къде си паркирал?”. Свикнали са на много неща, но се намира поле или покрив да ги изненадаш. Всъщност, гримът и животът им се побират между две реплики, все в духа на:
 
“Искаш ли да отидем на вилата малко?”
 
Но се случва да си намерят майстора. Някой супергерой от предградията. Наивен и добродушен пич-нинджа от Люлин или Горубляне, няма значение. Дете в маршрутка. Поет без стихосбирка. Християнин без изповед. Влюбен без любов. Няма значение наистина … Такъв, на когото нищо не могат да направят, защото е безсмъртен. Някакъв неуязвим Брус Уилис, който изглежда нелепо и има смешна прическа. На мацките тия пичове са им интересни, защото са нещо ново и екзотично, тотално извън матрицата на кайените, вилите и просторните спални. Но нищо няма да се получи. Когато тя го щипе и гори, за да провери суперсилите му, той се чувства неизказано щастлив. Това е единственият им физически контакт. За нея болката е любопитство, за него е любов.
 
“Аз мога да направя всичко за теб!”
 
В работата по сценария, на Тома Вашаров е помагал писателят Радослав Парушев. Вероятно още на текст, духът на нощния град е уловен от градските момчета. Защото на кино се е получил много добре. Среднощните смълчани улици, полуосветените витрини, сребърните трамвайни релси, които хвърлят отблясъци в тъмното, олющените кооперации на древните столичани, вътре – характерните асансьори Schindler … Автентична София присъства. Освен всичко, силна сцена на култово място – чешмите край минералната баня – което плаче през чучурите за по-широко експлоатирана филмова локация. Напрежението и опасността нарастват през детайл с течащата вода в стъклената туба. Отбелязваме епизодичната роля на емблематичната дама от касата в Дома на КинотоЯнка Митова.
 
Сутрешният покрив е висок и като визуална интерпретация. Тук са изсветляващите неони, оранжевите покриви и отлитащите птици на града. Също, несигурните парапети, на които се опират уморените тела и мечтите за полет. Вечните златни кубета на "Невски". Дори сутрешният хладен въздух е видим.
 
Безупречен монтаж (акцент: връхлитащото осъзнаване, на тротоара пред входа, какво точно се е случило преди малко). Още, хумор, който е адекватен на образите и не се натрапва. Музика, която допринася.
 
След прожекцията в рамките на LIVE, Тома Вашаров каза още, че 5 години по-късно, след като е гледал собствения си филм за първи път от доста време, му се струва, че отношенията между двамата герои са само зададени и в известна степен повърхностни, без дълбочина. “Някакси мина и замина за има-няма 20 минути. Запознаха се, той тръгна да я изпраща и край. Днес бих засилил персонажите и конфликта помежду им.”
 
Впрочем, страхотен Пламен Димитров и красива Уляна Чан.
 
Заради преживяното жената чупи шаблона и преброжда града. Роклята й обира калните вади и прахта по улицата. Тази сутрин тя наистина се събужда. А незнайният войн се прибира в своето далечно царство …
 
Кукувицата закука,
Значи пролет идва тука.
Птици в ранна утрин пеят,
а усмивките ни греят.
 
Виж, дървета се обличат!
Пак тревичките надничат!
Теменужка срамежлива
сухите листа пробива.
#всичко #за #теб #тома #вашаров #toma #vasharov #драмеди #dramedy #игрално #кино #feature #хелоуин #helloween #българия #bulgaria #vsichko #za #teb #everything #for #you

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018