04.2 19:15ч
София
РЕЖИСЬОР  
 ТОМА ВАШАРОВ
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    България       година    2009      времетраене    20мин
жанр    Драмедия Романтичен       технология    Игрално кино      тема    Вдъхновение Любов
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ангел Иванов
публикувано на 4 Юли 2014
С лед прожекцията в Studio 5 режисьорът Тома Вашаров каза няколко думи на публиката и отговори на въпросите й. За всеки автор е винаги трудно да разказва за идеята на своята творба. Не е и необходимо. В случая обаче имаше пропуснати думи от режисьора. “Искаше ми се да направя нещо за онези мацки, които спят с богати възрастни мъже …”
 
Знаем за тях. Виждали сме ги и сме се влюбвали. Те са неизменните обитатели на  нощния град, меланхолните сутрини и, уви, на нашите сънища. Казват ти, че обичат шоколад и се фръцват, дори когато умираш. Велики са в лекото си постоянство. Обичаме ги. Материалният им блян се събира най-сполучливо във въпроса: “Къде си паркирал?”. Свикнали са на много неща, но се намира поле или покрив да ги изненадаш. Всъщност, гримът и животът им се побират между две реплики, все в духа на:
 
“Искаш ли да отидем на вилата малко?”
 
Но се случва да си намерят майстора. Някой супергерой от предградията. Наивен и добродушен пич-нинджа от Люлин или Горубляне, няма значение. Дете в маршрутка. Поет без стихосбирка. Християнин без изповед. Влюбен без любов. Няма значение наистина … Такъв, на когото нищо не могат да направят, защото е безсмъртен. Някакъв неуязвим Брус Уилис, който изглежда нелепо и има смешна прическа. На мацките тия пичове са им интересни, защото са нещо ново и екзотично, тотално извън матрицата на кайените, вилите и просторните спални. Но нищо няма да се получи. Когато тя го щипе и гори, за да провери суперсилите му, той се чувства неизказано щастлив. Това е единственият им физически контакт. За нея болката е любопитство, за него е любов.
 
“Аз мога да направя всичко за теб!”
 
В работата по сценария, на Тома Вашаров е помагал писателят Радослав Парушев. Вероятно още на текст, духът на нощния град е уловен от градските момчета. Защото на кино се е получил много добре. Среднощните смълчани улици, полуосветените витрини, сребърните трамвайни релси, които хвърлят отблясъци в тъмното, олющените кооперации на древните столичани, вътре – характерните асансьори Schindler … Автентична София присъства. Освен всичко, силна сцена на култово място – чешмите край минералната баня – което плаче през чучурите за по-широко експлоатирана филмова локация. Напрежението и опасността нарастват през детайл с течащата вода в стъклената туба. Отбелязваме епизодичната роля на емблематичната дама от касата в Дома на КинотоЯнка Митова.
 
Сутрешният покрив е висок и като визуална интерпретация. Тук са изсветляващите неони, оранжевите покриви и отлитащите птици на града. Също, несигурните парапети, на които се опират уморените тела и мечтите за полет. Вечните златни кубета на "Невски". Дори сутрешният хладен въздух е видим.
 
Безупречен монтаж (акцент: връхлитащото осъзнаване, на тротоара пред входа, какво точно се е случило преди малко). Още, хумор, който е адекватен на образите и не се натрапва. Музика, която допринася.
 
След прожекцията в рамките на LIVE, Тома Вашаров каза още, че 5 години по-късно, след като е гледал собствения си филм за първи път от доста време, му се струва, че отношенията между двамата герои са само зададени и в известна степен повърхностни, без дълбочина. “Някакси мина и замина за има-няма 20 минути. Запознаха се, той тръгна да я изпраща и край. Днес бих засилил персонажите и конфликта помежду им.”
 
Впрочем, страхотен Пламен Димитров и красива Уляна Чан.
 
Заради преживяното жената чупи шаблона и преброжда града. Роклята й обира калните вади и прахта по улицата. Тази сутрин тя наистина се събужда. А незнайният войн се прибира в своето далечно царство …
 
Кукувицата закука,
Значи пролет идва тука.
Птици в ранна утрин пеят,
а усмивките ни греят.
 
Виж, дървета се обличат!
Пак тревичките надничат!
Теменужка срамежлива
сухите листа пробива.
#всичко #за #теб #тома #вашаров #toma #vasharov #драмеди #dramedy #игрално #кино #feature #хелоуин #helloween #българия #bulgaria #vsichko #za #teb #everything #for #you

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
Ела на кино и доведи приятел безплатно!
04 Февруари     София    19:15ч
    
мястото е
Културен център G8
02/ 995 00 80
ул. „Уилям Гладстон“ 8
Късо кино в кино G8 | На червено на реж. Тома Вашаров
През 2016г бива завършен филмът "На червено" на режисьора Тома Вашаров. Тогава вероятно никой не е подозирал, че 3 години по-късно ще е носител на над 30 световни фестивални награди, сред които и Sofia Film Fest и Palm Springs. Филмът ни въвежда в малко градче, в което единствения светофар е зациклил на червено. Долавяйки и най-фините вибрации в реакциите на пътниците, които се възмущават от решението на шофьора да чака светофара, "На червено" носи цяло богатство от добре познатото ни "българско нещо", с което сме израстнали. Тази линия на изследване на взаимоотношенията между хора, поставени в непредвидени ситуации ще бъде и темата на вечерта, с която могат да се свържат всички филми. Една от историите е за мъж, който ще се събуди като заложник на двама други мъже, възнамеряващи да го хвърлят с бетонирани крака в езеро с бетонирани крака. Това е сюжета на швейцарския Coup de Grace, който също печели забележително много награди ще ви остави без дъх с гениалния си обрат.
мястото е
Културен център G8
02/ 995 00 80
ул. „Уилям Гладстон“ 8
7лв / 5лв
~100 мин BG / EN неподходящо за деца

7лв / 5лв

~100 мин

BG / EN

неподходящо за деца

гледай филма
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018