24.10 19:00ч
—офи€


ревю
име
e-mailавтор
Ѕор€на –айчева
публикувано на 11 јприл 2014
еминарът, който проведохме с огромното участие на студентите от ё«”, целеше да излезем от общото пон€тие „късо кино“ и да надникнем в н€кои негови детайли, особено важни за крайни€ резултат.

 »Ќ≈ћј“ќ√–ј‘ е платформа, ко€то се гради от млади хора и е насочена към млади хора, които обичат късо кино и искат да прав€т и да гледат  успешни и  качествени филми. ќсновната цел на семинарите ни е да създадем диалог и посредством комуникаци€ да дадем нов старт на българската кинематографи€. ¬сички ние учим или сме учили  ино. —ериозната основа, ко€то ни е дадена от доказани преподаватели, е безспорна. «астанали обаче на прага на нашата професионална реализаци€, тр€бва да осъзнаем следното - не тр€бва да се притесн€ваме да за€вим своето виждане за кино. “р€бва по вс€какъв начин да защитаваме подобни меропри€ти€, които се случват в Ѕългари€. » не просто в Ѕългари€ като ц€ло, а и в отделните области и градове.

ѕо време на семинара ние срещнахме хора, които притежават всички качества да се превърнат в новите лица на българската кинематографи€. «аинтересовани, с позици€ и отношение към казаното от нас. ÷елта на семинара не е просто да представим информаци€, но и да създаде ценни контакти помежду ни. ќт гледна точка на кинематографи€та, това меропри€тие беше еднакво ценно за всички ни. ѕозволи ни да споделим опит, а и изгледахме н€колко доста добри късометражни филма, вниквайки в техни€ вътрешен св€т и анализирайки всеки детайл в него. ¬€рваме, че тази професионална връзка, ко€то започнахме да изграждаме, ще се окаже изключително важна за в бъдеще. ’ората, които днес прав€т своите дебюти, утре ще представл€ват българското кино. Ќашата цел е заедно да изградим представата за него. „рез конструктивен диалог и много комуникаци€, да прекрачим оградата на собственото си учебно заведение и да се влеем в общи€ поток на качественото кино на световно ниво.

ѕървата тема, ко€то засегнахме, беше свързана с рол€та и значението на звука в късометражното кино. Ќие вече посветихме стати€ по този въпрос, малко преди семинара.  » все пак решихме да споделим своите наблюдени€ и да ги обсъдим със студентите от ёгозападни€ университет. ќказва се, че рол€та на музиката е определ€ща, когато говорим за изграждането на кинематографична картина. ј нейното присъствие или отсъствие създава ц€лостната психологична рамка на сюжетното действие. » не само. ќстана да си отговорим на един въпрос: звукът или картината са по-важни? ўе оставим това решение на вас.

ќт лиричната тема за музиката, преминахме към един доста структурен въпрос – как се изгражда екипът на една филмова продукци€. —воите професионални наблюдени€ сподели янчо ћихайлов, който вече има добър опит в създаването на късометражно кино в Ѕългари€.

— много практически препратки и чувство за хумор янчо усп€ да ни пренесе на снимачната площадка и да ни накара да почувстваме, колко е важен всеки един човек там. «а хората, които не се занимават със създаването на кино, важни са главните актьори, продуцентът, режисьорът и пон€кога операторът. Ќие обаче знаем, какво е значението на всички останали зад камерата и как професионализмът на всеки един от т€х вли€е пр€ко върху създаването на крайни€ продукт, т.е. добри€ филм.

ёли€н —пасов ни накара да погледнем в една друга посока – жанра sci-fi. ќсновни€т виновник за създаването на платформата  »Ќ≈ћј“ќ√–ј‘ ни накара да разчупим мисленето си и да помечтаем, скачайки в една алтернативна реалност, в ко€то всичко е възможно. — успешно подбраните филми ёли усп€ да ни изведе на кра€ на действителността и да ни пренесе в св€т без граници и гравитаци€.

¬ крайна сметка се оказа, че темите, които вълнуват нас, са предизвикали интерес и в ц€лата аудитори€ и по тази причина времето с€каш не ни достигна за всичко. –азбира се, ние сме на€сно, че късото кино е вселена, ко€то ни предстои да опознаваме и разгръщаме, и в€рваме искрено, че т€ има бъдеще у нас.

¬ кра€ на семинара участие взе и съосновател€т на платформата  »Ќ≈ћј“ќ√–ј‘ -  алин ƒимитров. “ой и ёли€н за пореден път споделиха своето отношение към късото кино, а и към киното в Ѕългари€ изобщо. ¬ нас остава искреното желание и нетърпение отново да се срещнем с нашите колеги по време на семинар. —игурни сме, че вс€ко следващо подобно събитие ще бъде все по-ползотворно. » нека не забрав€ме, че най-важното, което ще изградим на тези семинари, е връзката между младото кино поколение.

«а финал ви предлагаме впечатл€ващата сери€ от филмчета на гениални€ холандски 3D аниматор Andreas Wannerstedt, които представихме по време на семинара на 24ти март. ќчакваме с нетърпение следващата ни среща. ƒо скоро! :) 
#юзу #семинар #югозападен #университет #благоевград #yuzu #soth #west #university #swu #семинар #seminar #talk #cinema #кино #музика #картина #визи€ #обучение #образование #education #дискуси€ #дискусии #discussion

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018