ревю
име
e-mailавтор
Боряна Райчева
публикувано на 11 Април 2014
С еминарът, който проведохме с огромното участие на студентите от ЮЗУ, целеше да излезем от общото понятие „късо кино“ и да надникнем в някои негови детайли, особено важни за крайния резултат.

КИНЕМАТОГРАФ е платформа, която се гради от млади хора и е насочена към млади хора, които обичат късо кино и искат да правят и да гледат  успешни и  качествени филми. Основната цел на семинарите ни е да създадем диалог и посредством комуникация да дадем нов старт на българската кинематография. Всички ние учим или сме учили Кино. Сериозната основа, която ни е дадена от доказани преподаватели, е безспорна. Застанали обаче на прага на нашата професионална реализация, трябва да осъзнаем следното - не трябва да се притесняваме да заявим своето виждане за кино. Трябва по всякакъв начин да защитаваме подобни мероприятия, които се случват в България. И не просто в България като цяло, а и в отделните области и градове.

По време на семинара ние срещнахме хора, които притежават всички качества да се превърнат в новите лица на българската кинематография. Заинтересовани, с позиция и отношение към казаното от нас. Целта на семинара не е просто да представим информация, но и да създаде ценни контакти помежду ни. От гледна точка на кинематографията, това мероприятие беше еднакво ценно за всички ни. Позволи ни да споделим опит, а и изгледахме няколко доста добри късометражни филма, вниквайки в техния вътрешен свят и анализирайки всеки детайл в него. Вярваме, че тази професионална връзка, която започнахме да изграждаме, ще се окаже изключително важна за в бъдеще. Хората, които днес правят своите дебюти, утре ще представляват българското кино. Нашата цел е заедно да изградим представата за него. Чрез конструктивен диалог и много комуникация, да прекрачим оградата на собственото си учебно заведение и да се влеем в общия поток на качественото кино на световно ниво.

Първата тема, която засегнахме, беше свързана с ролята и значението на звука в късометражното кино. Ние вече посветихме статия по този въпрос, малко преди семинара.  И все пак решихме да споделим своите наблюдения и да ги обсъдим със студентите от Югозападния университет. Оказва се, че ролята на музиката е определяща, когато говорим за изграждането на кинематографична картина. А нейното присъствие или отсъствие създава цялостната психологична рамка на сюжетното действие. И не само. Остана да си отговорим на един въпрос: звукът или картината са по-важни? Ще оставим това решение на вас.

От лиричната тема за музиката, преминахме към един доста структурен въпрос – как се изгражда екипът на една филмова продукция. Своите професионални наблюдения сподели Янчо Михайлов, който вече има добър опит в създаването на късометражно кино в България.

С много практически препратки и чувство за хумор Янчо успя да ни пренесе на снимачната площадка и да ни накара да почувстваме, колко е важен всеки един човек там. За хората, които не се занимават със създаването на кино, важни са главните актьори, продуцентът, режисьорът и понякога операторът. Ние обаче знаем, какво е значението на всички останали зад камерата и как професионализмът на всеки един от тях влияе пряко върху създаването на крайния продукт, т.е. добрия филм.

Юлиян Спасов ни накара да погледнем в една друга посока – жанра sci-fi. Основният виновник за създаването на платформата КИНЕМАТОГРАФ ни накара да разчупим мисленето си и да помечтаем, скачайки в една алтернативна реалност, в която всичко е възможно. С успешно подбраните филми Юли успя да ни изведе на края на действителността и да ни пренесе в свят без граници и гравитация.

В крайна сметка се оказа, че темите, които вълнуват нас, са предизвикали интерес и в цялата аудитория и по тази причина времето сякаш не ни достигна за всичко. Разбира се, ние сме наясно, че късото кино е вселена, която ни предстои да опознаваме и разгръщаме, и вярваме искрено, че тя има бъдеще у нас.

В края на семинара участие взе и съоснователят на платформата КИНЕМАТОГРАФ - Калин Димитров. Той и Юлиян за пореден път споделиха своето отношение към късото кино, а и към киното в България изобщо. В нас остава искреното желание и нетърпение отново да се срещнем с нашите колеги по време на семинар. Сигурни сме, че всяко следващо подобно събитие ще бъде все по-ползотворно. И нека не забравяме, че най-важното, което ще изградим на тези семинари, е връзката между младото кино поколение.

За финал ви предлагаме впечатляващата серия от филмчета на гениалния холандски 3D аниматор Andreas Wannerstedt, които представихме по време на семинара на 24ти март. Очакваме с нетърпение следващата ни среща. До скоро! :) 
#юзу #семинар #югозападен #университет #благоевград #yuzu #soth #west #university #swu #семинар #seminar #talk #cinema #кино #музика #картина #визия #обучение #образование #education #дискусия #дискусии #discussion

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018