06.8 20:30ч
София
director & producer  
writers  
 Maia Iotzova
 Maia Iotzova, Krasimir Manev
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    България       година    2016      времетраене    6мин
жанр    Експериментален Документален       технология    Игрално кино      тема    Природа
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Светлана Тодорова
публикувано на 5 Юли 2020
П огълнати от ежедневието, заслепени от светлините на града, често превръщаме себе си в център на вселената. Усещането, че светът се върти около нас, около хората и техния свят, измамно ни кара да смятаме, че сме нещо като господари, властелини на тази планета. Измамно впечатление, което при определени обстоятелства се разбива на пух и прах и прогледваме за взаимосвързаността на системата, която обитаваме. Осъзнаваме, че сме просто малка част от една мащабна система, в която сме редници, също като останалите, никой над никого не властва и никой не е по-важен или по-незначителен. Всички ние сме брънки от една верига, части от една мрежа, която обхваща всичко съществуващо. В последните години все повече хора си дават сметка за това и все повече осъзнаваме важността на тази тема.

Живеем във времена, в които настъплението на човека към природните територии е все по-неудържимо, нуждите ни от естествени ресурси – все по-големи, а цели животински видове намаляват и изчезват. И е жизнено важно в момента да се борим за планетата си и за собственото си оцеляване. Осъзнаването на важността на всеки един детайл от красивата картина, наречена живот, е от съществено значение. И разбирането и опознаването е пътят към промяната. Филмът на Мая Йоцова „Любовта на лешоядите“ е стъпка точно в тази посока.

Свикнали сме да мислим с лека неприязън за тези птици, хранещи се с разложена плът. Използваме името им като нарицателно за отрицателни човешки действия. Изпитваме погнуса от хранителните им навици и потръпваме пред странния им вид. Съдим за книгата по корицата. Но както често се случва, животните ни учат на повече човечност, отколкото понякога ние самите притежаваме. Стига само да отделим време и внимание да ги опознаем. Стига само да проявим уважение и толерантност към света им. Стига само да не допуснем да изчезнат.

​„Любовта на лешоядите“ е неочаквано поетичен филм за тези внушителни птици (с разперени криле – до 180 см). Кадрите с пернатата двойка, към която надничаме като през шпионка, са красиви и вдъхновяващи, а подробностите, които споделя наблюдаващият ги - направо смайващи. След края на филма вече изпитваме симпатия и уважение към едни птици, които са част от местната екосистема и заслужават да бъдат опазени. А информациите от вестникарските страници за отровени или простреляни лешояди не само престават да звучат от абстрактно и далечно, но и придобиват мрачните краски на отвратителни и нечовешки деяния.
#Красимир #Манев #работи #в #ролята #на #пазач #на #застрашения #вид #Египедски #лешояд #от #2012 #година #в #парк #Русенски #Лом. # #От #придобития #опит #по #време #на #наблюденята #си, #той #сладкодумно #ни #разказва #за #сработването #на #дойките, #интимните #игри, #копулирането #и #грижата #за #малките #им. # #Снимките #които #придружават #разказа #са #направени #от #него #през #далекогледа #с #който #следи #двойката #и #тяхното #поведение. #Видеoто #ни #пренася #в #света #на #пазача #на #лешоядите #и #ни #открива #любовния #живот #на #животински #вид, #който #обикновенно #свързваме #със #свирепост #и #смърт.

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018