10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
–≈∆»—№ќ– » —÷≈Ќј–»—“  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 Steve Cutts
 The Gaia Foundation
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ¬еликобритани€       година    2014      времетраене    6мин
жанр    —атира       технологи€    јнимаци€      тема    –азруха  онсумеризъм
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 2 јприл 2015
оджър  орлс казва: „ƒа се опитваш да си щастлив като трупаш вещи е като да искаш да се на€деш, захлупвайки т€лото си със сандвичи”. ”дивително, но мнозинството от хората като че още не са прозрели тази проста истина. ≈два ли е възможно удовлетворението от закупуването на предмет да ни направи истински щастливи. “о достига плитко и ефектът му е краткотраен. ¬ общи€ случай – докато излезе нови€т „Y Fone”. ∆алко, че авторът на филма не се е сетил да го кръсти „Why Phone”.
 
¬същност „Wake Up Call” не ни казва нищо, което да не знаем.  ойто сега разбира, че телефонът му се прави от нископлатена работна ръка н€къде в “рети€ св€т, или е под десет години, или е от онази презадоволена с блага част от човечеството, ко€то не се интересува от нищо значимо и не вижда по-далече от носа си.  ойто не е подозирал, че капитализмът е неефективен от гледна точка ресурси и енерги€ – €вно никога не се е замисл€л над него вън от набиваните в главата му рамки.  ойто в€рва, че технологични€т прогрес е достатъчно условие за ц€лостни€ прогрес на обществата – да напише в търсачката „6 август, 1945 година”.
 
ƒумите на “айлър ƒърдън (Ѕрад ѕит) в „Ѕоен  луб”: „Ќещата, които притежаваш, в крайна сметка те притежават” с€каш съпровождат сън€ на геро€. ¬ него виждаме орди от машини, които поробват човека и го захвърл€т на собственото му бунище – сред кабели, панели на телефони, клавиатури и принтери. “ези машини дори не са свръхинтелигентни – както е в сравнително пресни€ „ѕревъзходство”.  оето ни прави да изглеждаме дори още по-жалки.
 
ƒесетки телефони, случайно или не напомн€щи ¬авилонската кула, танцуват под музиката на Ѕетовен; стотици анонимници сглаб€т „уай фони” на фона на „Ћешникотрошачката”. ѕо една или друга причина творбите на „айковски се ползват в редица холивудски продукции. Ќе е трудно да си представим как по поточната лента се разхожда млади€т  евин ћаккалистър (ћаколи  ълкин), например. Ќо какво общо има всичко това с „Wake Up Call”?
 
ѕо ирони€ на съдбата, а по-точно – на действителността, филмът е създаден със съдействието на ≈вропейски€ съюз. —труктура, ко€то може да отпусне средства за продуцирането на подобно изкуство, без това да ѝ пречи да съществува и функционира заради и в полза на едри€ капитал, транснационални€ корпоративен и банкерски елит. «ащото ако последни€т може да спечели от антикапиталистическа пропаганда – каквато, в известен смисъл е филмчето на Steve Cutts, той ще го направи.
#Wake #Up #Call, #¬еликобритани€, #Great #Britain, #2014, #анимаци€, #animation, #сатира, #satire, #MAN, #Steve #Cutts, #екологи€, #ecology, #капитализъм, #capitalism, #технологии, #technology #»вайло #ƒончев #Ivaylo #Donchev

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018