21.6 19:30ч
София
VISUAL CREATOR  
MUSIC  
VOICE OVER  

държава    Швеция       година    2014      времетраене    4мин
жанр    Фантастика Фентъзи       технология    FX ефекти      тема    Космос Вдъхновение
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 13 Януари 2019
W anderers е прекрасна приказка за човека в неговия базисен идеалистичен образ. Този, който е любопитен, търси, възхищава се на Великата красота. Тази красота, от която сме част и която е част от нашата човешка природа. Тази прирорда, съшита от парадокси, които никога не свършват, а решенията им по-скоро приличат на миражи, намиращи най-различни въплъщения в изкуството. Изкуство наричаме всичко, що сме създали, и формата му излиза извън установения природен ред. Е, това е може би дефиниция само на модернистичното изкуство, което може да се припознае дори в покапан с нещо бял лист, защото преди границите между материята и изкуството са били по-обособими и контролирани от аристокрацията.
 
Wanderers е филм-приказка. Според мен, не може да бъде припознат в конкретен жанр от киното, защото документалистиката, която някои от вас биха видяли у филма, не включва неща, които не са се осъществявали и са само хипотетична възможност за стечение на действителното бъдеще. Ще е много яко един ден да стане документален, но засега е само приказка, която се доближава най-много до фантастиката, която ще усетят други, но и там не й е точното място, защото е някак твърде реално и манипулира онази част на съзнанията ни, която валидира реалността като такава. За да е фентъзи... може би трябваше да излезе извън пределите на галактиката ни или поне да беше с нота по-нереален. Дали не е faux documentary, онзи новооткрит жанр, в който документалистиката бива подложена на дълбока художествена намеса, в резултат на което се раждат филми като този?! Знаем само, че Wanderers не просто е филм, той свети и запазва мястото си сред онези уникални филми, които ще се помнят и показват на следващите.

Wanderers ни кара да му вярваме. Но по-важното... Вдъхновява ни да се сетим за онзи идеалистичен образ, който споменах в началото. А дали ще е смело да кажа, че ни мотивира и да се приближим към него?! Накара ли ви да усетите чувството да сте част от човечеството, смесено с особена гордост за постижения, за които нямаме принос, но въпреки това ги чувстваме като "наши"? Колкото повече отдалечаваме съзнанието си от обозримата реалност, толкова по-единни се чувстваме. А това чувство неизменно ни праща в един момент към собствената идея за успех и въпроса: е ли той част от всеобщия цивилизационен успех или е индивидуална цел, която няма да въздейства на света?

Този краен ефект, постигнат от Wanderers, невероятно допълва впечатляващата визуална красота, защото я осмисля с един по-висш смисъл, разтварящ неутъпканите зони на философията в главите ни... докато гледаме величествения скок насред скалите на някоя от луните на Нептун, висок 11 километра, с гравитация по-ниска от земната... Ех тази Земя! Какви чудеса има на нея, какви чудеса има отвъд нея, какво чудо е, че е достигнала онези условия, достатъчни за развитието на човека, който притежава божествената енергия да осъзнава красотата. Може би това е бил първият trigger към пълното себеосъзнаване, случило се някъде между хомо еректуса и хомо сапиенса.

Според Erik Wernquist, digital артист от Стокхолм, създател на този филм, значението на името „Wanderers” идва частично от оригиналните корени на думата „планета“. В старогръцкия, видимите с просто око планети в небето са били наричани „aster planets”, което значи „wandering star”, т.е. „скитащи звезди“. Свързва се също с нас самите; за стотици хиляди години – скитащите по Земята. Сега се надявам, че ще се отласнем най-сетне от Земята и ще станем скитниците из небето. Скитащи насред скитници.
#wanderers #carl #sagan #karl #seigun #karl #sagan #planets #space #universe #solar #system #dreams #human #civilization #future #off #the #ground #earth #out #sun #colony #mars #neptune #moon #fly #extreme #visual #3d #sci #fi #documentary #Erik #Wernquist #CRISTIAN #SANDQUIST #sweden #2014 #fx #effects #сай #фай #фантастика #швеция #sky #небе #космос #вселена #човечество #бъдеще #скок #колонии #марс #нептун #юпитер #сатурн #метеорити #екстремно #човек #карл #сейгън #ерик #красота #великата #красота #the #great #beauty #la #grande #bellezza #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018