27.3 20:00ч
Пловдив
VISUAL CREATOR  
MUSIC  
VOICE OVER  

държава    Швеция       година    2014      времетраене    4мин
жанр    Фантастика Фентъзи       технология    FX ефекти      тема    Космос Вдъхновение
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 13 Януари 2019
W anderers е прекрасна приказка за човека в неговия базисен идеалистичен образ. Този, който е любопитен, търси, възхищава се на Великата красота. Тази красота, от която сме част и която е част от нашата човешка природа. Тази прирорда, съшита от парадокси, които никога не свършват, а решенията им по-скоро приличат на миражи, намиращи най-различни въплъщения в изкуството. Изкуство наричаме всичко, що сме създали, и формата му излиза извън установения природен ред. Е, това е може би дефиниция само на модернистичното изкуство, което може да се припознае дори в покапан с нещо бял лист, защото преди границите между материята и изкуството са били по-обособими и контролирани от аристокрацията.
 
Wanderers е филм-приказка. Според мен, не може да бъде припознат в конкретен жанр от киното, защото документалистиката, която някои от вас биха видяли у филма, не включва неща, които не са се осъществявали и са само хипотетична възможност за стечение на действителното бъдеще. Ще е много яко един ден да стане документален, но засега е само приказка, която се доближава най-много до фантастиката, която ще усетят други, но и там не й е точното място, защото е някак твърде реално и манипулира онази част на съзнанията ни, която валидира реалността като такава. За да е фентъзи... може би трябваше да излезе извън пределите на галактиката ни или поне да беше с нота по-нереален. Дали не е faux documentary, онзи новооткрит жанр, в който документалистиката бива подложена на дълбока художествена намеса, в резултат на което се раждат филми като този?! Знаем само, че Wanderers не просто е филм, той свети и запазва мястото си сред онези уникални филми, които ще се помнят и показват на следващите.

Wanderers ни кара да му вярваме. Но по-важното... Вдъхновява ни да се сетим за онзи идеалистичен образ, който споменах в началото. А дали ще е смело да кажа, че ни мотивира и да се приближим към него?! Накара ли ви да усетите чувството да сте част от човечеството, смесено с особена гордост за постижения, за които нямаме принос, но въпреки това ги чувстваме като "наши"? Колкото повече отдалечаваме съзнанието си от обозримата реалност, толкова по-единни се чувстваме. А това чувство неизменно ни праща в един момент към собствената идея за успех и въпроса: е ли той част от всеобщия цивилизационен успех или е индивидуална цел, която няма да въздейства на света?

Този краен ефект, постигнат от Wanderers, невероятно допълва впечатляващата визуална красота, защото я осмисля с един по-висш смисъл, разтварящ неутъпканите зони на философията в главите ни... докато гледаме величествения скок насред скалите на някоя от луните на Нептун, висок 11 километра, с гравитация по-ниска от земната... Ех тази Земя! Какви чудеса има на нея, какви чудеса има отвъд нея, какво чудо е, че е достигнала онези условия, достатъчни за развитието на човека, който притежава божествената енергия да осъзнава красотата. Може би това е бил първият trigger към пълното себеосъзнаване, случило се някъде между хомо еректуса и хомо сапиенса.

Според Erik Wernquist, digital артист от Стокхолм, създател на този филм, значението на името „Wanderers” идва частично от оригиналните корени на думата „планета“. В старогръцкия, видимите с просто око планети в небето са били наричани „aster planets”, което значи „wandering star”, т.е. „скитащи звезди“. Свързва се също с нас самите; за стотици хиляди години – скитащите по Земята. Сега се надявам, че ще се отласнем най-сетне от Земята и ще станем скитниците из небето. Скитащи насред скитници.
#wanderers #carl #sagan #karl #seigun #karl #sagan #planets #space #universe #solar #system #dreams #human #civilization #future #off #the #ground #earth #out #sun #colony #mars #neptune #moon #fly #extreme #visual #3d #sci #fi #documentary #Erik #Wernquist #CRISTIAN #SANDQUIST #sweden #2014 #fx #effects #сай #фай #фантастика #швеция #sky #небе #космос #вселена #човечество #бъдеще #скок #колонии #марс #нептун #юпитер #сатурн #метеорити #екстремно #човек #карл #сейгън #ерик #красота #великата #красота #the #great #beauty #la #grande #bellezza #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
Лятно кино в парка Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018